Ήταν η βραχυπρόθεσμα αναρτημένη ανακοίνωση επιστράτευσης της Πολωνίας μια πρόωρη PSA ή μια ρωσική προβοκάτσια;

Το κρατικό Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP) δημοσίευσε εν συντομία την Παρασκευή [31/5] ότι 200.000 Πολωνοί, πρώην στρατιωτικοί και απλοί πολίτες, θα κληθούν σε μερική επιστράτευση την 1η Ιουλίου πριν σταλούν στην Ουκρανία. Στη συνέχεια διαγράφηκε, αλλά η ίδια είδηση κυκλοφόρησε είκοσι λεπτά αργότερα, πριν κατέβει και αυτή. Η πολωνική κυβέρνηση διέψευσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επέρριψε την ευθύνη για το περιστατικό σε Ρώσους χάκερ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση για το τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Sikorski είχε μόλις επιβεβαιώσει αρκετές ημέρες πριν τη θέση της χώρας του πως δεν αποκλείεται να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, κάτι που έγινε επίσης ενώ η Βαρσοβία είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αυτές οι δύο θέσεις ακολούθησαν επίσης τη συζήτηση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων πάνω από τη δυτική Ουκρανία. Συν τοις άλλοις, η Πολωνία ενισχύει τις εφεδρικές της δυνατότητες από το 2022, καθιστώντας έτσι την είδηση του PAP πιστευτή.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν λόγοι να αμφισβητηθεί η αλήθεια αυτής της ειδοποίησης επιστράτευσης. Οι πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη περίπου 200.000 στρατιώτες, οι οποίοι, όπως ανέφεραν οι Times τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνουν 148.000 ενεργό τακτικό προσωπικό και μια δύναμη εδαφικής άμυνας 38.000 ατόμων. Θεωρητικά, το ένα τρίτο των ενεργών στρατευμάτων της θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αναπτυχθεί στη Δυτική Ουκρανία για να απελευθερώσει τις δυνάμεις του Κιέβου εκεί για να πάνε στο μέτωπο, ενώ τα υπόλοιπα θα φρουρούν τα σύνορα της Πολωνίας με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.

Δε θα είχε νόημα για την Πολωνία να στείλει επιστρατευμένα στρατεύματα στην Ουκρανία, ειδικά αυτά που είναι μόνο απλοί πολίτες χωρίς την εκπαίδευση να χρησιμοποιούν όπλα ή να εκτελούν καθήκοντα επιβολής του νόμου. Ακόμα και στο σενάριο μιας μεγάλης κλίμακας δύναμης εισβολής του ΝΑΤΟ που θα διέσχιζε τον Δνείπερο, αυτή θα αποτελούνταν πιθανότατα από επαγγελματίες στρατιώτες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γρήγορα εκεί χωρίς πρώτα να προσελκύσουν την προσοχή που θα απαιτούσε η εκπαίδευση 200.000 κληρωτών, συν το ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και να καταστήσει όλα τα υπόλοιπα άνευ αντικειμένου.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη σηματοδοτήσει πως αναμένει από την Πολωνία να κλιμακώσει την εμπλοκή της στον πόλεμο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τα προαναφερθέντα μέσα μέσω των οποίων θα μπορούσε να συμβεί αυτό - μια συμβατική επέμβαση και/ή η κατάρριψη ρωσικών πυραύλων πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - είναι ήδη σε ισχύ. Το νέο σχέδιο της Πολωνίας να εκπαιδεύσει έναν άγνωστο αριθμό Ουκρανών στρατεύσιμης ηλικίας που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της, αντί να τους απελάσει βίαια, είναι επίσης πιο ρεαλιστικό από το να στείλει ανεκπαίδευτους Πολωνούς να πολεμήσουν.

Για τους λόγους αυτούς, η αναρτημένη για λίγο ανακοίνωση επιστράτευσης της Πολωνίας πιθανότατα δεν ήταν μια πρόωρη ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας αλλά μια έξυπνη επιχείρηση προβοκάτσιας από τη Ρωσία, η οποία έγινε ακόμη πιο πιστευτή από τις μέχρι τότε πολιτικές και δηλώσεις της ίδιας της Πολωνίας. Η πρόθεση ήταν πιθανότατα να προκαλέσει το κοινό να υπενθυμίσει στον κυβερνώντα φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιητικό συνασπισμό πόσο αντιδημοφιλής θα ήταν μια συμβατική επέμβαση οποιουδήποτε είδους, αφού μια αξιόπιστη δημοσκόπηση από τις αρχές Μαρτίου έδειξε ότι λιγότερο από το 10% υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Μια άλλη συνέπεια, είτε προσχεδιασμένη είτε ακούσια, είναι ότι οι πολωνικές αρχές θα εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη για να δικαιολογήσουν περαιτέρω τη νέα τους « αποστολή ρωσικής επιρροής ». Ο Σικόρσκι προσπάθησε νωρίτερα να το δικαιολογήσει με το ψευδές πρόσχημα ότι όποιος διαφωνεί με την αμφιλεγόμενη κοινωνικοπολιτική ατζέντα του κυβερνητικού συνασπισμού του μπορεί να βρίσκεται υπό ρωσική επιρροή, ιδίως η συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση. Τώρα, ωστόσο, μπορεί να δείξει ένα απτό παράδειγμα αυτού που φαίνεται να είναι «ρωσική ανάμειξη».

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται επιφανειακά πως είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να καταλήξει να προάγει τα στρατηγικά της συμφέροντα, εάν οι αρχές επιδεινώσουν τις προϋπάρχουσες εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας, εκμεταλλευόμενες το γεγονός αυτό στο έπακρο για να διώξουν την αντιπολίτευση. Σε αυτό το σενάριο, οι συντηρητικοί-εθνικιστές θα μπορούσαν να απελπιστούν αρκετά ώστε να σχηματίσουν ένα νέο κίνημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πανεθνικών διαδηλώσεων που θα ακρωτηρίαζαν την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων να επέμβουν στην Ουκρανία, εάν ληφθεί η απόφαση.

Καμία μεγάλης κλίμακας συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της Πολωνίας, η οποία λογικά θα εμπλέξει τους επαγγελματίες στρατιώτες της αντί για τους ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους, αλλά αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού. Είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να μην συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε μπορεί να ειπωθεί πως η Ρωσία έκανε χάρη σε όλους, αν όντως ήταν υπεύθυνη για τη σύντομη αναρτημένη ανακοίνωση επιστράτευσης της Πολωνίας την Παρασκευή για τους σκοπούς που εικάζονται σε αυτό το άρθρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail