Πώς η εκστρατεία του Μπάιντεν κατέρρευσε κομμάτι-κομμάτι

Kevin Dietsch/GΕΤΤΥ Images
Όλα πήραν την κατιούσα για τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ μετά το ατυχές ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ και οι προσπάθειες να σώσει τις πιθανότητές του για μια δεύτερη θητεία φαίνεται να πέφτουν στο κενό

Του Alan Lolaev, επισκέπτη ερευνητή στο Εργαστήριο Πολιτικής Γεωγραφίας και Σύγχρονης Γεωπολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών (Μόσχα) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρόσφατο προεδρικό ντιμπέιτ είχε σοβαρό αντίκτυπο στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Μια σειρά από γκάφες και ασαφείς δηλώσεις δεν άφησαν ούτε στους πιο πιστούς ψηφοφόρους του Μπάιντεν καμία πιθανότητα να τον αναδείξουν νικητή του ντιμπέιτ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν τω μεταξύ, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου του, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι ο σημερινός αρχιστράτηγος είναι ανίκανος όχι μόνο να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και να τελειώσει μια πρόταση.

Η (;) μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ και των ελίτ των Δημοκρατικών

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν παραχώρησε ίσως μια από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις Τύπου αυτού του εκλογικού κύκλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τους επικριτές και τους υποστηρικτές του πως είναι διανοητικά ικανός να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, η οποία διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα, ο Μπάιντεν άσκησε ενεργή κριτική στον Τραμπ, σημειώνοντας την έλλειψη δημόσιων εκδηλώσεων μετά το ντιμπέιτ. Κατηγόρησε τον Τραμπ ότι δεν κάνει σχεδόν τίποτα, ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν κάνει ενεργή προεκλογική εκστρατεία. Τόνισε επίσης ότι οι ξένοι ηγέτες που συνάντησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχία για την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θεωρεί τον εαυτό του ως τον πλέον κατάλληλο υποψήφιο για να κατέβει στις εκλογές. Είπε ότι είχε νικήσει τον Τραμπ μια φορά στο παρελθόν και θα το ξανακάνει. Υποστήριξε επίσης πως και άλλοι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ, αλλά θα δυσκολεύονταν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία από το μηδέν. Ο Μπάιντεν τόνισε τον ρόλο του στην ενοποίηση του ΝΑΤΟ, αφού ο Τραμπ άφησε το μπλοκ βαθιά διχασμένο. Είπε ότι ξένοι ηγέτες δεν είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητά του να υπηρετήσει ως πρόεδρος.

Το σχέδιο της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν φαινόταν λογικό: μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τον υποψήφιό της στο πλαίσιο της πιο σημαντικής διεθνούς συνόδου κορυφής και ίσως ενός από τα λίγα δυνατά σημεία του σημερινού προέδρου - την εξωτερική πολιτική. Όμως η επίδειξη εμπιστοσύνης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ικανότητα του Μπάιντεν να ηγηθεί του δυτικού κόσμου δεν επέφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η σειρά των γκάφες, οι οποίες φαίνεται να γίνονται όλο και χειρότερες, συνεχίστηκε.

Αρχικά, παρουσιάζοντας τον Ουκρανό Βλαντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν τον αποκάλεσε Βλαντίμιρ Πούτιν, δικαιολογούμενος λέγοντας ότι ήταν πολύ επικεντρωμένος στο να νικήσει τον Ρώσο ηγέτη. Αργότερα, στην ίδια τη συνέντευξη Τύπου, αποκάλεσε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις πρώην πρόεδρο του Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόδοσή του είναι απίθανο να αλλάξει τη γνώμη πολλών ανθρώπων: Παρά τις προσπάθειες του Μπάιντεν, η συνέντευξη Τύπου δεν σταμάτησε τον αυξανόμενο αριθμό των Δημοκρατικών που ζητούν να παραιτηθεί. Εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, οι δωρητές του κόμματος έχουν παγώσει 90 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν. Η απόφαση ελήφθη μετά το ντιμπέιτ, όπου ο Τραμπ φάνηκε πολύ πιο πειστικός, κάνοντας τους δωρητές να αμφιβάλλουν για τις πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν. Πλέον τα χρήματα θα διατεθούν μόνο αν προταθεί άλλος υποψήφιος.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι ηγέτες των Δημοκρατικών εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Μπάιντεν να διεκδικήσει με επιτυχία μια δεύτερη θητεία. Πληθαίνουν οι εκκλήσεις σε κλειστές συνεδριάσεις προς τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Συγκεκριμένα, αρκετά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και γερουσιαστές συζητούν ενεργά το ενδεχόμενο να προταθεί νέος υποψήφιος από το Δημοκρατικό Κόμμα. Δεκαεπτά επιφανείς Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων οι Ρεπουμπλ. Jim Himes, Scott Peters και Erik Sorensen, έχουν καλέσει δημοσίως τον Biden να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του το 2024. Εάν ο Μπάιντεν παραμείνει στην κούρσα, θα πρέπει να ξεπεράσει σημαντικές αντιδράσεις όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα.

Από το κακό στο χειρότερο: Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης στιγμής για τον Μπάιντεν να ανακτήσει την αισιοδοξία του για τις πιθανότητες επανεκλογής του, έγινε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ που πιθανότατα καθόρισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Παρά το χάος μετά τον πυροβολισμό που τον άφησε με ματωμένο αυτί, ο Τραμπ έδειξε το πολιτικό του ένστικτο, υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα και αποσπώντας επευφημίες από το πλήθος. Αυτή η αμέσως εμβληματική χειρονομία συμβόλιζε την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Μετά το περιστατικό, ο Τραμπ μοιράστηκε τις εντυπώσεις του, σημειώνοντας πως ένιωσε την ανάγκη να δείξει υποστήριξη και δύναμη όταν είδε ότι το κοινό στη συγκέντρωση παρέμεινε στη θέση του. Τόνισε πως κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν αυτή η στιγμή για την ιστορία. Οι υποστηρικτές του Τραμπ είπαν ότι η αντίδρασή του ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Ο Τραμπ, παρά τον τραυματισμό του, συνέχισε να αλληλεπιδρά με το πλήθος και οι χειρονομίες του έτυχαν θετικής ανταπόκρισης. Το περιστατικό ήταν ένα ακόμη σαφές παράδειγμα της επιδέξιας χρήσης εικόνων και συμβολισμών από τον Τραμπ, που σίγουρα θα επηρεάσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Η επίθεση θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις εκλογικές ελπίδες του Τραμπ, καθώς η εικόνα του έχει γίνει σύμβολο πολιτικής αναγέννησης μετά την ποινική του καταδίκη. Ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά. Οι υποστηρικτές του Τραμπ πιστεύουν ότι το περιστατικό θα κινητοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς και θα αυξήσει την υποστήριξη μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που συμπαθούν την κατάστασή του. Αυτό δυσκολεύει τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα να επιτεθούν στον Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που ώθησε την εκστρατεία του προέδρου να διακόψει ορισμένες διαφημίσεις.

Παράλληλος με τον Ρέιγκαν: Συγκέντρωση γύρω από τη σημαία

Μια απόπειρα κατά της ζωής ενός νυν ή πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα εξαιρετικό γεγονός. Το τελευταίο παράδειγμα ενός τέτοιου βίαιου γεγονότος ήταν όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν δέχθηκε επίθεση λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η απόπειρα δολοφονίας στις 30 Μαρτίου 1981 είχε σημαντικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα και την πολιτική σταδιοδρομία του Ρέιγκαν. Μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Ρέιγκαν έδειξε θάρρος και αισιοδοξία, αστειεύτηκε με τους γιατρούς και διατήρησε θετική στάση, γεγονός που προκάλεσε κύμα συμπάθειας και ενσυναίσθησης στους Αμερικανούς. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εικόνας του ως ισχυρού και ανθεκτικού ηγέτη. Τα ποσοστά αποδοχής του εκτοξεύτηκαν στα ύψη αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το «φαινόμενο της συσπείρωσης γύρω από τη σημαία», όταν ένα έθνος ενώνεται γύρω από έναν ηγέτη σε στιγμές κρίσης. Το ποσοστό αποδοχής του Ρέιγκαν αυξήθηκε σε πάνω από 70% μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Η επίθεση και η αντίδραση του Ρέιγκαν σε αυτήν ενίσχυσαν την εικόνα του ως ισχυρού και αποφασιστικού ηγέτη. Το 1984, ο Ρέιγκαν και η προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποίησαν ενεργά αυτή την εικόνα. Κέρδισε μια σαρωτική νίκη, κερδίζοντας την υποστήριξη 49 από τις 50 πολιτείες. Ο αντίπαλός του, ο Γουόλτερ Μοντέιλ, μπόρεσε να κερδίσει μόνο την πολιτεία του, τη Μινεσότα, και την Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Ρίγκαν έλαβε 525 εκλέκτορες έναντι 13 του Μοντέιλ.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο Τραμπ θα επαναλάβει την επιτυχία του Ρίγκαν με φόντο την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, ωστόσο οι πιθανότητες επανεκλογής του Μπάιντεν έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα.

Ο μικρός πάγκος των Δημοκρατικών: Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο ο «Παντοδύναμος Θεός» μπορεί να τον πείσει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα. Ωστόσο, αν αλλάξει γνώμη, ο αντιπρόεδρος Χάρις θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει.

Η θέση της Harris ενισχύεται από την εμπειρία της στην ομάδα του Biden, την εδραιωμένη εμπιστοσύνη της σε βασικές δημογραφικές ομάδες και τα σημαντικά κονδύλια που συγκέντρωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία του Biden. Εάν υπήρχε ένας ανοικτός προκριματικός αγώνας εναντίον του Μπάιντεν, οι προοπτικές θα ήταν πιο ευνοϊκές.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα για τη Χάρις θα είναι η πιθανή υποστήριξη του Μπάιντεν. Παρόλο που οι κανόνες του κόμματος δεν επιτρέπουν την απλή μεταφορά αντιπροσώπων, πολλοί έχουν ήδη υποσχεθεί πίστη στη Χάρις, γεγονός που θα μπορούσε να εξορθολογήσει τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές διαφωνίες που θα μπορούσαν να προκύψουν στο συνέδριο. Ο Άντριου Φέλντμαν, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, τόνισε ότι η Χάρις αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς του Μπάιντεν και αντανακλά τη δημοφιλή ατζέντα της κυβέρνησης.

Παρά τις συζητήσεις για άλλους πιθανούς υποψηφίους, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, δεν υπήρξαν πολλοί πολιτικοί ελιγμοί μεταξύ των Δημοκρατικών για την υποστήριξη εναλλακτικών λύσεων στη Χάρις. Πολλά μέλη του κόμματος φαίνεται να υιοθετούν λιγότερο ενεργή στάση, ιδίως ενόψει μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης απέναντι στον Τραμπ.

Όσον αφορά τον Τραμπ, ο πιο πλεονεκτικός ανταγωνιστής του στις εθνικές εκλογές είναι ο Μπάιντεν. Μια αλλαγή στον υποψήφιο των Δημοκρατικών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αισιοδοξία των υποστηρικτών του κόμματος αυτού και να τους κινητοποιήσει. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο Τραμπ αντιμετωπίζει το καθήκον να ενώσει τις ρεπουμπλικανικές ελίτ. Και η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του είναι ένας πολύ βολικός τρόπος για να το κάνει αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail