The National Interest: Η πολιτική του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία βαδίζει προς την Καταστροφή

Freepen.gr - Το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης, χωρίς να βοηθήσει ουσιαστικά τις ουκρανικές δυνατότητες, γράφουν στο "The National Interest" δύο έμπειροι συγγραφείς - ο Robert Clarke, διευθυντής στρατηγικής μάρκετινγκ της Foreign Policy, σχολιαστής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο The American Conservative, Realist Review και στους Financial Times, και ο Jason Beardsley, διευθυντής πρωτοβουλιών για τους βετεράνους και ανώτερος σύμβουλος της Concerned Veterans for America, ο οποίος υπηρέτησε επί είκοσι δύο χρόνια στο στρατό και το ναυτικό των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συμφωνία με αρκετούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέκρινε τη χρήση αμερικανικών όπλων για την προσβολή στόχων σε ρωσικό έδαφος γύρω από την ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

Η εξουσιοδότηση του Μπάιντεν να αξιοποιήσει αμερικανικό εξοπλισμό για να πλήξει στόχους στη Ρωσία κοντά στο Χάρκοβο ξετυλίγει την αμερικανική πολιτική που χρονολογείται από την αρχή του Ψυχρού Πολέμου - ενώ η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια έχει χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε σοβιετικές και ρωσικές δυνάμεις, ποτέ δεν εγκρίθηκε να πλήξει ανοιχτά στόχους εντός της Σοβιετικής Ένωσης ή της ίδιας της Ρωσίας (με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της αμερικανικής επέμβασης στον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο από το 1918-1920).

Η Ουκρανία έχει ήδη αποδειχθεί πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τα δικά της πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους που σχετίζονται με την πυρηνική αμυντική στάση της Ρωσίας - όπως το πυρηνικό στρατηγικό βομβαρδιστικό που βρισκόταν στην αεροπορική βάση Ένγκελς νωρίτερα στον πόλεμο και ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης πυρηνικής άμυνας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο η Μόσχα να αντιληφθεί αυτή την αλλαγή πολιτικής ως το πρώτο στάδιο μιας σοβαρής επέκτασης της σύγκρουσης με στόχο την κατάρρευση του ρωσικού κράτους.

Η προοπτική των εκπαιδευτών της συμμαχίας στο έδαφος δημιουργεί μια διαφορετική κατάσταση υψηλού κινδύνου και χαμηλής ανταμοιβής. Οι Αμερικανοί, Γάλλοι ή άλλοι εκπαιδευτές θα είναι ευάλωτοι είτε σε σκόπιμα είτε σε τυχαία πλήγματα από την εκστρατεία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία στοχεύει τακτικά τις ουκρανικές υποδομές και στρατιωτικούς στόχους - για να μην μιλήσουμε για τον άμεσο κίνδυνο από το πυροβολικό, τα άρματα μάχης και το πεζικό για τους εκπαιδευτές που σταθμεύουν κοντά στις γραμμές του μετώπου.

Εάν οι εν λόγω εκπαιδευτές σκοτωθούν σε ένα πλήγμα, η χώρα-θύμα θα μπορούσε να επιλέξει να προβάλει την υπόθεση ότι η επίθεση συνιστά ενεργοποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας άμυνας του άρθρου V του ΝΑΤΟ. Ενώ τα συμμαχικά έθνη θα μπορούσαν να επιλέξουν να απορρίψουν αυτόν τον ισχυρισμό, αυτό θα δημιουργούσε κρίση στο εσωτερικό της συμμαχίας. Θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο είτε σε ένα τεράστιο ρήγμα στη σχέση μας με τα συμμαχικά έθνη.

Στην Ουκρανία, οι εκπαιδευτές των ΗΠΑ δεν θα είναι απλώς παθητικοί παρατηρητές. Ο συν-συγγραφέας Jason Beardsley συμμετείχε προσωπικά σε αποστολές παροχής συμβουλών και βοήθειας κατά τη διάρκεια των είκοσι δύο χρόνων του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Συμμετέχουν ενεργά στην ηγεσία και καθοδήγηση των τοπικών δυνάμεων, βρίσκοντας ενδεχομένως τον εαυτό τους εν μέσω σεναρίων μάχης.

Το ιστορικό προηγούμενο από την αποστολή συμβουλών και βοήθειας της Αμερικής στο Βιετνάμ υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υπνοβατούσε σε ένα άλλο σενάριο όπου ο ερπυσμός της αποστολής θα συνέβαλε σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο. Η διάκριση μεταξύ παροχής συμβουλών, βοήθειας και εκπαίδευσης γίνεται δυσδιάκριτη από τη μάχη.

Οι κανόνες εμπλοκής για τους εκπαιδευτές και τους συμβούλους επιτρέπουν την εμπλοκή στη μάχη εάν δεχθούν επίθεση. Αυτή η αμυντική στάση, ενώ είναι απαραίτητη για την αυτοπροστασία, αυξάνει την πιθανότητα οι Αμερικανοί στρατιώτες να εμπλακούν σε άμεση μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτές οι εμπειρίες υπογραμμίζουν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία. Το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής με ρωσικές δυνάμεις, είτε σκόπιμα είτε τυχαία, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης όχι μόνο θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές του αμερικανικού προσωπικού, αλλά θα κινδύνευε επίσης να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι αλλαγές πολιτικής του προέδρου Μπάιντεν δημιουργούν μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση θα βρει εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξει την κλιμάκωση σε μια κρίση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε στον αμερικανικό λαό ότι δεν θα έβαζε μπότες στο έδαφος στην Ουκρανία.

Δυστυχώς, οι τρέχουσες πολιτικές του οδηγούν αργά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αθέτηση αυτών των υποσχέσεων.

* Πληροφορίες https://en.interaffairs.ru/article/the-national-interest-joe-bidens-ukraine-policy-is-marching-toward-catastrophe/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail