Μεταξύ όλων των ειδήσεων που έχουν σημασία, λίγες από αυτές είναι πιο σημαντικές. Είναι μεγαλύτερη από τις πεποιθήσεις του προέδρου Τραμπ και του Χάντερ Μπάιντεν, μεγαλύτερη από τις εκθέσεις για τις θέσεις εργασίας και τους αριθμούς του πληθωρισμού και ίσως ακόμη μεγαλύτερη από την κρίση στα νότια σύνορα. Το τέλος του πετροδολλαρίου είναι το τέλος των Ηνωμένων Πολιτειών ως μοναχικής υπερδύναμης στον κόσμο.
Παρόλα αυτά, αυτό δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου.
Μέχρι τον περασμένο μήνα, το πετροδολάριο ήταν η κυριαρχία της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία. Κατοχύρωσε την πετρελαϊκή βιομηχανία ως μια εξ ολοκλήρου αμερικανική βιομηχανία στην οποία άλλα έθνη απλώς συμμετείχαν. Με τον τρόπο που ο Χένρι Φορντ δεν εφηύρε το αυτοκίνητο, αλλά μάλλον εφηύρε την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έφερε τα αυτοκίνητα στις μάζες, Αμερικανοί τιτάνες όπως ο Τσαρλς Πρατ και ο Χένρι Φλάγκλερ και ο μεγάλος Τζον Ντ. Ροκφέλερ δεν εφηύραν τη διύλιση πετρελαίου. Εφηύραν τη βιομηχανία πετρελαίου, η οποία έφερε τα πετροχημικά προϊόντα στις μάζες. Η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι αμερικανική, και όσο κι αν υπάρχει σε όλο τον κόσμο σε μέρη όπως η Βενεζουέλα και η Μέση Ανατολή, είναι επειδή οι Αμερικανοί πρωτοστάτησαν.
Το πετρέλαιο, ως παγκόσμιο εμπόρευμα, είναι αμερικανικό, απόλυτα αμερικανικό, και ως τέτοιο διαπραγματεύεται παγκοσμίως σε δολάρια ΗΠΑ, όπως θα έπρεπε. Μέχρι τώρα.
Ακολουθεί μια αναλογία για την κατανόηση του νομίσματος των συναλλαγών πετρελαίου: Βρίσκεστε σε διακοπές σε μια ξένη χώρα και θέλετε να αγοράσετε κάτι. Ο πωλητής σας λέει στα αγγλικά, επειδή όλοι φαίνεται να μιλούν αγγλικά, ότι κοστίζει ΝΝΝ πέσος, ευρώ, καναδικό κ.λπ. Αλλά αν έχετε 20 δολάρια μετρητά, είναι μια συμφωνία. Σας γλιτώνει από μια νομισματική μετατροπή. Είναι ακόμη και μια καλύτερη συμφωνία. Είναι ένα κέρδος για εσάς και για τον πωλητή. Κατά ένα μικρό τρόπο, είναι μια "νίκη" για την Αμερική, καθώς το αμερικανικό δολάριο αντικαθιστά το τοπικό νόμισμα. Σε αυτή τη μικροσκοπική συναλλαγή των 20 δολαρίων, αγοράζοντας ένα μπιχλιμπίδι για τη μαμά από έναν πλανόδιο πωλητή, η Αμερική κέρδισε.
Αυτό συνέβαινε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια με το πετρέλαιο κάθε μέρα.
Αν και ο αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, εξακολουθεί να είναι περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σε δολάρια ΗΠΑ. Το πετροδολάριο υπήρξε ένα σταθεροποιητικό νόμισμα για τον κόσμο, αφού όλος ο κόσμος χρειάζεται το πετρέλαιο. Κάθε έθνος αναγκάστηκε να μετατρέψει το νόμισμά του στο δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας το το de facto παγκόσμιο νόμισμα.
Χάρη στον Τζο Μπάιντεν, όλα αυτά χάθηκαν.
Το εθνικό μας χρέος ανέρχεται στα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Ο πληθωρισμός είναι σωρευτικά 19 τοις εκατό υψηλότερος από ό,τι όταν ανέλαβε ο Μπάιντεν. Ολόκληρη η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ως προτεραιότητα την τιμωρία της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Εάν η Αμερική, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, προσπαθεί ενεργά να τερματίσει την πετρελαϊκή βιομηχανία, τότε γιατί άλλα πετρελαιοπαραγωγά έθνη να χρησιμοποιούν τα δολάριά μας;
Είναι λογικό η Σαουδική Αραβία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, να βλέπει το αμερικανικό δολάριο με αυξανόμενη αμφιβολία. Είναι προφανές ότι η Σαουδική Αραβία κοιτάζει τον Αμερικανό πρόεδρο με αυξανόμενη περιφρόνηση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μπιν Σαλμάν "παρία". Δύο χρόνια αργότερα, με το πετρέλαιο να πιέζει τα 120 δολάρια το βαρέλι και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο 9%, ο Μπάιντεν σύρθηκε στη Σαουδική Αραβία, χτυπώντας με γροθιές έναν μη χαμογελαστό πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, ζητώντας από το βασίλειο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Εκείνος αρνήθηκε.
Η Σαουδική Αραβία έχει κάθε πρόθεση να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και διαθέτει τα αποθέματα και την εσωτερική πολιτική για να το κάνει. Το βασίλειο θα εμπορεύεται πλέον το πετρέλαιό του στο δικό του νόμισμα. Η Ινδία και η Κίνα, δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, θα μετατρέψουν τώρα το εγχώριο νόμισμά τους σε σαουδαραβικά ριάλια, αφήνοντας την Αμερική έξω από τη συναλλαγή.
Η πανωλεθρία αντικατοπτρίζει την καταστροφική απόσυρση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν: δεκαετίες δουλειάς ακυρώθηκαν και διαλύθηκαν σε μια σύντομη στιγμή εξαιτίας της ανικανότητας και της βλακείας, χωρίς να υπάρχει τίποτα να δείξουμε για τις επενδύσεις, την εργασία και τον κόπο. Τέλος.
Τι θα αντικαταστήσει το πετροδολάριο ως ένα παγκόσμιο νόμισμα βασισμένο στα εμπορεύματα; Κατά πάσα πιθανότητα το κινεζικό γουάν. Η ριζοσπαστική ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να "πρασινίσει" έχει ενισχύσει μόνο την Κίνα, όπως κατέγραψε η οργάνωσή μου, Power The Future, σε μια έκθεση του Κογκρέσου.
Η κατάρρευση του πετροδολαρίου δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει παρακολουθήσει τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια του Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι. Η κυριαρχία της Αμερικής διακυβεύεται στα νότια σύνορα. Οι αμερικανικές αξίες έχουν μολυνθεί με τον φιλο-Χαμάς, τον λυσσαλέο αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια και τους δρόμους μας. Το αμερικανικό κράτος δικαίου έχει καταστραφεί από ένα πολιτικοποιημένο Υπουργείο Δικαιοσύνης και FBI. Το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώνεται. Το τέλος του πετροδολλαρίου είναι άλλο ένα ντόμινο που θα πέσει.