Το Ισραήλ κλιμακώνει κατά της Συρίας

Freepen.gr - Το Ισραήλ κλιμάκωσε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις του κατά της Συρίας, παρά την εμπλοκή του σε έναν σκληρό πόλεμο με τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και τις συνοριακές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, γράφει το southfront.press.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου, όταν ισραηλινά πλήγματα έπληξαν την παραλιακή πόλη Μπανίγια στη βόρεια επαρχία της Ταρτούς. Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση στόχευε ένα σύστημα αεράμυνας που ανήκε σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν. Δεν υπήρξαν θύματα.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ένα ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Γιάσερ Καρναμπάς, πρώην σωματοφύλακα του γενικού γραμματέα της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, κοντά στο χωριό Σαμπούρα στο συριακό τμήμα της εθνικής οδού Δαμασκού-Βηρυτού.

Ένα άλλο μέλος της Χεζμπολάχ φέρεται να σκοτώθηκε στο ίδιο χτύπημα, ενώ ο Σύρος οδηγός τραυματίστηκε σοβαρά. Το μέλος ήταν μεσαίο στέλεχος που συμμετείχε στη μεταφορά όπλων από τα σύνορα για λογαριασμό της Χεζμπολάχ.

Στις 10 Ιουλίου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν πως τα άρματα μάχης και το πυροβολικό τους βομβάρδισαν τοποθεσίες του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) στο νότιο συριακό κυβερνείο της al-Quneitra που είχαν παραβιάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης του 1974.

Οι βομβαρδισμοί φέρεται να είχαν ως στόχο τα συντάγματα Diriyah στη νότια ύπαιθρο της al-Qunitra. Δεν υπήρξαν θύματα.

Στις 12 Ιουλίου, πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη νότια Συρία έπληξε ανοιχτή περιοχή στο νότιο τμήμα των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Σε απάντηση, οι IDF δήλωσαν πως έπληξαν ένα φυλάκιο του SAA κοντά στην πόλη Tasil στη δυτική επαρχία Daraa. Και πάλι, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω στις 13 Ιουλίου, όταν δύο ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας τύπου Shahed καταρρίφθηκαν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome κοντά στη νοτιότερη ισραηλινή πόλη Eilat. Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τις IDF.

Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας ένα κύμα επιθέσεων κατά της Συρίας στις 14 Ιουλίου. Οι στόχοι που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης περιλάμβαναν ένα κεντρικό κέντρο διοίκησης του SAA, υποδομές και συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τις IDF.

Τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση, η οποία είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Συρία και ένα κτίριο κατοικιών στο προάστιο Καφρ Σούσα της Δαμασκού.

Η κλιμάκωση έφτασε σε άλλο επίπεδο στις 15 Ιουλίου, όταν ένα ύποπτο ισραηλινό πλήγμα κοντά στο χωριό Σαμπούρα, στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Βηρυτού, σκότωσε τον εξέχοντα Σύριο επιχειρηματία Mohammad Baraa Qatarji, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έναν άλλο άνδρα αγνώστων στοιχείων.

Στον Qatarji είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2018 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση «αποστολών καυσίμων και όπλων στο συριακό καθεστώς».

Συνολικά, το Ισραήλ φαίνεται να κλιμακώνει κατά της Συρίας για να αντισταθμίσει την αποτυχία του στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο. Τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να δει περισσότερη κλιμάκωση σε αυτό το μέτωπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail