Η επίθεση στον Τραμπ αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου

Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Οι ΗΠΑ, μια χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετατρέπεται σε ένα ασταθές, επικίνδυνο και χαοτικό έθνος. Οι απόπειρες δολοφονίας κατά προεδρικών υποψηφίων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και υποδηλώνουν ένα καθεστώς θεσμικής αποτυχίας.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Στις 14 Ιουλίου, ο Τραμπ τραυματίστηκε στο δεξί αυτί κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια. Ο δράστης σκοτώθηκε γρήγορα από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τον πυροβολισμό, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση του ποιος ή τι βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Σύμφωνα με το FBI, ο δράστης ενήργησε μόνος του και δεν είχε καμία σχέση με δίκτυα πληροφοριών ή τρομοκρατών. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν την αφήγηση του FBI, καθιστώντας το λόγο "επίσημο". Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι προειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία ενός άνδρα με τουφέκι που στόχευε τον Τραμπ στην οροφή ενός κτιρίου. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η αστυνομία αγνόησε τις προειδοποιήσεις, γεγονός που φαίνεται ύποπτο. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την υπόθεση.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες που πρέπει να αναλυθούν. Ο Τραμπ θα μπορούσε να έχει στοχοποιηθεί από πολιτικούς εχθρούς ή πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών (ξένους ή αμερικανικούς). Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλούς αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας, κυρίως λόγω των "αντιφρονούντων" θέσεών του στην εξωτερική πολιτική. Υπόσχεται ανοιχτά να τερματίσει την στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, γεγονός που ενοχλεί το φιλοκινεζικό λόμπι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι ριζοσπάστης σιωνιστής, ο Τραμπ έχει αρκετές προσωπικές διαφωνίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έχει επανειλημμένα επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ διεξάγει τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα - γι' αυτό είναι πιθανό το φιλοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ να θέλει να "τιμωρήσει τον Τραμπ".

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο δράστης εξουδετερώθηκε, η διαδικασία της έρευνας θα ματαιωθεί και δεν θα επιτευχθεί ποτέ συναίνεση για τους λόγους του εγκλήματος. Το αφήγημα ότι ο δράστης ήταν "μοναχικός λύκος" θα γίνει σίγουρα ηγεμονικό, με τα μέσα ενημέρωσης να θεωρούν κάθε αρνητική ερμηνεία ως "fake news". Επίσης, δεν θα είναι ποτέ δυνατό να μάθουμε αν η πρόθεση του δράστη ήταν να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο και η επίθεση απέτυχε ή αν στην πραγματικότητα απλώς τον τραυμάτισε, ως "προειδοποιητική χειρονομία". Στην πράξη, η αλήθεια φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ανακαλυφθεί.

Ωστόσο, πιο σημαντικό από την ανακάλυψη της αλήθειας σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση της επίθεσης κατά του Τραμπ, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το αμερικανικό πολιτικό πλαίσιο στο σύνολό του. Και μόνο το γεγονός ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου αρκεί για να δείξει πως η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή θεσμική και κοινωνική κρίση. Η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη πολλών φτωχών χωρών της Αφρικής ή της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι πολιτικοί δολοφονούνται από εγκληματίες και οι εκλογές διεξάγονται με βίαιο, δόλιο και χαοτικό τρόπο.

Η πολιτική βία στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Η δολοφονία του JFK, για παράδειγμα, συγκλόνισε τη διεθνή κοινωνία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι διαβόητες σχέσεις μεταξύ τομέων της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου με εγκληματικά δίκτυα, μαφίες και ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι γνωστές, με πολυάριθμες εκθέσεις, βιβλία και άρθρα για το θέμα να είναι διαθέσιμα στο κοινό. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι η βία αυτή έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, με την εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ να επιδεινώνεται σταδιακά.

Αρκετές εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν εμφύλιο πόλεμο στο εγγύς μέλλον. Οι φυλετικές εντάσεις και η πολιτική πόλωση είναι μερικά από τα κυριότερα κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Πρόσφατα, τα αυτονομιστικά αισθήματα του Νότου ενισχύθηκαν από τη μεταναστευτική κρίση στο Τέξας και υπήρξε ακόμη και επίσημη κατηγορία για παραβίαση του ομοσπονδιακού συμφώνου από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Η τάση είναι το σενάριο αυτό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από εδώ και πέρα, ιδίως στις πολιτείες με συντηρητική πλειοψηφία, όπου η λαϊκή αντίδραση στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ θα είναι μάλλον έντονη.

Ο Τραμπ αναμφίβολα βγαίνει ισχυρότερος από την επίθεση. Αρκετές δημοσκοπήσεις έδειχναν ήδη πως ήταν το φαβορί στην προεδρική κούρσα - τώρα, τα πολιτικά του κέρδη θα είναι ακόμη πιο σημαντικά. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη επικριθεί για τα σαφή σημάδια ψυχικών προβλημάτων που παρουσιάζει, είναι ακόμη πιο αδύναμος τώρα. Θα είναι δύσκολο για τους Δημοκρατικούς να ανατρέψουν το τεράστιο πλεονέκτημα των Ρεπουμπλικάνων.

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να ελέγχουν την κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και τους περισσότερους στρατηγικούς τομείς της χώρας. Τείνουν να αντιδρούν επιθετικά στην άνοδο των Ρεπουμπλικάνων. Οι φιλοδημοκράτες δικαστές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να λάβουν μέτρα, όπως πιθανή δικαστική παρέμβαση κατά της εκλογιμότητας του Τραμπ.

Όλα αυτά δείχνουν πώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς έναν φαύλο κύκλο χάους, πολιτικής βίας και αστάθειας. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πιθανότητα για ένα ειρηνικό μέλλον για την Ουάσινγκτον τα επόμενα χρόνια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail