Ρωσία και Κίνα «κοντά» στην αντικατάσταση του SWIFT - ρυθμιστική αρχή επιχειρήσεων

Freepen.gr - Η Μόσχα και το Πεκίνο αναπτύσσουν ένα σύστημα διακανονισμών το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τις διασυνοριακές συναλλαγές χωρίς τη χρήση του δυτικού συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, αποκάλυψε ο Ρώσος προεδρικός επίτροπος επιχειρηματικών δικαιωμάτων Μπόρις Τιτόφ.

Απευθυνόμενος στα αποτελέσματα του συνεδρίου «Ρωσία και Κίνα: Συνεργασία σε μια νέα εποχή» που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ο Titov δήλωσε στο TASS πως οι δύο χώρες έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες να απομακρυνθούν από το SWIFT και να πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση των αντίστοιχων εθνικών τους νομισμάτων.

«Πολλές περιφερειακές τράπεζες το αντικαθιστούν ήδη (το SWIFT) με το κινεζικό ανάλογο CIPS», δήλωσε τη Δευτέρα ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χρήση του κινεζικού συστήματος για πληρωμές σε γουάν θα συνεχίσει να επεκτείνεται.

Ο Τιτόφ είναι επίσης ο Ρώσος πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Κίνας-Ρωσίας για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη.

Η Μόσχα προωθεί το δικό της εγχώριο σύστημα πληρωμών ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο SWIFT, δεδομένου ότι πολλές από τις τράπεζες της χώρας αποσυνδέθηκαν από το δυτικό χρηματοπιστωτικό δίκτυο το 2022.

Το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SPFS της Ρωσίας δημιουργήθηκε το 2014 και λειτουργεί όπως το SWIFT. Εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά χρηματοοικονομικών μηνυμάτων μεταξύ τραπεζών τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Τον Ιανουάριο, η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι 557 τράπεζες και ξένοι οργανισμοί από 20 χώρες είχαν λάβει πρόσβαση στο SPFS.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail