«Η Μόσχα έχει το δικαίωμα να διεξάγει παγκόσμιο proxy πόλεμο με το ΝΑΤΟ, καθώς το μπλοκ δίνει το πράσινο φως για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενώθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας, των σκανδιναβικών χωρών και των κρατών της Βαλτικής την Πέμπτη, αίροντας τους επίσημους περιορισμούς στη χρήση των συστημάτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ που έχουν σταλεί στην Ουκρανία για να στοχεύουν περιοχές βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times την Πέμπτη πως ο Λευκός Οίκος άλλαξε τη θέση του σχετικά με τη χρήση από το Κίεβο δυτικής προέλευσης συστημάτων κρούσης για επιθέσεις στο ρωσικό εσωτερικό σε σχέση με τις οπισθοδρομήσεις στο μέτωπο του Χάρκοβο και ανέφερε πως οι πρώτες επιθέσεις με τη χρήση αμερικανικής κατασκευής όπλων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «εντός ωρών ή ημερών».

Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει μια σειρά από εξοπλισμό του ΝΑΤΟ με τον οποίο επιχειρεί τα πλήγματά της μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του βρετανο-γαλλικού συστήματος πυραύλων κρουζ Storm Shadow/SCALP, το οποίο έχει βεληνεκές μεταξύ 250 και 560 χιλιομέτρων, και του τακτικού πυραυλικού συστήματος ATACMS του αμερικανικού στρατού, το οποίο έχει βεληνεκές 160-300 χιλιομέτρων και εκτοξεύεται με τη χρήση εγκαταστάσεων πυραυλικού πυροβολικού ακριβείας HIMARS και MLRS.

«Η ρωσική επίθεση κοντά στο Χάρκοβο χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για να αλλάξει η δυτική πολιτική», δήλωσε στο Sputnik ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και στρατιωτικός παρατηρητής με ειδίκευση στην αεράμυνα.

«Το σκεπτικό στους δυτικούς κύκλους ήταν ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει εάν οι επιθέσεις προέρχονται από τη ρωσική πλευρά των συνόρων του 1991. Από στρατιωτική άποψη αυτό μπορεί να είναι κατανοητό, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα ακόμη τεράστιο βήμα προς την κλιμάκωση από τη Δύση προς τη Ρωσία", δήλωσε ο παρατηρητής.

Ο Valtersson αναμένει πως οι στρατιωτικές συνέπειες από το πράσινο φως του ΝΑΤΟ για το Κίεβο θα είναι «μικρές», καθώς ο στρατός της Ουκρανίας διαθέτει περιορισμένο αριθμό συστημάτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Έπειτα, υπάρχει η εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας τα τελευταία δύο χρόνια στην τελειοποίηση του εξοπλισμού τους ειδικά για να στοχεύουν βλήματα όπως τα ATACMS και Storm Shadow.

Παρόλα αυτά, η απειλή που συνιστούν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν είναι αμελητέα, ιδίως δεδομένης της προθυμίας του Κιέβου να τους χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να στοχεύσει μη στρατιωτικές περιοχές στο Ντονμπάς και τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Το «μεγάλο ερώτημα», σύμφωνα με τον Valtersson, είναι «πόσο θα εμπλακούν οι δυτικές δυνάμεις στη στόχευση και σε άλλες προετοιμασίες για τις επιθέσεις».

«Ήδη μεγάλο μέρος της ουκρανικής επιτήρησης και των επικοινωνιών στο πεδίο της μάχης εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια. Η βοήθεια αυτή είναι πιθανώς εξίσου σημαντική με τις στρατιωτικές παραδόσεις ή την οικονομική στήριξη από τη Δύση", επισήμανε ο παρατηρητής, λέγοντας ότι αναμένει πως η βοήθεια αυτή θα γίνει “ακόμη πιο σημαντική” με την άρση των περιορισμών.

«Τόσο η άρση των περιορισμών όσο και η αυξημένη δυτική βοήθεια για την επίθεση σε στόχους εντός [της Ρωσίας] θα είναι μια κλιμάκωση από τη Δύση. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι ποια θα είναι η ρωσική απάντηση. Κατά τη γνώμη μου, οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως συμμετέχοντες στη σύγκρουση και επομένως ως νόμιμοι στόχοι για ρωσικές στρατιωτικές απαντήσεις", προειδοποίησε ο Valtersson.

«Αλλά δεδομένου πως η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια ευρείας κλίμακας άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση, οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων εντός των χωρών του ΝΑΤΟ είναι πολύ απίθανες. Αντ' αυτού, η Ρωσία μπορεί να κυνηγήσει ακόμη πιο μανιωδώς δυτικούς στόχους εντός της Ουκρανίας, να αυξήσει τον ηλεκτρονικό πόλεμο κατά των περιουσιακών στοιχείων του ΝΑΤΟ, ακόμη και εντός των χωρών του ΝΑΤΟ και στο διάστημα, και τέλος να αυξήσει τις προσπάθειες υπονόμευσης των δυτικών συμφερόντων στον Παγκόσμιο Νότο«, πιστεύει ο παρατηρητής».

Σε τελική ανάλυση, ο Valtersson χαρακτηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «ένα πολύ ατυχές βήμα προς μια κατεύθυνση που μπορεί να καταλήξει σε μια άμεση παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης» και που «θα ενισχύσει την εχθρότητα του ρωσικού πληθυσμού κατά της Δύσης και θα θεωρηθεί ως ένα σαφές μήνυμα εχθρότητας της Δύσης προς τη Ρωσία». 

* πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail