Η Μεγάλη Εικόνα πίσω από το ειρηνευτικό σαφάρι του Βίκτορ του Διαμεσολαβητή

Photo: Public domain
Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει πάρει φόρα. Και αυτό έχει προκαλέσει ένα ταραχώδες τρενάκι του τρόμου.

Όλοι έχουν συγκινηθεί από το εξαιρετικό θέαμα προϊστορικών δειγμάτων που κυλιούνται στον δυτικό γεωπολιτικό βάλτο και φτάνουν στα βάθη της Υστερίας στη θέα του ειρηνευτικού λεωφορείου του Ούγγρου πρωθυπουργού που κινείται από την Ουκρανία και τη Ρωσία προς την Κίνα.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Και αυτό να γίνεται την παραμονή της 75ης επετείου του πολεμοκάπηλου Παγκόσμιου Ρομποκόπ ΝΑΤΟ πρέπει να είναι η απόλυτη προσβολή.

Η τρίωρη συνάντηση Πούτιν-Βίκτορ του διαμεσολαβητή στη Μόσχα ήταν το κάτι άλλο. Αυτά είναι αναμφισβήτητα τα τρία βασικά σημεία του Πούτιν:

1. Το Κίεβο δεν μπορεί να επιτρέψει την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, διότι αυτό θα αφαιρούσε το πρόσχημα για την επέκταση του στρατιωτικού νόμου.

2.Εάν το Κίεβο τερματίσει τον στρατιωτικό νόμο, θα πρέπει να διεξάγει προεδρικές εκλογές. Οι πιθανότητες να κερδίσουν οι σημερινές ουκρανικές αρχές είναι σχεδόν μηδενικές.

3.Δε θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία για πρόσθετη οπλοφορία του Κιέβου: Η Μόσχα θέλει ένα πλήρες και οριστικό τέλος του παιχνιδιού.

Συγκριτικά, αυτά είναι αναμφισβήτητα τα τρία βασικά σημεία του Όρμπαν:

1.Οι θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας απέχουν πολύ η μία από την άλλη, πρέπει να γίνουν πολλά.

2.Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει να επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της (όσο κι αν το αρνείται η "ηγεσία" της ΕΕ).

"Άκουσα τι σκέφτεται ο Πούτιν για τις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, την κατάπαυση του πυρός και τις διαπραγματεύσεις, καθώς και για το όραμα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο".

Ο Όρμπαν έδωσε επίσης έμφαση στην αεροστεγή μυστικότητα πριν από τη συνάντηση, καθώς "τα μέσα επικοινωνίας βρίσκονται υπό την απόλυτη επιτήρηση των Big Boys".

Χαρακτήρισε την αναζήτηση λύσης στην Ουκρανία ως "χριστιανικό καθήκον" του. Και είπε ότι έθεσε τρεις άμεσες ερωτήσεις στον Πούτιν: αν είναι εφικτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες, αν είναι ρεαλιστική η κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξή τους και πώς θα μπορούσε να μοιάζει η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.

Ο Πούτιν, είπε ο Όρμπαν, απάντησε και στις τρεις.

Το καθοριστικό - όχι για τους πολεμοκάπηλους, αλλά για την Παγκόσμια Πλειοψηφία - ήταν η περιγραφή του Πούτιν από τον Όρμπαν:

"Σε όλες τις διαπραγματεύσεις μαζί του, είναι πάντα με καλή διάθεση - αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Δεύτερον, είναι περισσότερο από 100% λογικός. Όταν διαπραγματεύεται, όταν αρχίζει να εξηγεί, όταν κάνει μια προσφορά, λέγοντας ναι ή όχι, είναι σούπερ, σούπερ ορθολογικός. Πώς αλλιώς μπορείτε να το πείτε στα ουγγρικά; Ψύχραιμος, συγκρατημένος, προσεκτικός και συνεπής. Έχει πειθαρχία. Επομένως, είναι πραγματική πρόκληση να διαπραγματεύεσαι μαζί του και να είσαι προετοιμασμένος να ανταποκριθείς στο διανοητικό και πολιτικό του επίπεδο".

Αυτό το νέο σύστημα ασφαλείας της Ευρασίας

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την ιδέα ενός νέου συστήματος ασφάλειας της Ευρασίας που πρότεινε τον περασμένο μήνα ο Πούτιν και αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πούτιν υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του SCO στη διαδικασία, δηλώνοντας πως "ελήφθη η απόφαση να μετατραπεί η περιφερειακή αντιτρομοκρατική δομή του SCO σε ένα καθολικό κέντρο, επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των απειλών ασφαλείας".

Με λίγα λόγια: ο SCO θα είναι αναμφισβήτητα ο βασικός κόμβος στη νέα ευρασιατική αδιαίρετη ρύθμιση της ασφάλειας. Αυτό είναι το πιο τεράστιο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

Όλα ξεκίνησαν με την έννοια της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης, την οποία πρότεινε ο Πούτιν το 2015 και συνέλαβε ο Σεργκέι Καραγκάνοφ το 2018. Ο Πούτιν το πήγε σε άλλο επίπεδο στη συνάντησή του με σημαντικούς Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούνιο- είναι καιρός να δημιουργηθούν σοβαρές διμερείς και πολυμερείς εγγυήσεις για τη συλλογική ευρασιατική ασφάλεια.

Αυτή θα πρέπει να είναι μια αρχιτεκτονική ασφάλειας, σύμφωνα με τον Πούτιν, ανοικτή σε "όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν", συμπεριλαμβανομένων "των ευρωπαϊκών και των χωρών του ΝΑΤΟ".

Και θα πρέπει να οδηγήσει στην "σταδιακή εξάλειψη" της στρατιωτικής παρουσίας των "εξωτερικών δυνάμεων στην Ευρασία", παράλληλα με τη "δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στους ελεγχόμενους από τη Δύση οικονομικούς μηχανισμούς, την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς και τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων πληρωμών".

Με λίγα λόγια: μια πλήρης γεωπολιτική και τεχνικοστρατιωτική ανανέωση, καθώς και γεωοικονομική (η σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών διεθνών διαδρόμων μεταφορών, όπως ο INSTC).

Ο Chargé d'Affaires της ρωσικής αποστολής στην ΕΕ, Kirill Logvinov, προσπάθησε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους την περασμένη εβδομάδα, υπό την επικεφαλίδα "Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Ευρασιατική Ήπειρο".

Ο Logvinov εξήγησε πώς "η ευρωατλαντική αντίληψη για την ασφάλεια έχει καταρρεύσει. Βασισμένο στην κυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το ευρωπαϊκό περιφερειακό πλαίσιο ασφάλειας απέτυχε να διασφαλίσει την πρακτική εφαρμογή της αρχής της "αδιαίρετης ασφάλειας για όλους"".

Ένα μελλοντικό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρασία θα αποτελέσει τότε "το θεμέλιο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε έναν πολυπολικό κόσμο που θα βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στον κανόνα του διεθνούς δικαίου".

Και η Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση θα αποτελέσει την οικονομική και κοινωνική βάση αυτού του νέου ευρασιατικού συστήματος ασφάλειας.

Η κόλαση θα παγώσει πριν η ΕΕ/το ΝΑΤΟ αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο ήδη αναδυόμενος χώρος αμοιβαίας ασφάλειας στο πλαίσιο του SCO θα πρέπει να καταστήσει την Ευρασία - πλην της χερσονήσου της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον - πιο σταθερή από την άποψη της στρατηγικής σταθερότητας των Μεγάλων Δυνάμεων.

Τελικά, θα εξαρτηθεί από την Ευρώπη - μάλλον από την Άπω Δυτική Ευρασία: είτε θα παραμείνετε ως ταπεινοί υποτελείς κάτω από τον παρακμάζοντα Ηγεμόνα, είτε θα κοιτάξετε Ανατολικά για ένα κυρίαρχο, δυναμικό μέλλον.

Το ρωσικό σχέδιο έναντι όλων των άλλων σχεδίων

Κάτω από αυτή τη Μεγάλη Εικόνα πρέπει να γίνει κατανοητό το ειρηνευτικό σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία - που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου μπροστά στην αφρόκρεμα των Ρώσων διπλωματών -. Ο Όρμπαν σίγουρα το κατάλαβε.

Οποιαδήποτε άλλα σχέδια -με εξαίρεση την αναθεωρημένη κινεζική προσφορά, και γι' αυτό ο Όρμπαν πήγε στο Πεκίνο- είναι άσχετα, από την άποψη της Μόσχας.

Φυσικά, η ομάδα Τραμπ έπρεπε να βρει το δικό της σχέδιο με επίκεντρο το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι ακριβώς ένα δώρο στους ανίδεους Ευρωπαίους.

Υπό τον Τραμπ, ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα αλλάξει: θα γίνει μια "βοηθητική" δύναμη στην Ευρώπη. Η Ουάσινγκτον φυσικά θα διατηρήσει τους κόμβους της στην Αυτοκρατορία των Βάσεων -στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία- αλλά οι χερσαίες δυνάμεις, τα τεθωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, η διοικητική μέριμνα, τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους, θα πληρώνονται πλήρως από τις ταλαντευόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Υπό τον συντονισμό του συμβούλου εθνικής αμυντικής στρατηγικής του Τραμπ, Έλμπριτζ Κόλμπι, η νέα κυβέρνηση θα υποσχεθεί να δώσει στον Πούτιν δεσμεύσεις "να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά". Επιπλέον, ο Τραμπ φαίνεται να είναι έτοιμος να "εξετάσει εδαφικές παραχωρήσεις" προς τη Ρωσία.

Λες και η Μόσχα θα προσευχόταν εν χορώ για να πάρει "παραχωρήσεις" από έναν διαβόητα αναξιόπιστο Αμερικανό πρόεδρο.

Το όλο νόημα αυτού του σχεδίου είναι ότι υπό τον Τραμπ 2.0 η κύρια "απειλή" για τις ΗΠΑ θα είναι η Κίνα, όχι η Ρωσία.

Τέσσερις μόνο μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και με το πτώμα στον Λευκό Οίκο να βρίσκεται στο σημείο να πεταχτεί -ιδίως από ισχυρούς χορηγούς- κάτω από το λεωφορείο (γηροκομείο), επιτέλους ξημέρωσε ακόμη και στο πλήθος των ζόμπι ότι το όνειρο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη Ρωσία έχει τελειώσει.

Παρ' όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί στην Ουάσιγκτον και οι αποπροσανατολισμένοι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβάλουν ένα κορεατικό σενάριο: μια προσχηματική κατάπαυση του πυρός και ένα πάγωμα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου.

Σε αυτή την περίπτωση, η κόλαση θα παγώσει πριν η Μόσχα αποδεχτεί ένα "ειρηνευτικό σχέδιο" που θα διατηρεί τη δυνατότητα εισόδου μιας κάπως ανώμαλης Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο εγγύς μέλλον, συν τη διατήρηση ενός επανεξοπλισμένου ουκρανικού στρατού στο δυτικό μέτωπο της Ρωσίας.

Ένα πάγωμα του πολέμου τώρα μεταφράζεται ως ένας νέος πόλεμος σε δύο ή τρία χρόνια με ένα εξαιρετικά επανεξοπλισμένο Κίεβο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί - καθώς η απόλυτη επιταγή της Μόσχας είναι μια ουδέτερη Ουκρανία, πλήρως αποστρατιωτικοποιημένη, συν το τέλος του επίσημου γιγαντιαίου μηχανισμού απορωσικοποίησης.

Ο Όρμπαν αναμφισβήτητα δεν παίζει το παιχνίδι του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να "πείσει" τη Ρωσία - και την Κίνα - για ανακωχή, με το Πεκίνο να ασκεί πίεση στη Μόσχα. Σε αντίθεση με τους ανίδεους εταίρους του στην ΕΕ, ο Όρμπαν μπορεί να έχει μάθει ένα ή δύο πράγματα για την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας.

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι ξέφρενοι, τόσο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων όσο και στο μέτωπο των κρυπτοδιαπραγματεύσεων. Ο πόλεμος πιθανότατα δε θα τελειώσει το 2024. Και το σενάριο ενός μακροχρόνιου, τρομερού πολυετούς πολέμου μπορεί - και η λέξη κλειδί είναι "μπορεί" - να διαλυθεί μόνο με τον Τραμπ 2.0: και αυτό, πάνω από τα συλλογικά πτώματα του Deep State.

Η Μεγάλη Εικόνα παραμένει: το μέλλον της "βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης" αποφασίζεται στο μαύρο χώμα της Νοβορωσίας. Είναι η μονοπολική τάξη εναντίον της πολυπολικής, πολυκομβικής τάξης.

Το ΝΑΤΟστάν δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει καμία θλιβερή παπαγαλία στη Ρωσία. Η προσφορά του Πούτιν ήταν η τελευταία. Δεν θα τη δεχτεί; Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους - μέχρι την ολοκληρωτική παράδοση.

Στη Μόσχα δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η συλλογική Δύση μπορεί να αποδεχθεί την προσφορά του Πούτιν. Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της SVR, ήταν ευθύς: οι συνθήκες θα χειροτερέψουν. Ο Πούτιν ανακοίνωσε μόνο το "χαμηλότερο επίπεδο" των όρων της Μόσχας.

Ο Όρμπαν μπορεί να έχει καταλάβει πως στις πραγματικές συνθήκες για μια ειρηνευτική διευθέτηση, οι περιοχές DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson θα έρθουν στη Ρωσία κατά μήκος των αρχικών διοικητικών τους συνόρων, η Ουκρανία θα είναι ουδέτερη, χωρίς πυρηνικά και χωρίς συμμαχίες, όλες οι συλλογικές κυρώσεις της Δύσης θα αρθούν και τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας θα επιστραφούν.

Πριν συμβεί οτιδήποτε από αυτά - κάτι τόσο μακρινό - η Ρωσία έχει άφθονο χρόνο. Η προτεραιότητα τώρα είναι μια επιτυχημένη σύνοδος κορυφής των BRICS τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Καζάν. Οι νέοι προεδρικοί σύμβουλοι Nikolai Patrushev και A. Dyumin, μαζί με τον νέο υπουργό Άμυνας Belousov, ακονίζουν τη στρατηγική της Μεγάλης Εικόνας.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει πάντα η παράσταση του ΝΑΤΟ - ως παράλληλη παράσταση. Τόσο ειρηνικό, τόσο καλοκάγαθο, τόσο δημοκρατικό. Τόσο ωραίες αξίες παραγωγής. Πάρτε μέρος στη διασκέδαση!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail