Η Πολωνία έφταιγε εξίσου με τη Βρετανία για το σαμποτάζ των ειρηνευτικών συνομιλιών της Άνοιξης του 2022

Οι New York Times δημοσίευσαν την πλήρη έκδοση του σχεδίου ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την άνοιξη του 2022 το Σαββατοκύριακο, το οποίο επιβεβαίωσε πολλά από αυτά που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, αλλά περιείχε επίσης μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από ανώνυμες διπλωματικές πηγές σχετικά με το γιατί οι συνομιλίες αυτές τελικά απέτυχαν. Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο που ήταν παρών στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου 2022, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα καταφέρθηκε δραματικά εναντίον αυτής της συμφωνίας:

Andrew Korybko /  Παρουσίαση Freepen.gr

"Οι ηγέτες στην Πολωνία - από νωρίς και ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας - φοβήθηκαν ότι η Γερμανία ή η Γαλλία θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να πείσουν τους Ουκρανούς να αποδεχθούν τους όρους της Ρωσίας, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, και ήθελαν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Για τον σκοπό αυτό, όταν ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, συναντήθηκε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου, κράτησε ψηλά το κείμενο της 17ης Μαρτίου, δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος ήταν παρών. 'Ποιος από εσάς θα το υπέγραφε;' ρώτησε ο κ. Ντούντα τους ομολόγους του, είπε ο διπλωμάτης. Κανένας από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν μίλησε".

Είχε ήδη παρατηρηθεί στις 29 Μαρτίου 2022 πως "Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας βοήθησε να προκληθεί η χειρότερη κρίση ασφαλείας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", αν και για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που μόλις αποκαλύφθηκαν, δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο η ιδιοτελής αντιρωσική κινδυνολογία τους βοήθησε στην αναδιαμόρφωση της δυναμικής του βαθέος κράτους των ΗΠΑ. Τώρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πολωνία προσπαθούσε ενεργά να σαμποτάρει τις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες και πως οι προσπάθειές της προϋπήρχαν του διαβόητου ταξιδιού του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο..

Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον νωρίτερα φέτος αυτό που αποκάλυψε ο κορυφαίος σύμμαχος του Ζελένσκι, Ντέιβιντ Αρακάμια, στα τέλη Νοεμβρίου σχετικά με το πώς ο εν λόγω ηγέτης έπεισε την Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά. Σύμφωνα με τα λόγια του, "το γεγονός ότι υπάκουσαν στην απαίτηση ή την πειθώ του κ. Τζόνσον, του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, μου φαίνεται γελοίο και πολύ λυπηρό". Είναι πλέον γνωστό, ωστόσο, πως προηγήθηκαν περισσότερα από όσα πίστευε ακόμη και ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

Η δραματική εμφάνιση του Ντούντα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2022 έκανε περισσότερα για την ενοποίηση της Δύσης γύρω από την υπόθεση της διαιώνισης του πολέμου τους μέσω αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας από οτιδήποτε άλλο έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής. Αυτό με τη σειρά του διευκόλυνε σημαντικά το επακόλουθο ταξίδι του Τζόνσον στο Κίεβο πάνω από δύο εβδομάδες αργότερα, όπου στη συνέχεια μπόρεσε να πείσει τους οικοδεσπότες του πως η Δύση θα τους καλύψει αν συνεχίσουν να πολεμούν. Η χώρα του και η Πολωνία είχαν επίσης έναν άσσο στο μανίκι τους για να παίξουν σε περίπτωση που η Γαλλία και η Γερμανία πίεζαν για ειρήνη.

Αυτοί και η Ουκρανία δημιούργησαν μια άτυπη συμμαχία στις 17 Φεβρουαρίου 2022 στην κυριολεκτική εβδομάδα πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας, η οποία διέφυγε της προσοχής των περισσότερων παρατηρητών λόγω των ταχέως εξελισσόμενων γεγονότων που προηγήθηκαν της τελευταίας φάσης αυτής της δεκαετούς σύγκρουσης.Εφόσον η Πολωνία ήταν υπέρ της συνέχισης των εχθροπραξιών, για το οποίο κανείς δεν είχε καμία αμφιβολία, αλλά δεν γνώριζε νωρίτερα πόσο ένθερμη ήταν, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να βασιστεί σε αυτήν ως χερσαία γέφυρα για την επείγουσα αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο σκοπός της συμφωνίας για τη σύναψη αυτού του συμφώνου ήταν να δοθεί στην Ουκρανία η δυνατότητα να συνεχίσει να πολεμά, αν το επέλεγε, σε περίπτωση που ξεσπούσαν συμβατικές εχθροπραξίες με τη Ρωσία, όπως έγινε μια εβδομάδα αργότερα. Η Ουκρανία γνώριζε ότι η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ακλόνητη λόγω της μακραίωνης πολιτικής του να διαιρεί και να κυβερνά την Ευρώπη, ενώ ο Ντούντα επιβεβαίωσε υπερθετικά τη δέσμευση της Πολωνίας δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Τζόνσον στο Κίεβο, κάτι που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, αλλά προφανώς θα είχε περάσει στην Ουκρανία εκείνη την στιγμή.

Η δραματική εμφάνιση του Πολωνού ηγέτη έθεσε τις βάσεις για τη συνάντησή του με τον Τζόνσον ακριβώς πριν από το ταξίδι του τελευταίου στο Κίεβο, πείθοντας έτσι τον Ζελένσκι πως όντως διαθέτει αξιόπιστα μέσα για τη διαιώνιση της σύγκρουσης με σκοπό τον τερματισμό της με καλύτερους όρους. Αν ο Ντούντα δεν είχε κάνει μεγάλη επίδειξη της αντίθεσης της χώρας του στο σχέδιο συνθήκης ειρήνης και δεν είχε δεσμευτεί για την υποστήριξή του στην Ουκρανία με τον Τζόνσον, τότε ο Ζελένσκι ίσως να είχε αμφισβητήσει τη δέσμευση της Πολωνίας στη συμμαχία τους, σώζοντας έτσι την ειρηνευτική διαδικασία. 

Η νέα διαπίστωση ότι η Πολωνία ευθύνεται εξίσου με τη Βρετανία για το σαμποτάζ των ειρηνευτικών συνομιλιών της άνοιξης του 2022 δικαιώνει τον πρόεδρο του κόμματος Συνομοσπονδία και νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή Grzegorz Braun για όσα είπε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο. Μοιράστηκε τις ανησυχίες του σχετικά με το ότι η Πολωνία για άλλη μια φορά αξιοποιείται από τον αγγλοαμερικανικό άξονα για να εγκαινιάσει μια άλλη νέα παγκόσμια τάξη που θα ακολουθήσει τη χώρα του πυροδοτώντας τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο στο προσεχές μέλλον, όπως ακριβώς έπαιξε το ρόλο που έπαιξε γι' αυτούς το 1939.

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, λόγω του επικίνδυνου πυρηνικού chicken game των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και ο μόνος λόγος για τον οποίο όλα έφτασαν σε αυτό το σημείο είναι ότι η Πολωνία βοήθησε στο σαμποτάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών της άνοιξης του 2022. Αν δεν είχε συμφωνήσει ποτέ στην άτυπη συμμαχία εκείνου του Φεβρουαρίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία ή αν ο Ντούντα είχε επανεξετάσει τη δέσμευση της χώρας του σε αυτήν, τότε πιθανότατα δεν θα υπήρχε τέτοιος σοβαρός κίνδυνος επί του παρόντος.

Όπως είπε ο Braun αργότερα στη συνέντευξή του, υπάρχει τώρα μια πολύ πραγματική πιθανότητα το πολωνικό κρέας να ριχτεί στο ρωσικό μύλο για να ακολουθήσει το μισό εκατομμύριο Ουκρανών στρατιωτών που έχουν ήδη σκοτωθεί σε αυτή τη σύγκρουση, για το σενάριο της οποίας οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα εδώ και εδώ. Αν η Πολωνία επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, τότε οι κίνδυνοι για την έκρηξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου θα εκτοξευθούν αμέσως, γεγονός που θα μπορούσε να μετατρέψει την προειδοποίησή του για τον ιστορικό της ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις σε προφητεία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail