Γιατί αυτές οι χώρες γύρισαν την πλάτη τους στο "ειρηνευτικό" έγγραφο για την Ουκρανία

Ukraine President Volodymyr Zelenskyy (C) attends a joint press conference during the Peace Summit in Bürgenstock, Switzerland on June 16, 2024.( The Yomiuri Shimbun via REUTERS )
Χωρίς την παρουσία της Ρωσίας, οι περισσότεροι είδαν το κοινό ανακοινωθέν στην Ελβετία ως βιτρίνα

Οι βασικές μεσαίες δυνάμεις του Παγκόσμιου Νότου, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν σε σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. (Μια άλλη βασική μεσαία δύναμη, η Βραζιλία, είχε αποφασίσει να συμμετάσχει μόνο ως παρατηρητής).

Sarang Shidore - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι μεσαίες δυνάμεις του Παγκόσμιου Νότου δεν προσυπέγραψαν το ανακοινωθέν παρά την απαγγελία στο κείμενο της σημασίας της "κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας" και της επισιτιστικής ασφάλειας, τα οποία αποτελούν βασικά σημεία ανησυχίας και συναίνεσης μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ορισμένα από αυτά τα κράτη έχουν προηγουμένως ψηφίσει υπέρ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ψηφισμάτων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που επέκριναν τις παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας από τη Ρωσία και αναφέρονταν επίσης στην επισιτιστική ασφάλεια.

Αυτές οι μεσαίες δυνάμεις είναι επιφυλακτικές ότι μια σύνοδος κορυφής που απέκλεισε τη Ρωσία, το μεγαλύτερο εμπόλεμο μέρος στη σύγκρουση, θα μπορούσε να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Ο εκπρόσωπος της Ινδίας στη σύνοδο κορυφής εξήγησε τη στάση της χώρας του δηλώνοντας πως "μόνο οι επιλογές που είναι αποδεκτές και από τα δύο μέρη μπορούν να οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη". Πολλές από αυτές τις δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν επίσης ισχυρές οικονομικές σχέσεις ή/και σχέσεις ασφαλείας με τη Ρωσία, τις οποίες δε θα θέσουν εύκολα σε κίνδυνο.

Οι ενέργειες των ΗΠΑ και της Δύσης στη Μέση Ανατολή και αλλού έχουν κάνει σοβαρή ζημιά στο έργο της απόδοσης ευθυνών στη Μόσχα για την ξεκάθαρα παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Πολλοί στον Παγκόσμιο Νότο έχουν έντονη επίγνωση των διπλών προτύπων που εφαρμόζονται και δεν επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί της Δύσης με τη Ρωσία.

Το χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των βασικών κρατών του Παγκόσμιου Νότου πιθανότατα θα παραμείνει, εκτός εάν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προβούν σε σημαντική διόρθωση πορείας σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά ελλείμματα και τις παραβιάσεις στην πολυδιαφημισμένη "τάξη που βασίζεται σε κανόνες" που θα κάνει τα αμερικανικά μηνύματα πιο αξιόπιστα. Οι αντιθέσεις μεταξύ της αμερικανικής προσέγγισης στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία και στη Γάζα είναι πολύ κραυγαλέες για να τις ευχηθούμε.

Το δεύτερο είναι να ληφθούν καλύτερα υπόψη τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Νότου. Ενώ η Ουάσινγκτον έχει κινηθεί σε ένα βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση μέσω των υποδομών και άλλων πρωτοβουλιών της, υπάρχει ακόμη πολύ έδαφος που πρέπει να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια πιο παραγωγική, μη μηδενικού αθροίσματος πολιτική έναντι του Παγκόσμιου Νότου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail