Η Ουκρανία στο χείλος της χρεοκοπίας - Reuters

pixabay / nextvoyage
Freepen.gr - Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με μια ομάδα ξένων ομολογιούχων που περιλαμβάνει τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς BlackRock και Pimco για την αναδιάρθρωση των ευρωομολόγων της Ουκρανίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι κάτοχοι ομολόγων χορήγησαν στην Ουκρανία διετές πάγωμα του χρέους λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Όμως η συμφωνία αυτή λήγει τον Αύγουστο και οι ομολογιούχοι ανυπομονούν να αρχίσει το Κίεβο να πληρώνει και πάλι τόκους για το χρέος του. Η Ουκρανία θα μπορούσε να καταλήξει σε στάση πληρωμών εάν δεν διευθετηθεί νέα ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα περιέπλεκε την ικανότητά της να δανείζεται στο μέλλον.

Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και μιας ad-hoc επιτροπής πιστωτών που εκπροσωπεί το ένα πέμπτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων των εκκρεμών ευρωομολόγων της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Η Ουκρανία παροτρύνει τους ομολογιούχους να αποδεχθούν μια απότομη απομείωση της αξίας του χρέους, καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση των ομολόγων προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

"Αν και η Ουκρανία και η Ad Hoc Επιτροπή Πιστωτών δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους αναδιάρθρωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης, [θα] συνεχίσουν τη δέσμευση και τις εποικοδομητικές συζητήσεις μέσω των αντίστοιχων συμβούλων τους", ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει επίσης τις συνομιλίες με άλλους επενδυτές.

Οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους θα συνεχιστούν, επιβεβαίωσε ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μαρτσένκο, προσθέτοντας πως αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μια "εύθραυστη ισορροπία" που εξαρτάται από τη συνεπή και ουσιαστική στήριξη των εταίρων της. "Η έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της στήριξης. Οι ισχυροί στρατοί πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρές οικονομίες για να κερδίζουν πολέμους", υποστήριξε ο Μαρτσένκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail