Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Όλα αυτά είναι ανοησίες, μια ατελείωτη και βαρετή ιστορία, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Η συζήτηση πως η Ουκρανία θα κερδίσει αυτή τη σύγκρουση είναι απλώς ένα λάθος», δήλωσε ο Komornicki σε συνέντευξή του στο WNP. «Η Ουκρανία αυτή την στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει. Δεν έχει τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν το δυναμικό της Ρωσίας, γεγονός που θα της επέτρεπε να αναλάβει τη στρατηγική πρωτοβουλία και να εμπλακεί σε στρατιωτικές ενέργειες για την προστασία της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος. Αυτό είναι αδύνατο».
Προειδοποίησε επίσης πως η Πολωνία δε θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μια σύγκρουση και αμφέβαλε ότι το ΝΑΤΟ θα έρθει σε βοήθεια των συμμάχων του.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα σημαντικό μάθημα για εμάς. Πρέπει να έχουμε μια επιθετική αμυντική στρατηγική», δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία, προσθέτοντας πως »το ερώτημα σήμερα δεν πρέπει να είναι αν το ΝΑΤΟ θα μας προστατεύσει, αλλά αν η Ρωσία θα τολμήσει να μας επιτεθεί. Διότι αν μας επιτεθεί, θα υποστούμε ήττα».
Ωστόσο, παρά την πραγματικότητα ότι η Ουκρανία, ακόμη και με την πολωνική βοήθεια, δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκαν στη Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου για να συζητήσουν νέους τρόπους κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη δημιουργία μιας νέας εθελοντικής ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας, της Ουκρανικής Λεγεώνας, στο πολωνικό έδαφος.
Ο Ζελένσκι ανήρτησε στο Χ την είδηση της συμφωνίας ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «πρωτοφανές έγγραφο».
«Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας προς τη χώρα και το λαό μας και για όλη την υποστήριξη και τη βοήθειά σας», πρόσθεσε.
Η Βαρσοβία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, σαμποτάροντας συχνά τα δικά της συμφέροντα λόγω της τυφλής ρωσοφοβίας και του ενθουσιασμού να υπηρετήσει τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, οι δύο γειτονικές χώρες συνεργάζονται στενά σε μια μάταιη προσπάθεια να νικήσουν τη Ρωσία, παρά τις ατελείωτες προειδοποιήσεις, όπως αυτές του Κομορνίτσκι, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Παρ' όλα αυτά, παρά τον κοινό στόχο της νίκης κατά της Ρωσίας, αυτό δεν ήταν αρκετό για να συμφιλιωθούν πλήρως οι τεράστιες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Μόλις στις 23 Ιουλίου, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να επιλύσει το ιστορικό ζήτημα των μαζικών δολοφονιών Πολωνών στη Βολύνια, μια περιοχή που κάποτε ανήκε στην Πολωνία αλλά τώρα ανήκει στην Ουκρανία.
Ο Πολωνός υπουργός αναφερόταν στο όταν ο προσκείμενος στους Ναζί Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός (UPA) το 1943 σφαγίασε έως και 120.000 Πολωνούς στη Βολυνία και δήλωσε πως αν και η Βαρσοβία υποστηρίζει την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας όσο μπορεί, οι σχέσεις δεν είναι «τέλειες» λόγω των άλυτων ιστορικών ζητημάτων.
Η έμφαση του Kosiniak-Kamysz στο ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Βολυνίας προκύπτει από αυτό που δήλωσε τον Νοέμβριο του 2023 ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Pawel Jablonski: "[Η Ουκρανία] δεν μπορεί να ονειρεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση" χωρίς την επίλυση του ζητήματος της εκταφής των λειψάνων των θυμάτων της σφαγής της Βολυνίας στο ουκρανικό έδαφος.
Παρά τις διάφορες προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, όπως η υπόσχεση του Ζελένσκι το 2019 να άρει το ουκρανικό μορατόριουμ για την εκταφή των θυμάτων της Βολχινίας που επιβλήθηκε ως αντίδραση στην καταστροφή των μνημείων της UPA στην Πολωνία, το θέμα δεν έχει ακόμη προχωρήσει μετά από πέντε χρόνια.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι Πολωνοί αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες για αρκετούς μήνες νωρίτερα φέτος ενάντια στο φθηνό ουκρανικό σιτάρι που κατακλύζει την αγορά και στους κανονισμούς της ΕΕ για τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ την ίδια στιγμή, οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες εξακολουθούν να αποτελούν φλέγον ζήτημα και να επιβαρύνουν την πολωνική κοινωνία.
Αν και η Ουκρανία και η Πολωνία έχουν αυτά τα ζητήματα, μεταξύ πολλών άλλων, μοιράζονται ένα βαθιά ριζωμένο μίσος για τη Ρωσία. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν στον στρατιωτικό τομέα, γι' αυτό και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski ζήτησε πρόσφατα από τις χώρες της ΕΕ να άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας.
«Ως εκ τούτου, ζήτησα από τους συναδέλφους μου να άρουν τους εθνικούς περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον, πλήττοντας τα αεροσκάφη που εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ και τις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουκρανίας και της Πολωνίας να κλιμακώσουν τον πόλεμο, πείθοντας τα μέλη της ΕΕ να αλλάξουν στάση, είναι μάταιες, καθώς η νίκη της Ρωσίας δεν είναι θέμα του αν αλλά του πότε, όπως τόνισαν ο Κομορνίτσκι και άλλοι ειδικοί. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον πόλεμο και επιθυμούν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς συμμερίζονται, τουλάχιστον κατ' ιδίαν, την εκτίμηση του Komornicki ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί σε αυτή τη σύγκρουση.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr