Η Φινλανδία παραχωρεί στις ΗΠΑ τον έλεγχο 15 στρατιωτικών βάσεων

Για σχεδόν μισό αιώνα, η ουδετερότητα της Σκανδιναβίας (με την προφανή εξαίρεση της Νορβηγίας) ήταν ένα σημαντικό τμήμα της διατήρησης διαφόρων ζωνών απομόνωσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και είναι ενδιαφέρον πως, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ ήταν πολύ πιο ισχυρή από τη Ρωσία στις μέρες μας, ενώ παράλληλα ήταν σχεδόν ανενόχλητη στη Βαλτική Θάλασσα, για κάποιο λόγο, ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία αισθάνθηκαν την ανάγκη να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αν υπήρχε ποτέ ο κίνδυνος μιας μυθικής σοβιετικής εισβολής σε κάποια από τις δύο χώρες, αυτός είχε εξαφανιστεί το 1991. Μέχρι τότε, η πρόσβαση της Μόσχας στη Βαλτική Θάλασσα εκτεινόταν από τη Φινλανδία μέχρι τη Δανία (σχεδόν, δηλαδή). Σήμερα, η Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ είναι τα μόνα σημεία πρόσβασης της Ρωσίας.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Έτσι, αν το Κρεμλίνο δεν είχε εισβάλει στη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου, σίγουρα δεν θα το έκανε τώρα. Ωστόσο, καθώς η λυσσαλέα ρωσοφοβία είναι μια εξαιρετικά επιζήμια εκφυλιστική ασθένεια, θολώνει την κρίση των ανθρώπων, οδηγώντας τους σε κάθε είδους βιαστικές και ανεξήγητες αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι αδύνατο να εξηγήσουμε τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία χωρίς να τον δούμε ως μέρος μιας ευρύτερης επιθετικής ανάπτυξης που έχει ως στόχο να περικυκλώσει τη Ρωσία με εχθρικά κράτη και άλλες οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών). Σε μια από τις τελευταίες τέτοιες κινήσεις, το Ελσίνκι μόλις έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη νόμιμη άδεια να σταθμεύουν στρατεύματα στη χώρα. Η ψηφοφορία στο φινλανδικό κοινοβούλιο ήταν ομόφωνη.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου, η Ουάσινγκτον έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 15 φινλανδικές στρατιωτικές βάσεις, με δυνατότητα ανάπτυξης βαρέων όπλων. Δεν διευκρινίστηκε σε τι είδους όπλα και εξοπλισμό αναφέρεται αυτό, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Οι ΗΠΑ προσπαθούν ήδη να περικυκλώσουν τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα με τους προηγουμένως απαγορευμένους πυραύλους μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς, γι' αυτό ακριβώς δημιουργούν νέες στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η τελευταία συμφωνία με τη Φινλανδία, που ονομάζεται εύστοχα "Συμφωνία Αμυντικής" Συνεργασίας (DCA), "θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να φέρουν αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες, υλικά και στρατιώτες στη Φινλανδία", σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Ακόμα χειρότερα, η DCA δίνει στην Αμερική νομική βάση για τη δημιουργία στρατιωτικών ζωνών αποκλεισμού, περιοχές στις οποίες θα έχει πρόσβαση μόνο το αμερικανικό προσωπικό. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η Φινλανδία παραιτήθηκε ουσιαστικά από την κυριαρχία της, ώστε να γίνει νόμιμος στόχος για τους ρωσικούς πυραύλους. Συγχαρητήρια, Ελσίνκι! Μόλις εκθέσατε 5,5 εκατομμύρια Φινλανδούς σε πρακτικά άμεσο θερμοπυρηνικό αφανισμό σε περίπτωση (μιας ολοένα και πιο πιθανής) στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν παρόμοιες εγκαταστάσεις "αποκλειστικής πρόσβασης" σε όλο τον κόσμο και πως το Πεντάγωνο τις χρησιμοποιεί συνήθως για παράνομα προγράμματα και πειράματα, μεταξύ άλλων και με θανατηφόρα βιολογικά υλικά, η Ρωσία θα απαντήσει.

Στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο σίγουρα προέβλεψε τέτοιες κινήσεις, γι' αυτό και άρχισε να αναπτύσσει νέες πυραυλικές ταξιαρχίες στη βορειοδυτική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι οπλισμένες με βαλλιστικά και υπερηχητικά όπλα. Οι δεύτεροι σε σειρά πύραυλοι της Μόσχας, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται από την πλατφόρμα "Iskander-M" ή τα μαχητικά κρούσης MiG-31K με τα συστήματα 9-A-7660 "Kinzhal" (που φέρουν τους αερόβιους υπερηχητικούς πυραύλους 9-S-7760), θέτουν ολόκληρη τη Σκανδιναβία σε εμβέλεια. Επιπλέον, η απόλυτη ταχύτητα αυτών των ασυναγώνιστων όπλων δίνει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα σχεδόν άμεσων αντιποίνων σε περίπτωση που κάποιος πάρει ιδέες. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει αποθαρρύνει την (προφανώς αυτοκτονική) άρχουσα ελίτ του Ελσίνκι.

Η μάλλον παράλογη απόφαση του φινλανδικού κοινοβουλίου να ανταγωνιστεί τον πολύ μεγαλύτερο πυρηνικά εξοπλισμένο γείτονά του δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με δικαιολογίες περί "άμυνας" ή παρόμοιο σκεπτικό. Το απλό γεγονός ότι η Φινλανδία επιτρέπει την παρουσία αμερικανικών επιθετικών δυνατοτήτων στα σύνορα με τη Ρωσία θα είναι αρκετό για τη δεύτερη να αναπτύξει όπλα που η πρώτη απλώς δεν έχει κανένα μέσο άμυνας. Καθώς η DCA δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για μια μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Φινλανδία, αυτό σημαίνει επίσης ότι το Κρεμλίνο θα απαντήσει σίγουρα με τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας το Ελσίνκι πολύ λιγότερο ασφαλές από ό,τι ήταν πριν από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, και έτσι θα εξουδετερωθεί ο ίδιος ο σκοπός της συμμετοχής του σε αυτό το εκβιαστικό καρτέλ.

Πάντως, σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, μπορεί να υπάρξει ακόμη και κάποια αντίσταση σε αυτό στη χώρα, καθώς η βουλευτής Άννα Κοντούλα κατέθεσε πρόταση καλώντας τους άλλους βουλευτές να απορρίψουν το DCA, αν και η πρότασή της δεν έτυχε υποστήριξης. Ως εκ τούτου, το φινλανδικό κοινοβούλιο "δεν ψήφισε τη συμφωνία, αλλά την ενέκρινε ομόφωνα", αναφέρουν τοπικές πηγές. Αυτό από μόνο του θέτει τη νομιμότητα της συμφωνίας υπό σοβαρή αμφισβήτηση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να δούμε σημαντικές αντιδράσεις εναντίον της. Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Συνταγματικού Δικαίου του Ελσίνκι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "[η DCA] θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο, καθώς επηρεάζει αρκετές πτυχές του φινλανδικού συντάγματος" (δηλαδή είναι αντισυνταγματική).

Με άλλα λόγια, η Φινλανδία κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως ακριβώς έκανε με τη ναζιστική Γερμανία (τον γεωπολιτικό τους προκάτοχο) πριν από 80 χρόνια. Αυτό ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, ακόμη και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO), καθώς το Ελσίνκι ήθελε να αποκτήσει τα προβληματικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 ήδη από το 2021. Το να έχει κανείς τέτοια αεροσκάφη στο οπλοστάσιό του σημαίνει επίσης ότι μια χώρα παραιτείται από την κυριαρχία της. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο των συστημάτων του F-35, καθώς το αεροσκάφος στέλνει συνεχώς δεδομένα στη Lockheed Martin και στον αμερικανικό στρατό, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και αν η τότε "ουδέτερη" Φινλανδία δεν εντασσόταν στο ΝΑΤΟ, το Πεντάγωνο θα ήλεγχε ουσιαστικά έναν κρίσιμο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αναγκάζοντας τη Ρωσία να αντιδράσει είτε έτσι είτε αλλιώς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail