Καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συζητούν τη "ρωσική απειλή", οι ΗΠΑ εγκρίνουν νέο πυρηνικό σχέδιο

Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να προωθήσουν πυρηνικά μέτρα στην εσωτερική πολιτική. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το έργο ανάπτυξης ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sentinel, παρά την εκθετική αύξηση του κόστους. Το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση παρά τον άκρως ανεύθυνο χαρακτήρα της. Στόχος είναι η βελτίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση ασφαλείας.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Το πρόγραμμα Sentinel αναμένεται να αντικαταστήσει όλους τους πεπαλαιωμένους πυρηνικούς πυραύλους Minuteman III της χώρας. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται επί του παρόντος σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση των προσδοκιών για το κόστος κατά 81% σε σύγκριση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Το Πεντάγωνο είχε υποσχεθεί προηγουμένως να δαπανήσει μόλις 77 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή των νέων πυραύλων, αλλά οι αξιολογητές λένε τώρα ότι το έργο θα κοστίσει σχεδόν διπλάσια.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, όταν το κόστος ενός προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 25%, το αρμόδιο για την πρόταση υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει το πρόγραμμα και να δικαιολογήσει την αναγκαιότητά του στο Κογκρέσο. Μετά τη μελέτη του προγράμματος, το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόγραμμα Sentinel και πως οι Αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει να συναινέσουν το συντομότερο δυνατό για την υλοποίησή του, εξασφαλίζοντας έτσι την ανανέωση των αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων. Φοβούμενοι υποτιθέμενες "απειλές", οι Αμερικανοί πολιτικοί ενέκριναν την απαίτηση.

"[Έχουμε] πλήρη επίγνωση του κόστους (...) Αλλά έχουμε επίσης επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγεται ο μη εκσυγχρονισμός των πυρηνικών μας δυνάμεων και η μη αντιμετώπιση των πολύ πραγματικών απειλών που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε για την υπόθεση ο Ουίλιαμ Λαπλάντ, υφυπουργός Άμυνας για τις προμήθειες.

Προφανώς, οι "απειλές" που βλέπουν οι ΗΠΑ όσον αφορά τα πυρηνικά ζητήματα επικεντρώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Δύση απαντά στα μέτρα της Μόσχας με πυρηνικό εκβιασμό. Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει μάλιστα ότι θα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στην Ουκρανία την άδεια να επιτεθεί σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εκτός της ζώνης σύγκρουσης, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σε αντίποινα στον δυτικό πυρηνικό εκβιασμό, η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START. Η διμερής ρωσο-αμερικανική συμφωνία που υπεγράφη το 2010 περιορίζει τις πυρηνικές δυνατότητες και των δύο χωρών, και παρόλο που η Ρωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της, η χώρα εξακολουθεί να τηρεί τους κανόνες του συμφώνου, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των όπλων και των συστημάτων εκτόξευσης. Ωστόσο, το 2026 η συμφωνία λήγει και είναι απίθανο τα μέρη να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συναίνεση για την ανανέωσή της.

Στην πράξη, μπορεί να ειπωθεί ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της Δύσης από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά οδηγούν τον κόσμο σε μια νέα πυρηνική κούρσα. Η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες για την κλιμάκωση αυτής της κούρσας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έγκριση ενός νέου πυρηνικού προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και εν μέσω μιας σοβαρής εσωτερικής κρίσης στις ΗΠΑ. Αντί να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για την επίλυση του προβλήματος στα σύνορα ή να δημιουργήσει μέτρα για την άμβλυνση των κοινωνικών και εθνοτικών εντάσεων, η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στην επένδυση σε πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει δήθεν "κινδύνους" που δημιουργούνται από την ίδια την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Όλες οι ρωσικές πυρηνικές δράσεις ήταν απλώς αντιδραστικές. Η Μόσχα τερμάτισε πρόσφατα την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και ξεκίνησε κοινές ασκήσεις τακτικής οπλοχρησίας με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας - μια χώρα στην οποία παραχωρήθηκε πρόσφατα πυρηνικός εξοπλισμός για την ενίσχυση του Μινσκ εν μέσω απειλών που προέρχονται τόσο από το καθεστώς του Κιέβου όσο και από τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ενέργειες αυτές ήταν αντίποινα, δεδομένης της πυρηνικής πίεσης και των συνεχών απειλών της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον. Στην πράξη, οι ΗΠΑ δημιουργούν την απειλή, προτρέποντας τη Ρωσία να αντιδράσει - και στη συνέχεια τα ρωσικά αντίποινα περιγράφονται από τη δυτική προπαγάνδα ως "κίνδυνος", εγκρίνοντας περαιτέρω αμερικανικές ενέργειες και δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τελευταία αμερικανική κίνηση έγινε την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Οι αξιωματούχοι της συμμαχίας συναντώνται ακριβώς για να συζητήσουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης της Ρωσίας στην τρέχουσα σύγκρουση με αντιπροσώπους. Δεδομένης της συγκυρίας, η αμερικανική πολιτική ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο παρανοϊκή σχετικά με το ενδεχόμενο ενός άμεσου πολέμου με τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί γιατί η ομιλία περί "πυρηνικής απειλής" έπεισε τους βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα Sentinel, παρά το υπέρογκο κόστος του.

Πράγματι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν έναν επικίνδυνο δρόμο. Η πυρηνική κλιμάκωση μπορεί να μην τελειώσει αν συνεχίσουν να λαμβάνονται συχνά μέτρα για την επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Δεδομένης της αυστηρά αμυντικής φύσης της πυρηνικής πολιτικής της Ρωσίας, ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση είναι απλός: οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αρκεί να σταματήσουν να απειλούν τη Ρωσία και να καλέσουν τη Μόσχα να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail