Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα για τη δημιουργία "ασιατικής εκδοχής του ΝΑΤΟ"

Vladimir Smirnov/TASS
Freepen.gr - Η Βόρεια Κορέα πιστεύει ότι με την ενίσχυση της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα "ΝΑΤΟ ασιατικής εκδοχής", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται τώρα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας είναι απλώς συνεργατικές για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας και δε σημαίνουν ΝΑΤΟ ασιατικής εκδοχής, αλλά αυτό δεν είναι παρά ρητορική για να αποφύγουν τη διεθνή κριτική για τη δημιουργία ενός επιθετικού μπλοκ", ανέφερε η ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας καταδίκασε έντονα την τριμερή στρατιωτική άσκηση Freedom Edge που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια "κλιμάκωσης των περιφερειακών στρατιωτικών εντάσεων, άσκησης πίεσης στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και πολιορκίας της Κίνας".

Το υπουργείο επεσήμανε ότι η συμφωνία για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας το 2023 "θυμίζει την αρχή της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία κινητοποιεί τις αμυντικές του δυνατότητες εάν μια χώρα μέλος δεχθεί επίθεση, θεωρώντας την ως επίθεση εναντίον όλων".

"Καθώς το ΝΑΤΟ διεξάγει ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ξηράς, της θάλασσας, του αέρα και του κυβερνοχώρου, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κορέας αποφάσισαν να διεξάγουν τακτικά τριμερή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πολλαπλών τομέων. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας έχουν πάρει την πλήρη εμφάνιση της ασιατικής εκδοχής του ΝΑΤΟ", αναφέρεται.

Το υπουργείο κατακεραύνωσε το Τόκιο και τη Σεούλ για την κρίση στην Ουκρανία.

"Μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, η Ιαπωνία έχει επιμείνει διαολεμένα στις κινήσεις για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία και η Νότια Κορέα έχει επιδιώξει ανοιχτά να παράσχει στο ναζιστικό καθεστώς του [Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ] Ζελένσκι θανατηφόρο εξοπλισμό. Τέτοια γεγονότα δείχνουν ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ του ΝΑΤΟ και του τριμερούς στρατιωτικού μπλοκ ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας έχουν φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο", αναφέρει η ανακοίνωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail