Η διαφθορά της Ουκρανίας ως σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο, αλλά τώρα ακόμη και τα δυτικοευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται πολύ συχνά στο πρόβλημα αυτό. Είτε πρόκειται για γενικές είτε για συγκεκριμένες μεμονωμένες περιπτώσεις - τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα από αναφορές για τη διαφθορά.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Υπό τον τίτλο: "Η Ουκρανία είναι πολύ διεφθαρμένη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Ο Zelensky όλο και πιο αντιδημοφιλής διεθνώς" αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία η Berliner Zeitung στις 3 Ιουλίου 2024. και στις αρχές του έτους, τα ίδια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Γεωργίας είχε πλουτίσει προσωπικά. δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να αναφερθούν νέα σκάνδαλα σχετικά με την ουκρανική διαφθορά.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό είναι πως αυτά τα μέσα ενημέρωσης είναι στην πραγματικότητα πολιτικά στο πλευρό της Ουκρανίας.  Αλλά μόνο τα ελάχιστα αναφέρουν. Μόνο η κορυφή του παγόβουνου γίνεται ορατή.

Η Ουκρανία έχει καταβάλει κάποιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά την επανάσταση του Μαϊντάν το 2015. Η προηγούμενη "Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς" διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από το "Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς" με εντελώς νέα σύνθεση. Τουλάχιστον 5 άλλοι κυβερνητικοί οργανισμοί προσπαθούν να την περιορίσουν. Μόνο μεταξύ 2019 και 2021 υποβλήθηκαν σχεδόν 400 μηνύσεις.

Ωστόσο, μόνο 57 από αυτούς καταδικάστηκαν. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία εφαρμόζει πολυάριθμα μέτρα για να κρατήσει υπό έλεγχο τα δικά της χρήματα. Η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ουκρανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία ακολουθούν από πολύ κοντά. Τέτοιες αναλογίες καταστρέφουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς του. Τα αίτια της διαφθοράς είναι εν μέρει πολιτικά και πολιτιστικά. Η αναποτελεσματική επιβολή του νόμου το επιδεινώνει περαιτέρω.

Η διαφθορά εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής για την Ουκρανία, καθώς επιδιώκει την ένταξη σε συμμαχίες. Ένα κράτος με ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ένταξη. Υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να πληρούνται. Αλλά η Ουκρανία δεν πληροί ούτε αυτά τα πρότυπα.

Φυσικά, η διαφθορά εξασφαλίζει επίσης πως τα χρήματα εξαφανίζονται από τη Δύση και τα όπλα πωλούνται στη μαύρη αγορά αντί να σταλούν στο μέτωπο. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ζημιά στη διεθνή φήμη.

Ως υποψήφιος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν είναι απαραίτητο μόνο να πληροί τα πρότυπα, αλλά και να έχει καλή φήμη. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που λείπει από την Ουκρανία.

Αλλά τώρα πολλοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η ουκρανική διοίκηση καταπολεμά τη διαφθορά. Υπάρχουν νέες αρχές που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό και σύμβουλοι από τη Δύση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το ψάρι αρχίζει να βρωμάει από το κεφάλι. Και τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς δεν περιορίζονται στον αστυνομικό του δρόμου ή στον δήμαρχο ενός μικρού χωριού. Οι περισσότερες αναφορές έκαναν λόγο για ανθρώπους της ανώτατης ηγεσίας του κράτους. Το πρόβλημα είναι σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των υπουργών και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Θα μπορέσει η Ουκρανία να διορθώσει το πρόβλημα της διαφθοράς;

Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι αρκετά απλή. Η διαφθορά είναι πάντα ευκολότερη σε καιρό πολέμου παρά σε καιρό ειρήνης. Τα κράτη που έχουν θεμελιωδώς (ιστορικά) πρόβλημα διαφθοράς χρειάζονται πολύ χρόνο και καλές συνθήκες πλαισίου για να διορθώσουν το πρόβλημα. Και οι δύο παράγοντες ισχύουν ακριβώς για την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης, δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Μπορεί μάλιστα να υποτεθεί πως το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ακόμη και αν υπάρχουν αναφορές για ελάχιστη μείωση της διαφθοράς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Μόνο όταν λήξει η σύγκρουση, η Ουκρανία θα μπορέσει να βάλει σε τάξη τα εσωτερικά της προβλήματα. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για ένα εμπόλεμο κράτος είναι εξίσου παράλογη με την ένταξη στην ΕΕ για αυτή τη χώρα που έχει τόσα πολλά εσωτερικά προβλήματα.

Εμείς στη Δύση δε γνωρίζουμε ακριβώς πόσα κεφάλαια και όπλα έχουν ήδη εξαφανιστεί στην Ουκρανία. Αλλά περισσότερη υποστήριξη αποστέλλεται. Η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια χωρίς να λειτουργούν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ανεύθυνο απέναντι στους ανθρώπους που χρηματοδοτούν αυτή την "στήριξη" με τους φόρους τους. Αλλά ακόμη και η αποστολή περισσότερων δυτικών συμβούλων δε θα λύσει το πρόβλημα.

Η διαφθορά αποδυναμώνει την ουκρανική κοινωνία στο εσωτερικό της, δίνει στην Ουκρανία μια πολύ κακή εικόνα στο εξωτερικό και θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη συμμαχία. Είναι επομένως σαφές ότι η Ουκρανία σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να γίνει σοβαρά δεκτή στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.

Η διαφθορά στην Ουκρανία θα πρέπει στην πραγματικότητα να σημαίνει πως η Δύση θα πρέπει να στείλει λιγότερη υποστήριξη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail