Ρωσία, SCO, BRICS: Η εξομάλυνση του Αφγανιστάν

pixabay / ArmyAmber
Την περασμένη Κυριακή στην Ντόχα, είχα μια συνάντηση με τρεις υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Πολιτικού Γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός ιδρυτικού μέλους του οργάνου (το 2012) και ενός βασικού αξιωματούχου της προηγούμενης κυβέρνησης των Ταλιμπάν της περιόδου 1996-2001. Με αμοιβαία συναίνεση, τα ονόματά τους δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εγκάρδια συνάντηση διαμεσολαβήθηκε από τον καθηγητή Sultan Barakat, ο οποίος διδάσκει στο Κολέγιο Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Hamad bin Khalifa - που βρίσκεται σε μια εξαιρετική, άψογη πανεπιστημιούπολη έξω από την Ντόχα, η οποία προσελκύει φοιτητές από όλο τον Παγκόσμιο Νότο. Ο καθηγητής Barakat είναι ένας από εκείνους τους ελάχιστους - διακριτικούς - παράγοντες που γνωρίζουν τα πάντα που έχουν σημασία στη Δυτική Ασία, και στην περίπτωσή του, επίσης στη διασταύρωση της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας.

Με τους τρεις συνομιλητές μου Ταλιμπάν, μιλήσαμε εκτενώς για τις προκλήσεις της νέας εποχής των Ταλιμπάν, τα νέα αναπτυξιακά σχέδια, τον ρόλο Ρωσίας-Κίνας και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Ήταν ιδιαίτερα περίεργοι για τη Ρωσία και έθεσαν αρκετές ερωτήσεις.

Ο καθηγητής Barakat εργάζεται σε μια παράλληλη γωνία. Διεξάγει τις εργασίες του Φόρουμ Σκέψης για το Μέλλον του Αφγανιστάν, του οποίου η 9η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Όσλο στα μέσα Μαΐου και συμμετείχαν 28 Αφγανοί - άνδρες και γυναίκες - καθώς και μια σειρά διπλωμάτες του Ιράν, του Πακιστάν, της Ινδίας, της Κίνας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, μεταξύ άλλων.

Οι βασικές συζητήσεις στο φόρουμ περιστρέφονται γύρω από το εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα της εμπλοκής των Ταλιμπάν με αυτή την ασαφή οντότητα, τη «διεθνή κοινότητα». Στην Ντόχα, ρώτησα ευθέως τους τρεις συνομιλητές μου ποια είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ταλιμπάν: «Το τέλος των κυρώσεων», απάντησαν.

Για να συμβεί αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ανατρέψει την απόφασή του του 2003 να χαρακτηρίσει αρκετά μέλη των Ταλιμπάν ως τρομοκρατική οργάνωση- και ταυτόχρονα, οι διακρίσεις/δαιμονοποίηση/κυρώσεις από την Ουάσινγκτον πρέπει να εκλείψουν. Όπως έχει η κατάσταση, αυτό παραμένει μια εξαιρετικά μεγάλη αποστολή.

Το φόρουμ - η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Καμπούλ, ενδεχομένως το φθινόπωρο - εργάζεται υπομονετικά βήμα προς βήμα. Είναι θέμα διαδοχικών παραχωρήσεων και από τις δύο πλευρές, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και γι' αυτό είναι απαραίτητο να διοριστεί ένας αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ διαμεσολαβητής ή «σύμβουλος για την εξομάλυνση» που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία.

Σε αυτή την περίπτωση, η πλήρης υποστήριξη από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, θα είναι απαραίτητη.

Είμαστε οι Ταλιμπάν και θέλουμε να κάνουμε business


Έφυγα από τη συνάντηση στο Κατάρ με την εντύπωση ότι τα θετικά βήματα προς τα εμπρός - όσον αφορά την ομαλοποίηση του Αφγανιστάν στο σύνολό του - είναι πιθανά. Και τότε κάποια μαγική παρέμβαση ανέτρεψε όλο το παιχνίδι.

Την επομένη της συνάντησής μας, πριν αναχωρήσω από την Ντόχα για τη Μόσχα, τόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσαν τον πρόεδρο Πούτιν πως οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο εξαιρετικά ικανός Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Πούτιν για το Αφγανιστάν, μπήκε κατευθείαν στο θέμα: χωρίς την αφαίρεση των Ταλιμπάν από τον κατάλογο, η Ρωσία δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Και σαν ρολόι, την ίδια ημέρα η Μόσχα κάλεσε τους Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), το οποίο αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Καμπούλοφ σημείωσε πώς «παραδοσιακά, οι Αφγανοί ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της συνεργασίας για την αγορά πετρελαιοειδών στη Ρωσία και άλλων αγαθών υψηλής ζήτησης. Φυσικά, στο μέλλον θα είναι δυνατόν να μιλήσουμε για τις δυνατότητες διαμετακόμισης του Αφγανιστάν για την επέκταση του εμπορικού κύκλου εργασιών».

Και στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης την ίδια ημέρα, στην Τασκένδη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πούτιν, σχεδόν καθόρισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εξομάλυνση των Ταλιμπάν αντικατοπτρίζει την αντικειμενική πραγματικότητα: «Αυτοί είναι η πραγματική δύναμη. Δεν είμαστε αδιάφοροι για το Αφγανιστάν. Ούτε οι σύμμαχοί μας, ιδίως στην Κεντρική Ασία, αδιαφορούν γι' αυτό. Έτσι, αυτή η διαδικασία αντανακλά τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας».

Το Καζακστάν έχει ήδη εκδηλώσει τη «συνειδητοποίηση της πραγματικότητας»: οι Ταλιμπάν βγήκαν πέρυσι από τον κατάλογο τρομοκρατών της Αστάνα. Στη Ρωσία, στην πράξη, οι Ταλιμπάν θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο τρομοκρατών εάν το Ανώτατο Δικαστήριο το εγκρίνει. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

Αυτή η σχέση αγάπης συνοδεύεται από ένα τεράστιο πακέτο

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Ταλιμπάν είναι αναπόφευκτη για διάφορους λόγους. Η κύρια προτεραιότητα σχετίζεται σίγουρα με την περιφερειακή ασφάλεια - υπονοώντας κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του θολού, σκοτεινού, αποσταθεροποιητικού ρόλου του ISIS-K, ενός τρομοκρατικού παρακλαδιού του ISIS που υποστηρίζεται ενεργά, στη σκιά, από τη CIA/MI6 ως εργαλείο διαίρει και βασίλευε. Ο διευθυντής της FSB Alexander Bortnikov γνωρίζει πλήρως πως ένα σταθερό Αφγανιστάν σημαίνει μια σταθερή κυβέρνηση Ταλιμπάν.

Και το συναίσθημα αυτό συμμερίζεται πλήρως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο σύνολό του. Το Αφγανιστάν είναι παρατηρητής του SCO. Αναπόφευκτα, θα γίνει πλήρες μέλος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το πολύ - εδραιώνοντας την εξομάλυνσή του.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο μποναμάς του διαδρόμου συνδεσιμότητας που βρίσκεται μπροστά μας - ο οποίος έχει σημασία τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα. Το Πεκίνο κατασκευάζει άλλο ένα θαύμα οδοποιίας στον διάδρομο Wakhan για να συνδέσει το Xinjiang με το βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Και στη συνέχεια το σχέδιο είναι να φέρει την Καμπούλ ως μέρος του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC): γεωοικονομική ολοκλήρωση αστραπιαίας ταχύτητας.

Η Μόσχα -όπως και το Νέο Δελχί- παρακολουθούν τα παράγωγα του πολυτροπικού Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), που συνδέει τη Ρωσία, το Ιράν και την Ινδία. Το λιμάνι του Chabahar στο Ιράν αποτελεί βασικό κόμβο για τον Δρόμο του Μεταξιού της Ινδίας για τη σύνδεσή του με το Αφγανιστάν και πέραν αυτού με τις αγορές της Κεντρικής Ασίας.

Υπάρχει και ο μη αξιοποιημένος ακόμα αφγανικός ορυκτός πλούτος, αξίας τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Συμπεριλαμβανομένου του λιθίου.

Η Καμπούλ σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει όχι λιγότερο από έναν ρωσικό κόμβο για την εξαγωγή ενέργειας στο Πακιστάν - όλα αυτά στο πλαίσιο μιας επερχόμενης στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας Πακιστάν-Ρωσίας.

Αυτό που είπε ο Πούτιν στον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεμπάζ Σαρίφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του SCO στη Σαμαρκάνδη το 2022 είναι εξαιρετικά σημαντικό: «Ο στόχος είναι να παραδώσουμε αέριο μέσω αγωγού από τη Ρωσία στο Πακιστάν (...) Ορισμένες υποδομές υπάρχουν ήδη στη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν». Το Αφγανιστάν μπαίνει τώρα στην εικόνα.

Όσον αφορά τους διαδρόμους συνδεσιμότητας, υπάρχει ένα νέο, τεράστιο παιδί στο τετράγωνο - σύμφωνα με ένα μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε στην Τασκένδη τον Νοέμβριο του 2023 στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών της SCO: πρόκειται για τον διάδρομο μεταφορών Λευκορωσίας-Ρωσίας-Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Το κομμάτι που λείπει από αυτό το συναρπαστικό παζλ είναι να συνδεθεί αυτό που ήδη υπάρχει - σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονται μεταξύ Λευκορωσίας-Ρωσίας-Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν - με μια ολοκαίνουργια σιδηροδρομική γραμμή Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν. Τα δύο τελευταία τμήματα αυτού του έργου Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν άρχισαν να κατασκευάζονται μόλις πριν από λίγους μήνες.

Αυτό ακριβώς το έργο παρουσιάστηκε στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Πούτιν και ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Τασκένδη.

Όπως ανέφερε το TASS, «ο Πούτιν και ο Μιρζιγιόγεφ αξιολόγησαν θετικά την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη του πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών Λευκορωσίας-Ρωσίας-Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2024 στην πόλη Termez του Ουζμπεκιστάν».

Έτσι, η όλη υπόθεση Ρωσίας-Ταλιμπάν περιλαμβάνει ένα τεράστιο πακέτο - που περιλαμβάνει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά και φορτία σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως στο επερχόμενο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα προκύψουν πολλές ζουμερές επιπλέον λεπτομέρειες - καθώς μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εργασίας τους και του επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, θα είναι εκεί.

Και υπάρχουν και άλλα: Το Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν 2.0 είναι βέβαιο ότι θα προσκληθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS+ τον προσεχή Οκτώβριο στο Καζάν. Μιλάμε για μια μεγαλεπήβολη στρατηγική σύγκλιση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλύτερα να βιαστεί να ομαλοποιήσει το Αφγανιστάν για τη «διεθνή κοινότητα». Ω, περιμένετε: ποιος νοιάζεται, όταν η Ρωσία-Κίνα, η SCO και οι BRICS το κάνουν ήδη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail