Το ΝΑΤΟ δε θα δώσει στον Ζελένσκι αυτό που θέλει - AFP

nato.int
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ θα σηματοδοτήσει ξεκάθαρα στον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η χώρα του δε θα γίνει μέλος του στρατιωτικού μπλοκ σύντομα και πως η Ουκρανία θα πρέπει να δεχτεί ό,τι προσφέρει η Δύση αυτή τη στιγμή, μετέδωσε τη Δευτέρα το AFP επικαλούμενο πηγές.

Οι ηγέτες του μπλοκ θα επαναλάβουν την προθυμία τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία σε μια σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το πρακτορείο, αλλά "δεν θα δώσουν στον Ζελένσκι αυτό που θέλει περισσότερο: μια σταθερή πρόσκληση για την εμπόλεμη χώρα του να ενταχθεί στην πυρηνικά εξοπλισμένη συμμαχία τους οποιαδήποτε στιγμή σύντομα".

Ανώνυμοι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο AFP πως ελπίζουν να αποφύγουν μια δημόσια ρήξη με την Ουκρανία στην εκδήλωση, παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε πέρυσι, όταν ο Ζελένσκι κατακεραύνωσε το ΝΑΤΟ για την "πρωτοφανή και παράλογη" πολιτική του να μη θέτει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, "ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καθόρισε εκ των προτέρων τι προσφερόταν σε συνάντηση με τον Ουκρανό ηγέτη".

"Η σκηνή είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα", δήλωσε στο πρακτορείο ένας ανώνυμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. "Ο Ζελένσκι θα πρέπει να δεχτεί ό,τι του προσφερθεί".

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης, επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους, πως το Κίεβο έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας πως η Ουκρανία σκοπεύει να προωθήσει το "αίσθημα ενοχής" μεταξύ των μελών του μπλοκ για να επιτύχει άλλους στόχους της.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι φέρεται να είναι έτοιμος να λάβει την υπόσχεση για την παράδοση νέων συστημάτων αεράμυνας, με άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να τεθεί σε "πιο στέρεα βάση".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail