Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια αγκαλιά Πούτιν-Μόντι;

Russia's President Vladimir Putin awards India's Prime Minister Narendra Modi with the Order of St. Andrew the Apostle the First-Called at the Kremlin in Moscow, Russia July 9, 2024. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Η Ρωσία και η Ινδία έχουν σαφώς συμφέρον να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουάσινγκτον κρατάει επιφυλακτική στάση για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος κυριολεκτικά αγκάλιασε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Όχι μόνο μία φορά, αλλά πολλές φορές, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

Michael Corbin - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό παρείχε πολλές πολύχρωμες οπτικές και εικασίες στον Τύπο, υποδηλώνοντας ότι οι δύο τους προσπαθούσαν να στείλουν ένα μήνυμα για τις διμερείς σχέσεις τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά τι προσπαθούσαν να πουν; Ας το εξετάσουμε.

Αρχικά, η Ρωσία φαινόταν απίθανος προορισμός για την πρώτη επίσκεψη του Μόντι στο εξωτερικό από τότε που οι εθνικές εκλογές στην Ινδία του χάρισαν μια τρίτη θητεία και συνεχή επιτυχία για το κόμμα του Bharatiya Janata. Αλλά η ρωσική εφημερίδα Kommersant σύντομα προώθησε την επίσκεψη του Μόντι όχι μόνο ως ευεργετική για τις δύο χώρες, αλλά και ως σημαντική διπλωματική νίκη για τη Μόσχα:

"Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν στρατιωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν το [ενδιαφέρον] της Μόσχας", δήλωσε η εφημερίδα, "ένας από τους άτυπους ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τα γενικά βήματα για τη διμερή συνεργασία και τον τρόπο ενίσχυσης της διεθνούς ασφάλειας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση και εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία στον τομέα της ατομικής ενέργειας. Ο Μόντι έθεσε επίσης την ανάγκη τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. "Οι βόμβες και οι ρουκέτες δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη", δήλωσε ο Μόντι σύμφωνα με την Kommersant, προσθέτοντας: "Επομένως, πρέπει να δώσουμε έμφαση στον διάλογο και ο διάλογος είναι απαραίτητος" - σχόλια που δείχνουν ότι ο Μόντι μπορεί να προσπαθεί να εμπλακεί προσωπικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι γεωπολιτικοί δεσμοί της Ρωσίας και της Ινδίας αποτελούνται από διάφορες συνιστώσες, η πρώτη από τις οποίες είναι ο αντίστοιχος ρόλος τους στον Παγκόσμιο Νότο. Η Ινδία, όπως και πολλά μέλη αυτού του κλαμπ, διατήρησε μια ανένταχτη θέση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά φέρεται να πιστεύει πως η επίλυση της "σύγκρουσης δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα".

Μια τέτοια "ουδετερότητα" έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αποκτήσει θετικά οφέλη ήπιας ισχύος και φήμης που βοηθούν την επέκταση του εμπορίου και τις ευνοϊκές πολιτικές διευθετήσεις της Ρωσίας με πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Σε διμερές επίπεδο, η θέση αυτή επέτρεψε στη Ρωσία και την Ινδία να συνεχίσουν να επεκτείνουν το ενεργειακό τους εμπόριο και στην Ινδία να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές των ρωσικών καυσίμων. Για παράδειγμα, πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας η Ινδία δεν εισήγαγε σχεδόν καθόλου ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν πετρελαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία στα τέλη του 2022, η Ινδία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, μετά την Κίνα.

Επί του παρόντος, το εμπόριο είναι σχεδόν μονόδρομος, καθώς η Ινδία παράγει ελάχιστα από αυτά που θέλει η Ρωσία και η ρουπία δεν είναι μετατρέψιμο νόμισμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, το εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 65,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2023-2024, αλλά οι ινδικές εξαγωγές προς τη Ρωσία (φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά, ηλεκτρικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, σίδηρος και χάλυβας) ανήλθαν σε μόλις 4,26 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι εισαγωγών από τη Ρωσία που ήταν 61,44 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής της εβδομάδας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν το συνολικό εμπόριο σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Ωστόσο, το υφιστάμενο εμπορικό έλλειμμα εξακολουθεί να κάνει την Ινδία να αισθάνεται λίγο ανήσυχη και αναμένεται ότι ο Μόντι θα προσπαθήσει να πείσει τη Ρωσία να αυξήσει τις μελλοντικές εισαγωγές.

Μια δεύτερη συνιστώσα της σχέσης Ρωσίας-Ινδίας είναι η Κίνα. Δεδομένης της έντονης δυσπιστίας της απέναντι στο Πεκίνο λόγω των συνεχιζόμενων συνοριακών εντάσεων, η Ινδία ήταν σαφώς εκνευρισμένη από τη βαθιά υποστήριξη που επέδειξαν ο Σι και ο Πούτιν ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Κίνα τον Μάιο. Η αυξημένη εξάρτηση της Μόσχας από την Κίνα σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο είναι επίσης ανησυχητική για την Ινδία, δεδομένου πως η Ινδία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από ρωσικής παραγωγής όπλα και υλικό για τη δική της άμυνα.

Επιπλέον, η Ινδία δεν συμμερίζεται την πληθωρικότητα που έχει η Μόσχα για την επέκταση των BRICS ή για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Τέτοιες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη συνεχή προσέγγιση της Ινδίας προς τη Δύση μέσω της συμμετοχής της στη G20. Στην πραγματικότητα, ο Μόντι δεν συμμετείχε στις συναντήσεις του SCO την περασμένη εβδομάδα στην Αστάνα του Καζακστάν.

Το Δελχί δεν υποστηρίζει ούτε την πρωτοβουλία Belt-Road της Κίνας, προτιμώντας τον διάδρομο Βορρά-Νότου, ο οποίος αφήνει έξω την Κίνα. Στη σύνοδο κορυφής της G20, η Ινδία ανακοίνωσε επίσης το νέο σχέδιο του διαδρόμου Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη (IMEC) από κοινού με τη Σαουδική Αραβία που θα συνδέει τις αγορές της Ινδίας, μέσω της Μέσης Ανατολής και του Ισραήλ, με την Ευρώπη - αποκλείοντας τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία.

Από γεωπολιτική άποψη, ο Μόντι πιθανότατα αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που έχει η Ινδία να αξιοποιήσει την πρόοδο που δημιούργησαν οι επισκέψεις του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Η Ινδία θα προτιμούσε αυτές τις δύο χώρες υπό την επιρροή της Ρωσίας παρά της Κίνας.

Μια τρίτη συνιστώσα των ρωσικών και ινδικών δεσμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι πρόσφατα, οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας είχαν βελτιωθεί. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε πρόσφατα την Ινδία στον κατάλογό του, μαζί με τη Ρωσία, ως "χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας" όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία. Η Ινδία αντέδρασε επικριτικά, κάνοντας λόγο για "προπαγάνδα κατά της Ινδίας".

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ δήλωσε πως οι σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία εμποδίζουν την ινδοαμερικανική τεχνολογική συνεργασία, μια δήλωση που η Ινδία θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει ως ανάμειξη στις κυριαρχικές της υποθέσεις. Ως εκ τούτου, η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Μόντι θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι η Ινδία έχει παγκόσμιες επιλογές εκτός της αμερικανικής τροχιάς. Ο Πούτιν σαφώς δεν θα είχε αντίρρηση για αυτό το μήνυμα.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι τα παραδοτέα που θα προκύψουν από την επίσκεψη. Η ρωσο-ινδική σχέση είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντική και για τις δύο χώρες στο παρόν και στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Ωστόσο, είναι επίσης μια σχέση που πρέπει να εξισορροπεί τα κυρίαρχα συμφέροντα με διαφορετικούς εταίρους και εχθρούς. Αν και αποκαλύφθηκε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τις σκέψεις τους σχετικά με μια λύση για την Ουκρανία, η Ινδία, με τη δέσμευσή της να τερματίσει τον πόλεμο μέσω ενισχυμένης διπλωματίας, θα μπορούσε να αποδειχθεί αξιόπιστος και πολύτιμος εταίρος, αν όχι αποδεκτός διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail