Η Ουκρανία θα λάβει τα πρώτα 1,5 δισ. δολάρια από τα κατασχεθέντα ρωσικά μετρητά - Euroclear

pixabay / pasja1000
Freepen.gr - Ο οίκος καταθέσεων και εκκαθάρισης Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι θα κατάσχει τους τόκους που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια που κατέχει και θα μεταφέρει τα χρήματα στην Ουκρανία.

«Τον Ιούλιο του 2024, η Euroclear θα πραγματοποιήσει μια πρώτη πληρωμή ύψους 1,55 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ουκρανία, μετά την πρόσφατη εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την έκτακτη εισφορά», ανέφερε η Euroclear σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της G7 σχετικά με τον τρόπο χρήσης δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και τα οποία ακινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, η οποία αποκάλυψε πως τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απέφεραν 3,4 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολάρια) από τα 4 δισ. ευρώ (4,36 δισ. δολάρια) τόκους που συγκέντρωσε ο οίκος εκκαθάρισης κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Μετά τη φορολόγηση, το απρόσμενο κέρδος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ (1,85 δισ. δολάρια), εκ των οποίων τα 1,55 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια) θα σταλούν στην Ουκρανία. Το υπόλοιπο θα «τεθεί στην άκρη ως μαξιλάρι για την αντιμετώπιση τρεχόντων και μελλοντικών κινδύνων». Συνολικά 836 εκατ. ευρώ (910 εκατ. δολάρια) θα καταβληθούν στο Βέλγιο σε εταιρικούς φόρους, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Euroclear δήλωσε ότι συνεχίζει να «εφαρμόζει με επιμέλεια τις διεθνείς κυρώσεις για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail