Η συμφωνία υποβρυχίων ΗΠΑ-Αυστραλίας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης AUKUS αντιμετωπίζει καθυστερήσεις

Η συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων στο πλαίσιο της στρατιωτικής εταιρικής σχέσης AUKUS με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις και αμφιβολίες λόγω φόβων για καθυστερήσεις. Το σενάριο αυτό έχει δημιουργήσει συναγερμό στους συμμάχους της Αγγλίας, ιδίως στην Αυστραλία, η οποία δεν έχει να επιδείξει τίποτα απτό από πλευράς αποτελεσμάτων στη συμφωνία που αντικατέστησε την αυστραλιανή συμφωνία για την απόκτηση μη πυρηνικών υποβρυχίων γαλλικής κατασκευής με το AUKUS.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Αλλά τρία χρόνια αργότερα, οι επικριτές υποστηρίζουν πως η συνεργασία του AUKUS έχει σημειώσει μικρή πρόοδο. Αντιμετωπίζει ερωτήματα και στις τρεις χώρες σχετικά με το πότε θα είναι σε θέση να αποδώσει. Ακόμα και οι υποστηρικτές αναγνωρίζουν πως το AUKUS, το οποίο προορίζεται να συνδέσει τους συμμάχους για τις επόμενες δεκαετίες, πρέπει να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους - με τις εκλογές να πλησιάζουν σε δύο από τους τρεις εταίρους - αν πρόκειται να πετύχει», ανέφερε το Bloomberg.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τις δεκαετίες των περικοπών στην παραγωγή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, επιδιώκουν να κατασκευάσουν πυρηνικά υποβρύχια με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που επικαλείται το Bloomberg, ακόμη και αν επιτύχει τους προγραμματισμένους στόχους της, θα μπορούσε να προκύψει έλλειψη επιθετικών υποβρυχίων στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις αρχίσουν να τα στέλνουν στην Αυστραλία.

«Αν προχωρήσετε 10 χρόνια μπροστά, θα σοκαριστώ αν οι Αυστραλοί έχουν υποβρύχιο. Απλώς φαίνεται πολύ αισιόδοξο να πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι επενδύσεις θα έχουν αποδώσει μέχρι τότε», δήλωσε ο Todd Harrison, ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι και των τριών χωρών δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι, αλλά παραδέχονται ότι η προσπάθεια έχει αντιμετωπίσει από νωρίς εμπόδια. Παρά την έλλειψη απαισιοδοξίας από τους αξιωματούχους αυτούς, το Bloomberg ανέφερε: «Περαιτέρω θόλωση των προοπτικών προκαλεί η πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επιφυλακτικός απέναντι στις συμμαχίες των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, να κερδίσει τον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο».

Ο Elbridge Colby, ο οποίος κατείχε μια κορυφαία θέση στο Πεντάγωνο στην τελευταία κυβέρνηση Τραμπ και συμβουλεύει τα σχέδια για μια πιθανή νέα, δήλωσε ότι «οι ένορκοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει» για το κομμάτι των υποβρυχίων της συμφωνίας και ότι «το AUKUS πρέπει να μετρηθεί από την παράδοση για την στρατιωτική ισορροπία στην Ασία σε ένα σχετικό χρονικό πλαίσιο».

Με τον Τραμπ να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2025. Προς το παρόν, οι πλήρεις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτό στη συμφωνία AUKUS είναι άγνωστες, ειδικά αν αποδειχθεί ότι η προτεραιότητα στην ταχεία στρατιωτικοποίηση της Αυστραλίας είναι εις βάρος των άμεσων στρατιωτικών αναγκών των ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, το Bloomberg ανέφερε ότι «αισθανόμενη την πίεση για αποτελέσματα, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν ετοιμάζεται να παρουσιάσει κάποιες αρχικές ιστορίες επιτυχίας του AUKUS μέσα στους επόμενους μήνες».

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν μια εικονική τριμερή σύνοδο κορυφής στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν μια νέα συμφωνία για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας: AUKUS. Βάσει της συμφωνίας, η Ουάσινγκτον θα μοιραστεί την τεχνολογία των πυρηνικών υποβρυχίων της με την Αυστραλία, θα κατασκευάσει την απαραίτητη υποδομή για τη μόνιμη ανάπτυξή τους στην Αυστραλία και θα συνεργαστεί εκτενώς στην ανάπτυξη των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων. Ο αυστραλιανός στρατός θα εξοπλιστεί επίσης με αμερικανικά όπλα και θα εισαχθούν πρότυπα για τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Η AUKUS ιδρύθηκε με την πρόθεση να εντείνει τις προσπάθειες για τον στρατιωτικό περιορισμό της Κίνας, αν και οι τρεις χώρες δεν το έχουν δηλώσει ρητά. Το Πεκίνο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «οι τρεις χώρες, για χάρη των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων, αγνοούν πλήρως τις ανησυχίες των διεθνών κοινοτήτων και βαδίζουν όλο και περισσότερο στο δρόμο του λάθους και του κινδύνου» και ότι η συμφωνία ήταν μια «κλασική περίπτωση διπλών προτύπων».

Αν και το AUKUS δεν έχει επιτύχει απτά αποτελέσματα και υπάρχουν ήδη φόβοι για καθυστερήσεις, ο οργανισμός μόλις πριν από λίγους μήνες σκεφτόταν την ιδέα της επέκτασης, όπως στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό είναι, βέβαια, υπερβολικά φιλόδοξο αν αναλογιστεί κανείς, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

«Οι αξιωματούχοι ανησυχούν κυρίως για την ικανότητα της Αυστραλίας να αναπτύξει εγκαίρως την τεράστια βιομηχανία που απαιτείται για την υποστήριξη των πλοίων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση», ανέφερε το πρακτορείο.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ θα δίνουν πάντα προτεραιότητα στις άμεσες ανάγκες και τα συμφέροντά τους έναντι των συμφερόντων της Αυστραλίας, παρά την όποια συμφωνία υπογραφεί.

«Η Ουάσινγκτον εξέπληξε την Καμπέρα αυτή την άνοιξη βάζοντας μόνο ένα νέο υποβρύχιο κλάσης Virginia στο ετήσιο αίτημα του προϋπολογισμού της αντί για τα συνηθισμένα δύο, ελπίζοντας να κρατήσει το συνολικό κόστος χαμηλά. Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αυστραλία, όπου οι εφημερίδες την χαρακτήρισαν «πιθανό πλήγμα» για το AUKUS», ανέφερε το Bloomberg.

Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2018 και βρισκόταν πίσω από την αρχική συμφωνία με τους Γάλλους, προτού ο Σκοτ Μόρισον την αντικαταστήσει αμφιλεγόμενα με το AUKUS, μετέφερε τέλεια σε άρθρο του την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων από την πλευρά της Αυστραλίας: «Πρόκειται πραγματικά για μια περίπτωση που μας ληστεύει η πραγματικότητα. Τόσο πολύ για την αυστραλιανή κυριαρχία».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail