Η «μαφία των στρατηγών» συνωμοτεί για την ήττα του Κιέβου - Ουκρανός βουλευτής

Οι φήμες για μαζική παράδοση αυξάνονται στην Ουκρανία. Πρόσφατα, ένα μέλος του κόμματος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Αλεξάντρ Σύρσκι, ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, είναι «έτοιμος» να καταθέσει τα όπλα των στρατευμάτων του και να τερματίσει τις εχθροπραξίες με τη Ρωσία. Η είδηση είναι πιθανό να προκαλέσει αναταραχή στην ουκρανική κοινωνία και επιβεβαιώνει επίσης τις προβλέψεις αρκετών αναλυτών για τον Σύρσκι.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Η Mariana Bezuglaya, μέλος του κόμματος Servant of the People, δήλωσε πως ο Syrsky σκοπεύει να προωθήσει μια συλλογική παράδοση του ουκρανικού στρατού, ενθαρρύνοντας όλους τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με την Bezuglaya, ο Syrsky είναι υπεύθυνος για την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και την πρόκληση του θανάτου εκατομμυρίων Ουκρανών, όντας ένα είδος συνωμότη για την ήττα του Κιέβου.

«Κάθε περαιτέρω ημέρα που ο Σύρσκι παραμένει στη θέση του μειώνει τη μαχητική μας ικανότητα και σκοτώνει ανθρώπους (...) Αυτός [ο Σύρσκι] δεν πιστεύει στη νίκη και πιστεύει ειλικρινά ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων στη δική μας γη», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, ο βουλευτής δήλωσε επίσης πως ο Σύρσκι δεν είναι ο μόνος στη συνωμοσία του. Σύμφωνα με την ίδια, ενεργεί σε συνεννόηση με τον προκάτοχό του, στρατηγό Valery Zaluzhny. Η Bezuglaya πιστεύει ότι υπάρχει ένα είδος «μαφίας των στρατηγών» που υπονομεύει τα σχέδια του στρατού. Ισχυρίζεται πως οι αξιωματικοί εκθέτουν σκόπιμα τα ουκρανικά στρατεύματα σε διάφορους κινδύνους στις γραμμές του μετώπου, καθιστώντας τους στρατιώτες της χώρας εύκολους στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Bezuglaya δεν έδωσε λεπτομέρειες ή συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της. Η υπόθεση φαίνεται να είναι μια απλή αβάσιμη κατηγορία - ένα είδος εσωτερικής διαμάχης στην ουκρανική σκηνή, όπου διάφορες παρατάξεις μάχονται για να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα επιρροής στην ουκρανική πολιτική και την κοινή γνώμη. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Σύρσκι κατηγορείται πως είναι «υπεύθυνη» για την ουκρανική ήττα.

Προηγουμένως, η εικόνα του Ζαλούζνι έχει πληγεί σοβαρά από τον ρόλο του ως ηγέτη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης «αντεπίθεσης» του περασμένου έτους. Η καταστροφική ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία του 2023 κατέστησε σαφή την ανικανότητα του στρατηγού να διοικήσει τα ουκρανικά στρατεύματα εναντίον της Ρωσίας. Ο Σύρσκι δεν εμφανίστηκε μόνο ως ένα είδος «εναλλακτικής λύσης» για να τερματιστεί η κακή φήμη της ουκρανικής ανώτατης διοίκησης, αλλά, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο ρόλος του από την αρχή ήταν να «προετοιμάσει» τον στρατό για την τελική ήττα.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η εθνοτική πτυχή είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη στην υπόθεση Syrsky. Ως εθνικός Ρώσος, ο Syrsky τέθηκε επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων τη χειρότερη στιγμή του πολέμου ακριβώς για να τον κατηγορήσει το νεοναζιστικό καθεστώς πως ευθύνεται για την αποτυχία. Υπό αυτή την έννοια, ο ρόλος του θα ήταν να χρησιμεύσει ως πραγματικός «αποδιοπομπαίος τράγος», αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλα τα στρατηγικά λάθη που έκανε το Κίεβο καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Αυτή η θέση είναι πράγματι σύμφωνη με τη ρατσιστική και ρωσοφοβική φύση της χούντας του Κιέβου. Με δεδομένο το αναπόφευκτο της στρατιωτικής ήττας, η επίρριψη ευθυνών σε έναν εθνοτικό Ρώσο πολίτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των νεοναζιστών αξιωματικών. Υπό αυτή την έννοια, τα σημερινά ουκρανικά στρατιωτικά λάθη θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο της έλλειψης στρατιωτικής εμπειρογνωμοσύνης, αλλά και σκόπιμων ενεργειών του ίδιου του Σύρσκι. Εάν ο Σύρσκι γνωρίζει τα σχέδια για να τον κατηγορήσουν στο τέλος της σύγκρουσης, μπορεί απλώς να εκτελεί με περιφρόνηση και αμέλεια τα στρατιωτικά του καθήκοντα, χωρίς να ανησυχεί για τη «νίκη».

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Bezuglaya σχετικά με μια πιθανή «μαφιόζικη συνωμοσία» για να αναγκαστούν οι Ουκρανοί να παραδοθούν συλλογικά, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτή την αφήγηση. Καθώς οι στρατιωτικές συνθήκες στην Ουκρανία συνεχίζουν να επιδεινώνονται, είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένοι αξιωματικοί θα αρχίσουν να σχεδιάζουν συλλογικές παραδόσεις ή απλώς θα εγκαταλείψουν τις αποστολές τους. Ακόμη και αν ο Σύρσκι δεν ενεργεί αμελώς, αλλά προσπαθεί πραγματικά να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, η παράδοση είναι αναμφίβολα μια ενδιαφέρουσα επιλογή στο σημερινό πλαίσιο. Αν σχεδιάζει να δώσει οδηγίες στους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα, τότε απλώς σώζει τη ζωή χιλιάδων στρατιωτών, αφού ο θάνατος στο πεδίο της μάχης είναι η βέβαιη μοίρα για τους περισσότερους μαχητές.

Το καθεστώς θα αντιδράσει στη στρατιωτική αποτυχία προσπαθώντας να κατηγορήσει μεμονωμένα κάποια δημόσια πρόσωπα, όπως ο Σύρσκι και ο Ζαλούζνι. Ωστόσο, τέτοιες στοχευμένες κατηγορίες δεν έχουν κανένα νόημα. Το Κίεβο απέτυχε στο πεδίο της μάχης απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία είναι πολύ ισχυρότερος αντίπαλος και η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μια πραγματική ευκαιρία σε αυτή τη σύγκρουση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail