Σύγχυση, ψέματα και ψεύτικες ειδήσεις. Καλώς ήρθατε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Photo: Public domain
Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ σας άφησε άναυδους και μπερδεμένους; Μην ανησυχείτε. Έτσι ήταν γραφτό να γίνει. Η μεγάλη ιδέα των παγκόσμιων ηγετών και του Μπάιντεν είναι να πετάξουν στον αέρα πολλά λόγια για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και έναν επικείμενο πόλεμο με τη Ρωσία και στη συνέχεια να καθίσουν και να δουν τα αποτελέσματα, αν κάτι από αυτά μείνει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, στον Τύπο και στο ευρύ κοινό.

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΝΑΤΟ υπέγραψε ένα σχετικά μικρό πακέτο στρατιωτικών δαπανών για το επόμενο έτος, αλλά η ίδια η συνάντηση φάνηκε να περιβάλλεται από ψέματα, διπλές κουβέντες και διγλωσσία. Πού ήταν η αλήθεια; Ή μήπως τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι τόσο μπερδεμένα και δεν έχουν ιδέα πού οδηγεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; Οι ειδήσεις φάνηκε να εμπίπτουν σε τρεις βασικές κατηγορίες ψευδών ειδήσεων. 1. Ευθεία ψέματα 2. Μισές αλήθειες βασισμένες στην ιδεολογία 3. Ψευδείς ειδήσεις που έχουν συγκεκριμένο στόχο και μακροπρόθεσμη στρατηγική.

"Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν πως θα υποστηρίξουν μια "μη αναστρέψιμη πορεία" προς τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, καθώς και περισσότερη βοήθεια", αναφέρει ένας τίτλος. Αυτό ήταν ένα καλό παράδειγμα ψεύτικων ειδήσεων, καθώς όλα τα αφεντικά του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για τον Πούτιν και θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πόλεμος θα ενταθεί μερικές βαθμίδες. Ακόμα και το ίδιο το ΝΑΤΟ εξέδωσε μια δήλωση μια εβδομάδα περίπου νωρίτερα λέγοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς είναι "πολύ διεφθαρμένη". Οι spin doctors του ΝΑΤΟ δε διαβάζουν καν τη δική τους προπαγάνδα;

Αν και δεν συμφωνήθηκε επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, τα 32 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας υποστήριξαν ότι έχουν "ακλόνητη" υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι δαπάνες είναι μειωμένες από τις περισσότερες δυτικές χώρες. Ίσως η "ακλόνητη υποστήριξη" να ήταν περισσότερο ιδεολογική, αλλά πρέπει πραγματικά να αμφισβητήσει κανείς ακόμη και αυτό όταν κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις. Φυσικά, αυτό που εννοείται είναι πως οι ελίτ δεν έχουν μετακινηθεί, αλλά υπάρχει ακόμη και κάποια ευελιξία σε αυτή την ερμηνεία.

Με μια ματιά στις δαπάνες και στο στρατιωτικό κιτ, οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι υπάρχει ακόμη σταθερή υποστήριξη. Αλλά εδώ είναι που αρχίζουν να εμφανίζονται τα ξεκάθαρα ψέματα, ειδικά για τα αεροπλάνα που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα. Πρώτα ήταν το πεζικό, μετά ήταν τα άρματα μάχης, μετά οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Και αφού όλα αυτά απέτυχαν, η νέα μόδα είναι η αερομαχία στον ουρανό. Πού θα πάμε αφού χαθεί αυτό; Στο διάστημα, το τελευταίο σύνορο;

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε περαιτέρω ενσωμάτωση με τον στρατό της Ουκρανίας και τα μέλη του έχουν δεσμευτεί για βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ (43,3 δισ. δολάρια) για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και υποστήριξης της αεράμυνας. Αλλά το σχόλιο του Άντονι Μπλίνκεν μας έχει ρίξει όλους. Είπε σε συνέντευξη Τύπου πως αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα βρεθούν στους ουρανούς νωρίτερα από το αναμενόμενο.

"Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η μεταφορά των αεροσκαφών F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, που προέρχονται από τη Δανία, που προέρχονται από την Ολλανδία", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

"Και αυτά τα αεροσκάφη... θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσουν πως η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα".

Αυτό το καλοκαίρι; Πώς είναι δυνατόν αυτό, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί πιλότοι χρειάζονται στο ελάχιστο εκπαίδευση για αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς. Είτε πρόκειται για ένα απροκάλυπτο ψέμα μόνο και μόνο για να αναβαθμιστεί το αφήγημα, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ τις περισσότερες ημέρες μοιάζει με ηττημένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε θα υπάρχουν Αμερικανοί πιλότοι για να τα πετάξουν. Και δεδομένου πως οι βρετανικής κατασκευής πύραυλοι Storm Shadow εκτοξεύονται στη Ρωσία, επανδρωμένοι από Βρετανούς στρατιώτες, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια τέτοια πράξη ανερμάτιστης βλακείας από το Blinken. Κυκλοφορούν φήμες για αγγελίες που εμφανίζονται σε αεροπορικά περιοδικά για συνταξιούχους πιλότους για "εργασία στο εξωτερικό". Αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο;

Αλλά τα ίδια τα κράτη μέλη είναι αυτά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς παρά τη διαφημιστική εκστρατεία δεν υπάρχει ενότητα στο ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν καλύτερα. Με τον Keir Starmer της Βρετανίας να ρίχνει το βάρος του πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ κάποιοι χάκερς έμειναν μπερδεμένοι από την ειλικρίνεια αυτής της κίνησης. Προηγουμένως, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών στη Βρετανία, ο Starmer φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζε την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 2,5% που συμφωνήθηκε από τον Rishi Sunak. Τώρα λέει ότι θα το κάνει. Ή μήπως όχι; Ταυτόχρονα με την κάλυψη του Τύπου στο ΝΑΤΟ, ένα δημοσίευμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο "Οι Εργατικοί δεν θα αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες χωρίς οικονομική ανάπτυξη, λέει ο υπουργός" μπορεί να τον εκνευρίσει.

Η κυβέρνηση των Εργατικών δε θα αυξήσει τις δαπάνες για τον στρατό αν δεν είναι επίσης σε θέση να αναπτύξει την οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Starmer.

Ο Λουκ Πόλαρντ δήλωσε στις 10 Ιουλίου πως η κυβέρνηση "θέλει να πετύχει τον στόχο που υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, αλλά δεν θα μπορέσει να το κάνει χωρίς οικονομική ανάπτυξη".

Τα σχόλιά του υπονομεύουν την πρωθυπουργία και έρχονται την ώρα που ο πρωθυπουργός ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, κάνοντας τον Starmer να φαίνεται κάπως ανόητος και αποσυνδεδεμένος από τις πολιτικές της κυβέρνησής του.

Ο Pollard δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: "Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουμε αύξηση των δημόσιων δαπανών για την άμυνα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία ή τις φυλακές, είναι με την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αν δεν αναπτύξουμε την οικονομία μας, δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να στηρίξουμε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες και τις φιλοδοξίες που έχουμε - και αυτό περιλαμβάνει την άμυνα".

Ουπς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail