Η "γραμμή άμυνας της ΕΕ" είναι ο τελευταίος ευφημισμός για το νέο σιδηρούν παραπέτασμα

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής μόλις ζήτησαν χρηματοδότηση από την ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν αυτό που τώρα αποκαλούν "Αμυντική Γραμμή της ΕΕ", το οποίο στην πραγματικότητα είναι απλώς το τελευταίο rebranding της "Αμυντικής Γραμμής της Βαλτικής" του Ιανουαρίου, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Ασπίδα της Βαλτικής" πριν από την τελευταία επανάληψή της. Ήταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης εννοιολογικής φάσης αυτού του σχεδίου που συζεύχθηκε με την Πολωνία και έθεσε τις βάσεις για μια κοινή πρωτοβουλία "Ασπίδας".

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Συνοψίζοντας, οι ΗΠΑ οραματίζονται ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί τη "στρατιωτική Σένγκεν" για να επιταχύνει την κατασκευή της "Ευρώπης-Φρούριο", η οποία θα επιτρέψει στη Γερμανία να περιορίσει τη Ρωσία κατ' εντολή των ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ "στρέφονται (ξανά) προς την Ασία" για να περιορίσουν πιο μυώδη την Κίνα. Οι δύο προηγούμενες αναλύσεις με υπερσύνδεσμο αναλύουν την έννοια της "Ευρώπης-Φρούριο" για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα γι' αυτήν. Το σχέδιο αυτό αφορά ουσιαστικά την αποκατάσταση της χαμένης από καιρό τροχιάς της Γερμανίας ως υπερδύναμης με αμερικανική υποστήριξη.

Η σχέση του με την "Αμυντική Γραμμή της ΕΕ" είναι πως η (τουλάχιστον μερική) χρηματοδότηση του υπό γερμανική ηγεσία μπλοκ θα χρησιμεύσει πιθανότατα ως πρόσχημα για την άμεση γερμανική εμπλοκή στην κατασκευή της, ειδικά αν η Λετονία και η Εσθονία ενταχθούν στη "στρατιωτική Σένγκεν" κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως προέβλεψε μία από τις προαναφερθείσες αναλύσεις. Το αίτημα της Πολωνίας για γερμανική αστυνομική βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων του μπλοκ με τη Λευκορωσία διευκολύνει επίσης την πιθανότητα το Βερολίνο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή της "αμυντικής γραμμής της ΕΕ".

Μία από τις άλλες αναλύσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως σχετιζόταν με το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα που αναμένεται να κατέβει στην ΕΕ από την Αρκτική έως την Κεντρική Ευρώπη, με το βορειότερο άκρο του να αναφέρεται στο σενάριο της Φινλανδίας να ενταχθεί σε αυτό που τώρα έχει μετονομαστεί σε "γραμμή άμυνας της ΕΕ". Σε αυτή την περίπτωση, μια σύγχρονη γραμμή Μαζινό θα κατασκευαστεί κατά μήκος των συνόρων ΕΕ/ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αν και αυτή τη φορά με τη Γερμανία να πρωτοστατεί στην κατασκευή της (και με πλήρη αμερικανική υποστήριξη) αντί της Γαλλίας.

Το όλο νόημα της μετονομασίας αυτού που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως "Αμυντική Γραμμή της Βαλτικής" είναι να προωθηθεί αυτό το σχέδιο ως ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο υποτίθεται ότι κατασκευάζεται για το "γενικότερο καλό" των πολιτών του μπλοκ. Αυτή η αντίληψη έχει ως στόχο να δικαιολογήσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ, δεδομένου ότι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής δεν θέλουν να πληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού από μόνες τους (ούτε μπορούν πιθανότατα να το αντέξουν οικονομικά), ενώ παράλληλα ενισχύει την ψευδή αντίληψη της λεγόμενης "ρωσικής απειλής" που έχει σχεδιαστεί για να συσπειρώσει τους πολίτες του μπλοκ γύρω από αυτόν τον κοινό σκοπό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αλληλεπικαλυπτόμενα στρατιωτικά, πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα, θα πρέπει επομένως να θεωρείται δεδομένο ότι η "αμυντική γραμμή της ΕΕ" θα κατασκευαστεί πιθανότατα και στη συνέχεια θα λειτουργήσει ως το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Θα συμβολίζει τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο για την επόμενη γενιά και θα διασφαλίζει ότι οι εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα παραμείνουν το "νέο φυσιολογικό". Καμία εξομάλυνση μεταξύ αυτών των δύο δεν θα είναι ποτέ δυνατή μετά την κατασκευή αυτών των οχυρώσεων, αλλά αυτό ακριβώς θέλουν οι ΗΠΑ προκειμένου να τους διαιρούν και να τους εξουσιάζουν επ' αόριστον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail