Ο δήμαρχος του Κιέβου Κλίτσκο υπέθεσε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να συμφωνήσει σε εδαφικούς συμβιβασμούς με τη Ρωσία

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους αντιπάλους του Ζελένσκι τον τελευταίο χρόνο, υπέθεσε σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere Della Serra το Σαββατοκύριακο ότι ο Ουκρανός ηγέτης μπορεί να συμφωνήσει σε εδαφικούς συμβιβασμούς με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Θα... εξετάσει έναν εδαφικό συμβιβασμό με τον Πούτιν;... Ο Ζελένσκι θα πρέπει πιθανώς να καταφύγει σε δημοψήφισμα. Δε νομίζω πως μπορεί να φτάσει μόνος του σε τόσο επώδυνες και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Κλίτσκο επανέλαβε επίσης την απαίτηση του ανώτερου συνεργάτη του Ατλαντικού Συμβουλίου Άντριαν Καρατνίτσκι από τα μέσα Δεκεμβρίου προς τον Ζελένσκι να δημιουργήσει μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», προτείνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διασπορά της ευθύνης για αντιλαϊκές αποφάσεις όπως η επιστράτευση και έτσι να διευκολύνει την εφαρμογή τους. Η συνέντευξή του δεν θα μπορούσε να είναι πιο τέλεια συγχρονισμένη, καθώς συνέπεσε με τα μηνύματα που έστειλε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη νεοαποκτηθείσα ημι-σοβαρότητά της να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Για να συνοψίσουμε για την εξυπηρέτηση του αναγνώστη, η πολιτική αβεβαιότητα των ΗΠΑ, η στρατιωτικοστρατηγική δυναμική της ουκρανικής σύγκρουσης που συνεχίζει να ευνοεί τη Ρωσία και η αυξανόμενη ελκυστικότητα της Κίνας ως διαμεσολαβητή συνδυάστηκαν για να επηρεάσουν τον Ζελένσκι να στείλει τον κορυφαίο διπλωμάτη του στο Πεκίνο. Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Κουλέμπα εκεί από το 2022, το οποίο ακολούθησε το πρώτο παρόμοιο ταξίδι του κορυφαίου διπλωμάτη του Βατικανού στο Κίεβο κατά την ίδια περίοδο, προωθώντας έτσι το σενάριο της Κίνας και της ΕΕ (μέσω του Βατικανού) να φιλοξενήσουν από κοινού ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αυτό ακριβώς πρότεινε ο Όρμπαν στην έκθεση της ειρηνευτικής του αποστολής για την ΕΕ, αλλά επειδή οι ευρωκράτες τον θεωρούν πολύ τοξικό για να τον συναναστρέφονται, προτιμούν να βασίζονται στο Βατικανό ως το δίαυλό τους για τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος του Κιέβου για αυτό το ενδεχόμενο αντί αυτού. Ο Ζελένσκι γνωρίζει πως η Κίνα δεν υποστηρίζει τους μαξιμαλιστικούς στόχους του σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά δεν είναι επίσης υπέρ ούτε των στόχων της Ρωσίας, οπότε η απόφασή του να στείλει τον Κουλέμπα στο Πεκίνο υποδηλώνει ένα αναδυόμενο ενδιαφέρον να τον βάλει να μεσολαβήσει για ένα συμβιβασμό.

Αντίστοιχα, αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή του παγώματος της σύγκρουσης κατά μήκος της Γραμμής Επαφής (LOC), αλλά χωρίς να ανακαλέσει τις αξιώσεις του Κιέβου για τα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη εντός των προ του 2014 συνόρων της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε ρεαλιστικά να συμφωνήσει σε αυτό χωρίς δημοψήφισμα μετά το τεράστιο κόστος που έχει ήδη καταβάλει η χώρα του. Ο Klitschko διαισθάνθηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σύντομα, ακόμη και πριν ανακοινωθεί το ταξίδι του Kuleba στο Πεκίνο (η δημοσίευση της συνέντευξής του προηγήθηκε οριακά) και γι' αυτό μοιράστηκε αυτό που μοιράστηκε.

Κανείς δεν πρέπει να έχει λανθασμένες προσδοκίες ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, πόσο μάλλον να υποθέσουμε πως η Ρωσία θα συμφωνήσει σε αυτό, αφού ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είναι δυνατή η παύση των εχθροπραξιών χωρίς η Ουκρανία να αποσυρθεί πρώτα από όλα τα εδάφη που η Μόσχα διεκδικεί τώρα ως δικά της. Ακόμα και στην περίπτωση που το Κίεβο συμμορφωθεί οικειοθελώς, πράγμα απίθανο, τότε το Κρεμλίνο θα ήθελε πιθανότατα να διασφαλιστούν και άλλες πτυχές των συμφερόντων εθνικής του ασφάλειας, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και άλλα παρόμοια.

Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για την επανέναρξη του διαλόγου με τη Ρωσία, έστω και αν αυτός διεξάγεται αρχικά μόνο μέσω διαμεσολαβητών όπως η Κίνα ή/και η ΕΕ (έστω και μέσω του Βατικανού αντί του Όρμπαν). Ο Ζελένσκι γνωρίζει πως δεν πρόκειται να επανακτήσει τα χαμένα εδάφη της χώρας του, ό,τι και να πει για λόγους διατήρησης του ηθικού, εξ ου και η ανάγκη να διερευνήσει ανεπίσημα έναν συμβιβασμό για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τον πιο «προσωποπαγή» πολιτικά τρόπο, εξηγώντας έτσι την εικασία του Κλίτσκο για δημοψήφισμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail