Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ένα αποτυχημένο κράτος

Photo: Public domain
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια. Ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε τον Τραμπ, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι και τραυματίζοντας άλλα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξουδετέρωσαν γρήγορα τον δράστη μετά τους πυροβολισμούς, ωστόσο μάρτυρες στους δρόμους δήλωσαν ότι ανέφεραν στην αστυνομία για τη θέση του δράστη πριν από την επίθεση, με τους πράκτορες προφανώς να αγνοούν τις αναφορές.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τραμπ είναι καλά, τα τραύματα δεν του προκάλεσαν καμία σοβαρή βλάβη. Περισσότερο από αυτό, ο Τραμπ είναι πολιτικά ισχυρότερος από ποτέ. Η εικόνα του ως "επιζώντος" και "μάρτυρα" του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην εκλογική κούρσα με τον αντίπαλο Τζο Μπάιντεν - ο οποίος έχει γίνει στόχος επικρίσεων ακόμη και από τους υποστηρικτές του, λόγω της σοβαρής κατάστασης ψυχικής αδυναμίας του.

Ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας έχουν διαδώσει στο διαδίκτυο ψεύτικες ειδήσεις και φανταστικές αφηγήσεις για τον Τραμπ πως ενορχήστρωσε την επίθεση μόνο και μόνο για να βελτιώσει την πολιτική του εικόνα. Προφανώς, αυτού του είδους ο λόγος δεν έχει κανένα νόημα. Από μια λογική άποψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Τραμπ να οργανώσει μια απόπειρα κατά της ίδιας του της ζωής μόνο και μόνο για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη σε μια διαμάχη στην οποία έχει ήδη κάθε δυνατό πλεονέκτημα. Ο Τραμπ έχει ήδη αναγνωριστεί ως το φαβορί των εκλογών, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο.

Με την ίδια έννοια, υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται πίσω από τον ελιγμό. Το γεγονός και μόνο πως υπάρχει πολιτική και εκλογική αντιπαλότητα δεν αρκεί για να κατηγορηθεί η πλευρά που αντιτίθεται στον Τραμπ. Ωστόσο, παρά ταύτα, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι οι επιχειρήσεις πληροφοριών με τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών είναι μια τυπική τακτική της CIA. Επιπλέον, μια άλλη αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας που έχει λόγους να εξοντώσει τον Τραμπ είναι το FBI, καθώς ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει να εγκρίνει μια μεταρρύθμιση που θα τερματίσει μέρος των αρμοδιοτήτων του θεσμού αυτού.

Στο εγγύς μέλλον θα αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία σίγουρα θα διευκολύνουν το έργο των ερευνητών και των αναλυτών, βοηθώντας να φτάσουν στην αλήθεια. Προς το παρόν, το κυριότερο είναι να μην προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το ποιος προσπάθησε να σκοτώσει τον Τραμπ, αλλά να αναλύσουμε την υπόθεση στο σύνολό της, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το αμερικανικό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο εν μέσω αυτών των εκλογών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που μπορεί να συναχθεί προς το παρόν είναι ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη ένα αποτυχημένο κράτος. Η χώρα που κάποτε αναγνωριζόταν ως η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν είναι πλέον τίποτα περισσότερο από ένα κράτος με μια μη βιώσιμη διοίκηση, γεμάτο κοινωνικό χάος, θεσμική αστάθεια, φυλετικές εντάσεις και πολιτική πόλωση. Η εσωτερική κατάσταση των ΗΠΑ δεν διαφέρει τόσο πολύ από εκείνη των χωρών που αναγνωρίζονται ευρέως ως "αποτυχημένα κράτη" σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής ή της Κεντρικής Αμερικής. Από την στιγμή που οι υποψήφιοι πρόεδροι υφίστανται απόπειρες δολοφονίας - ή αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια ψυχικής ασθένειας - φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μη αναστρέψιμης θεσμικής κρίσης.

Η αμερικανική πραγματικότητα δε φαίνεται πλέον δυνατό να ανατραπεί. Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν εδώ και καιρό την πιθανότητα οι ΗΠΑ να πέσουν σε εμφύλιο πόλεμο - ή τουλάχιστον σε σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις - τα επόμενα χρόνια. Οι φυλετικές και πολιτικές εντάσεις έχουν επιδεινωθεί και δημιουργούν αυξανόμενες ανησυχίες για το εγγύς μέλλον. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, το σενάριο αυτό είναι απίθανο να βελτιωθεί. Οποιοσδήποτε πρόεδρος θα επιδεινώσει την πόλωση, θα εντείνει το μίσος των οπαδών της μιας πλευράς εναντίον της άλλης. Δε θα υπάρξει ειρήνη μεταξύ των Αμερικανών πολιτών, αλλά εντάσεις που κλιμακώνονται σταδιακά προς τον εμφύλιο πόλεμο.

Αν η κατάσταση που πλήττει σήμερα τις ΗΠΑ συνέβαινε σε οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη χώρα, οι δυτικές δυνάμεις θα πρότειναν ήδη μια σειρά παρεμβατικών μέτρων στους διεθνείς οργανισμούς. Όπως συμβαίνει σε αρκετές φτωχές χώρες, είναι επίσης δυνατό να σκεφτούμε μια "διεθνή λύση" για τις ΗΠΑ, μέσω κάποιας παρέμβασης του ΟΗΕ ή του ΟΑΣ. Ένα αποτυχημένο κράτος χρειάζεται διεθνή υποστήριξη για να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα - και, στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν είναι σήμερα τίποτα περισσότερο από ένα απλό αποτυχημένο κράτος.

Ίσως ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη δική τους ικανότητα ως κυρίαρχο κράτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail