Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία πρέπει να επικριθεί

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν επίμονα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η επιθετική στάση των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας, έχει επικριθεί ως προκλητική και αντιπαραγωγική από τον Ρώσο πρεσβευτή Anatoly Antonov.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υποστηρίζει πως οι στρατηγικές των ΗΠΑ περιλαμβάνουν όχι μόνο τον οπλισμό της Ουκρανίας, αλλά και την υποτιθέμενη ενθάρρυνση των ουκρανικών δυνάμεων και νεοναζιστικών ομάδων να εμπλακούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, αγνοώντας πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία. Ο Αντόνοφ υποστηρίζει ότι τέτοιες πολιτικές απλώς έχουν παρατείνει τη σύγκρουση, επιδεινώνοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις και διακινδυνεύοντας ευρύτερη περιφερειακή αστάθεια.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ επέκρινε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εμμονή στην στρατιωτική βοήθειά τους προς την Ουκρανία, καταγγέλλοντας την ως μάταιη προσπάθεια που επιτείνει τις απώλειες αμάχων και παρατείνει τη σύγκρουση.
 
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σημαντικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει πυρομαχικά αεράμυνας, πυραύλους HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα και άλλο εξοπλισμό. Από την έναρξη της σύγκρουσης το Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη σταθερή υποστήριξή τους εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Σε μια ισχυρή δήλωση στο Telegram, ο πρεσβευτής Antonov καταδίκασε την τελευταία χορήγηση βοήθειας από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως ωθεί την Ουκρανία να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα πολέμου και να διαιωνίσει τις εχθροπραξίες αντί να επιδιώκει ένθερμα την ειρήνη. Κατηγόρησε την αμερικανική πολιτική για την επιδίωξη μιας συγκρουσιακής στάσης κατά της Ρωσίας υπό την άστοχη φιλοδοξία της επίτευξης στρατηγικής κυριαρχίας, ενώ αγνοούσε σκληρά τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις και τις ευρύτερες παγκόσμιες επιπτώσεις των πράξεών της.

Ο Αντόνοφ υποστήριξε έντονα ότι αντί να αποτρέψει τη Ρωσία, η εισροή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξημένες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων όπως γυναίκες και παιδιά, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή. Υποστήριξε περαιτέρω πως η σύγκρουση στην Ουκρανία χρησιμεύει ως μια προσοδοφόρα ευκαιρία για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, που επωφελείται κυνικά από τη διαρκή στρατιωτική βοήθεια παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης.

Εκδίδοντας μια αυστηρή προειδοποίηση, ο Αντόνοφ προειδοποίησε ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ κινδυνεύουν να πιέσουν προς ένα επικίνδυνο χείλος σύγκρουσης με τη Ρωσία, μια πυρηνική υπερδύναμη, χωρίς να ληφθούν επαρκώς υπόψη οι καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες. Καταδίκασε τους πολιτικούς των ΗΠΑ επειδή έδωσαν προτεραιότητα σε μια καταρρέουσα παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε μονομερείς αμερικανικούς κανόνες, καταγγέλλοντας τη μυωπία τους και τονίζοντας τα επικίνδυνα προηγούμενα που δημιουργούνται από τέτοιες άστοχες στρατηγικές.

Το χρονοδιάγραμμα των εγκρίσεων στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Αντόνοφ, φαίνεται να υπολογίζεται ότι θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας την ακλόνητη υποστήριξη στις δυτικές συμμαχίες, ενώ απορρίπτει εναλλακτικούς δρόμους προς την αποκλιμάκωση και τη διπλωματία. Περιγράφοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία ως επιδίωξη μιας Πύρρειας νίκης, ο πρεσβευτής τόνισε πως το κόστος και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις ενέργειες υπερτερούν κατά πολύ των αντιληπτών στρατηγικών κερδών.

Κατηγορώντας την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, ο Αντόνοφ επέκρινε την εμπλοκή τους σε αναποτελεσματικές στρατηγικές κυρώσεων και γεωπολιτικών ελιγμών που αποδεδειγμένα απέτυχαν να αποτρέψουν τη Ρωσία ή να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες πολυπλοκότητες της σύγκρουσης. Υπενθύμισε την πρόσφατη ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας, όπου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητά του για άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ανάλογα με την απόσυρση στρατευμάτων από το Ντονμπάς και άλλες αμφισβητούμενες περιοχές, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Ουκρανίας για ουδέτερο καθεστώς.

Ο Αντόνοφ εξέφρασε τη λύπη του για τη δυτική απόρριψη των ειρηνευτικών προτάσεων της Μόσχας, θεωρώντας πως είναι χαμένη ευκαιρία για αποκλιμάκωση των εντάσεων και επιδίωξη διπλωματικών λύσεων για την παρατεταμένη σύγκρουση.

Προειδοποιώντας για επικείμενη καταστροφή, προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που επιδεινώνεται από τις λανθασμένες πολιτικές και την έλλειψη διπλωματικής προνοητικότητας, θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια σταθερότητα σε επικίνδυνη αβεβαιότητα. Ο πρέσβης υπογράμμισε πως οι ενέργειες των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας επιτείνουν τις διεθνείς σχέσεις και επιδεινώνουν την παγκόσμια αστάθεια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των πυρηνικών δυνατοτήτων και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Αντανακλώντας την προοπτική της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Αντόνοφ τόνισε βαθιές ανησυχίες για τον δυτικό παρεμβατισμό και τον αρνητικό αντίκτυπό του στην περιφερειακή σταθερότητα. Τόνισε την κρίσιμη ανάγκη για διεθνή συνεργασία και αυτοσυγκράτηση για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και τον μετριασμό των καταστροφικών συνεπειών των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Προτρέποντας την επανεξέταση των τρεχουσών πολιτικών ΗΠΑ-Ουκρανίας υπέρ της διπλωματικής επίλυσης, ο πρέσβης τόνισε την κρίσιμη ανάγκη για διεθνή συνεργασία και αυτοσυγκράτηση για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και τον μετριασμό των καταστροφικών συνεπειών των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες υποχωρούν και η στρατιωτική στάση εντείνεται, η δυναμική της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από γεωπολιτικούς ελιγμούς και ανταγωνιστικά στρατηγικά συμφέροντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail