Γιατί οι δεσμεύσεις της Ινδίας με τη Ρωσία έχουν σημασία;

Photo: Kremlin.ru
Freepen.gr - Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα στις 8-9 Ιουλίου για την 22η Ετήσια Σύνοδο Κορυφής Ινδίας-Ρωσίας είναι σημαντική από πολλές απόψεις. Πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψή του από την έναρξη της τρίτης θητείας του ως πρωθυπουργός της Ινδίας. Η επίσκεψη του Μόντι στην Ιταλία λίγο μετά την επιστροφή του στην εξουσία ήταν για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7, ένα πολυμερές γεγονός.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Μόντι θα είναι εκτεταμένη και κανένα θέμα δεν θα είναι εκτός ορίων στη συνάντηση μεταξύ του Μόντι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνει η εφημερίδα "The Times of India".

Η επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία δεν υπογραμμίζει μόνο τη σημασία της Ρωσίας για την Ινδία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Ινδία πλοηγείται στην κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη, καθώς αυτή η διμερής συνάντηση πραγματοποιείται μεταξύ δύο συνόδων κορυφής που εκπροσωπούν δύο αντίθετες ομάδες.

Παρά το γεγονός πως η Ρωσία αντιμετωπίζει οικονομικές και στρατηγικές προκλήσεις, η σημασία της δεν έχει χαθεί για την Ινδία. Ενώ συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού και ενέργειας για την Ινδία, η Ρωσία συνεργάζεται επίσης με την Ινδία σε έργα συνδεσιμότητας. Η Ινδία και η Ρωσία συμμετέχουν στην ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC). Το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Ινδία να προσεγγίσει την Κεντρική Ασία και την Ευρασία. Ο INSTC συνδέεται επίσης με το έργο του λιμανιού Chabahar, το οποίο θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα της Ινδίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που δεν έχουν πρόσβαση σε στεριά.
 
Οι δεσμεύσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η Ινδία φλερτάρει ενεργά τη Ρωσία, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και το Ιράν. Η δέσμευση με αυτές τις χώρες σε διμερή βάση ή μέσω των έργων συνδεσιμότητας όπως το INSTC και το λιμάνι Chabahar είναι ένα μέσο για την Ινδία να αντιμετωπίσει την Κίνα. Επίσης, η στενότερη αλληλεπίδραση με την Ινδία επιτρέπει στις χώρες αυτές να διαφοροποιήσουν τις δεσμεύσεις τους αντί να εξαρτώνται κυρίως από την Κίνα. Η στάση της Ινδίας έναντι της Ρωσίας είναι επίσης επωφελής για τις δυτικές χώρες.

Από μια ευρεία προοπτική, ο SCO και το ΝΑΤΟ τοποθετούνται σε αντίθετα φάσματα από την άποψη της ιδεολογίας και των αντίστοιχων κοσμοθεωριών τους. Ωστόσο, από συγκεκριμένη σκοπιά, ο SCO ξεχωρίζει ως ένας αντιδυτικός οργανισμός που αντιτίθεται στη διάδοση των δυτικών ιδεών της δημοκρατίας και της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι ο SCO αντιπροσωπεύει ομάδα χωρών που αντιστέκονται στις δυτικές χώρες και σε οποιουσδήποτε θεσμούς που βασίζονται στους κανόνες που έχουν διατυπωθεί από τις δυτικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ, μεταφέροντας την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως κύρια απειλή. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας απλώς επιδείνωσε αυτή την αντίληψη στη Δύση. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει διστάσει να δει την Κίνα υπό το ίδιο πρίσμα με τη Ρωσία, σε κάποιο βαθμό, παρόλο που η Κίνα αποτελεί μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική πρόκληση για τη Δύση καθώς και για τους ομοϊδεάτες εταίρους της. 

Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα υπογραμμίζει την σταθερότητα των σχέσεων Ινδίας-Ρωσίας παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε δοκιμάσει τις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας, καθώς οι δυτικές χώρες, ιδίως οι (ΗΠΑ) άσκησαν άμεσα και έμμεσα πιέσεις στην Ινδία να περιορίσει τις δεσμεύσεις της με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Ινδία εξισορρόπησε με επιτυχία τους δεσμούς της με τη Δύση καθώς και με τη Ρωσία. Η ευκίνητη διπλωματία της Ινδίας στον κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την έναρξη της ειρήνης στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail