«Σημαντικό πλήγμα στη γεωστρατηγική θέση της Πολωνίας»: Χιλιάδες απολύσεις στη μεγαλύτερη εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της χώρας

Wikipedia
Freepen.gr - Η PKP Cargo, η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στην Πολωνία και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει το 30% του εργατικού δυναμικού της, αναφέρει η rmx.news.

Το δραστικό αυτό μέτρο θα επηρεάσει 4.142 εργαζόμενους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Οι απολύσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία, ζωτικής σημασίας για τις μεταφορικές υποδομές της Πολωνίας που χαρακτηρίζεται ως μεταφορικός γίγαντας στρατηγικής σημασίας, αντιμετωπίζει σοβαρές επιχειρησιακές προκλήσεις.

Ο Krzysztof Bosak, αναπληρωτής πρόεδρος του Sejm και ένας από τους ηγέτες του κόμματος της Συνομοσπονδίας, τόνισε τις τρομερές συνέπειες των απολύσεων, όχι μόνο για τους επηρεαζόμενους εργαζόμενους αλλά για ολόκληρο το έθνος.

«Η είδηση είναι πολύ ανησυχητική - όχι μόνο για τους περισσότερους από 4.000 απολυμένους υπαλλήλους της PKP Cargo, αλλά για ολόκληρη την Πολωνία. Η PKP Cargo είναι ένας γίγαντας των μεταφορών στρατηγικής σημασίας για τη χώρα», σχολίασε ο Bosak. Εξήγησε περαιτέρω πως οι πρόσφατες διοικητικές αλλαγές και οι στρατηγικές αποφάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τους ρόλους της και να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενδεχόμενη εκκαθάρισή της.

Αυτό, σημείωσε, θα είχε ως αποτέλεσμα την πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ίσως και δισεκατομμυρίων, και ενδεχομένως την παραχώρηση του ελέγχου της πολωνικής αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών σε γερμανικές και ουκρανικές οντότητες, οι οποίες πρόσφατα έλαβαν άδειες λειτουργίας στην Πολωνία.

Ο Bosak υπογράμμισε ότι η PKP Cargo απασχολεί πάνω από 10.000 άτομα, παράγει ετήσια έσοδα ύψους 4 δισεκατομμυρίων złotys (περίπου 930 εκατ. ευρώ) και διαθέτει εκτεταμένες βάσεις και επισκευαστικές εγκαταστάσεις.

«Η καταστροφή ενός τέτοιου δυναμικού αποτελεί πλήγμα για τη γεωστρατηγική θέση της Πολωνίας, αποδυναμώνει την πολιτική ανθεκτικότητα του πολωνικού κράτους (υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 3 της συνθήκης του ΝΑΤΟ) και μειώνει την εθνική αμυντική ικανότητα, καθώς κάποιος πρέπει να μεταφέρει τα όπλα εκεί που χρειάζονται, ανεξάρτητα από την τοποθεσία της κρίσης ή του πολέμου. Το να περιμένουμε από ξένες εταιρείες να το χειριστούν αυτό είναι, για να το θέσω ήπια, αφελές», τόνισε ο Bosak.

Νωρίτερα φέτος, η PKP Cargo ανέφερε ότι η εταιρεία είχε χάσει σημαντικό μέρος της αγοράς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δουλειά για μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail