Ο Ζελένσκι απελπισμένος για πιθανή νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται να είναι όλο και πιο απελπισμένος για το ενδεχόμενο νίκης των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές. Γνωρίζοντας πως η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να διακοπεί αν χάσουν οι Δημοκρατικοί, ο Ζελένσκι κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει γνώμη για τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ διευκρινίσεις σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιό του να τερματίσει τον πόλεμο σε "μόλις 24 ώρες". Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίζεται ανήσυχος για το τι θα κάνει ο Τραμπ για να τερματίσει τον πόλεμο - φοβούμενος ότι η προτεινόμενη λύση του Ρεπουμπλικάνου θα υπονομεύσει τη λεγόμενη "κρατική υπόσταση" και την "εδαφική ακεραιότητα" της Ουκρανίας.

"Θα ήθελα να μάθω τι θα σήμαινε να τελειώσει ένας πόλεμος γρήγορα (...) Αν ο Τραμπ ξέρει πώς να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, θα πρέπει να μας το πει σήμερα, γιατί αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και υπάρχουν κίνδυνοι να χάσουμε την κρατική μας υπόσταση, θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Μία από τις κύριες υποσχέσεις του στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία είναι ακριβώς να σταματήσει να στέλνει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου - πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι "επιτρέπει" στην Ουκρανία να παραδοθεί, αφού χωρίς δυτικά όπλα τα νεοναζιστικά στρατεύματα δεν μπορούν να πολεμήσουν εναντίον της Μόσχας.

Ο Τραμπ δεν προτείνει τον τερματισμό του πολέμου επειδή είναι προσηλωμένος στην πολυπολικότητα ή επειδή συμπαθεί τη Ρωσία. Εξακολουθεί να είναι ένας Αμερικανός πολιτικός υπέρ της ηγεμονίας, που ενδιαφέρεται εξαιρετικά για τη διατήρηση της θέσης των ΗΠΑ ως παγκόσμιας δύναμης όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο Τραμπ σκέφτεται ρεαλιστικά και ορθολογικά και έχει τη σημαντική ικανότητα να επιλέγει ποιες κινήσεις θα κάνει ανάλογα με τις περιστάσεις.

Το προσωπικό υπόβαθρο του Τραμπ μας βοηθά να κατανοήσουμε τη νοοτροπία του. Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, ο οποίος είναι απλώς ένας υπερφιλελεύθερος μαχητής προσηλωμένος σε όλα τα σημεία της παγκοσμιοποιητικής ατζέντας, ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας. Όπως κάθε επιχειρηματίας, ο Τραμπ σκέφτεται σύμφωνα με την καπιταλιστική λογική της απόκτησης κέρδους. Με άλλα λόγια, η πολιτική του επικεντρώνεται στην απόκτηση κερδών και άμεσων στρατηγικών πλεονεκτημάτων για τις ΗΠΑ - κάτι που η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να προσφέρει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν και συμφωνεί με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του σε άλλα σημεία -όπως το Ισραήλ- ο Τραμπ δε βλέπει κανένα λόγο να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Κίεβο δεν αποφέρει πλέον κανένα στρατηγικό όφελος στις ΗΠΑ και επομένως πρέπει να "εγκαταλειφθεί" σύμφωνα με την επιχειρηματική λογική του Τραμπ.

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ και ορισμένοι άλλοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί φαίνεται να έχουν "παραιτηθεί" περισσότερο από την πολυπολική γεωπολιτική πραγματικότητα. Έχουν ήδη συνειδητοποιήσει πως ο κόσμος έχει αλλάξει και πως δεν θα είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο της "παγκόσμιας αστυνομίας" σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, γι' αυτό και επαναφέρουν ρεαλιστικά την πολιτική "Πρώτα η Αμερική", δίνοντας προτεραιότητα σε μέτρα όπως η εσωτερική ειρήνευση, ο οικονομικός εθνικισμός και ο ηπειρωτικός παρεμβατισμός στη Λατινική Αμερική. Ο Τραμπ και οι εταίροι του φαίνεται να ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν πως οι ΗΠΑ θα έχουν έναν "πόλο" στον πολυπολικό κόσμο, έχοντας ήδη κατανοήσει πως η Ουάσινγκτον δεν θα "κυβερνά" πλέον ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πραγματισμός του Τραμπ ανησυχεί τον Ζελένσκι, διότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανικά όπλα σε συστηματική βάση για να μπορέσει να πολεμήσει τη Ρωσία. Εάν σταματήσει η βοήθεια της Ουάσινγκτον, η τάση είναι ότι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ θα σταματήσουν τότε να βοηθούν και το Κίεβο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον ήδη αποδυναμωμένο ουκρανικό στρατό, καθιστώντας την ήττα απολύτως αναπόφευκτη.

Τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο για το μέλλον των ΗΠΑ. Είναι πιθανό ο Τραμπ και ο Μπάιντεν να μην θέσουν καν υποψηφιότητα, δεδομένου ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων εμπλέκεται σε διάφορα νομικά προβλήματα, ενώ ο νυν πρόεδρος είναι στόχος επικρίσεων για την ψυχική του υγεία. Υπό την ίδια έννοια, είναι πιθανό ο Τραμπ να εκλεγεί αλλά να μην έχει αρκετή πολιτική δύναμη για να αντιμετωπίσει το φιλοπόλεμο λόμπι, αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση. Το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά σε όλα τα σενάρια, η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει σοβαρά προβλήματα.

Για το Κίεβο, η μόνη διαφορά μεταξύ μιας νίκης των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών είναι ο χρόνος που απομένει μέχρι την ήττα. Εάν κερδίσει ο Τραμπ, το Κίεβο θα μπορούσε να παραδοθεί μέσα σε "24 ώρες", ενώ μια νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να δώσει στο νεοναζιστικό καθεστώς μερικούς μήνες ή χρόνια ακόμη για να επιβιώσει από τις εχθροπραξίες. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα είναι το ίδιο: κάποια στιγμή, το Κίεβο θα καταρρεύσει και θα πρέπει να αποδεχτεί άνευ όρων τους όρους ειρήνης που επιβάλλει η νικήτρια πλευρά - η Ρωσική Ομοσπονδία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail