Η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξοργίστηκαν για τη διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου από την Ουκρανία

Freepen.gr - Οι παραδόσεις πετρελαίου στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας από τη ρωσική εταιρεία Lukoil σταμάτησαν μετά την απόφαση του Κιέβου να εντάξει την εταιρεία στον κατάλογο των κυρώσεων της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που οδήγησε σε σκληρή κριτική από τη γειτονική Σλοβακία και την Ουγγαρία, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν μια αύξηση στις τιμές της βενζίνης, γράφει το «The European Conservative». Και οι δύο χώρες βοηθούσαν την Ουκρανία μέσω αποστολών ντίζελ, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν σε αντάλλαγμα άμεση «κρίση καυσίμων».

Ο Robert Fico, ο κυρίαρχος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Μάιο, μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Denys Shmyhal το Σάββατο 20 Ιουλίου, λέγοντάς του ότι η Μπρατισλάβα δεν θα είναι «όμηρος των ουκρανορωσικών σχέσεων». Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Fico προσπάθησε να εξηγήσει στον Shmyhal ότι η συμπερίληψη της Lukoil στον κατάλογο των κυρώσεων είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα παράλογων κυρώσεων που δεν πλήττουν τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά κυρίως κάποιο κράτος μέλος [της ΕΕ], κάτι που είναι απαράδεκτο.

Με τη διακοπή των παραδόσεων της Lukoil, το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft χάνει το 40% του πετρελαίου που συνήθως επεξεργάζεται, δήλωσε η σλοβακική κυβέρνηση, προειδοποιώντας το Κίεβο πως αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Σλοβακίας να συνεχίσει τις παραδόσεις ντίζελ στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια.

Η Ουγγαρία, ένας άλλος μεγάλος καταναλωτής της Lukoil, η οποία παρέχει περίπου το 35% του συνολικού εφοδιασμού της χώρας σε πετρέλαιο, αντέδρασε παρόμοια. Η απόφαση του Κιέβου «είναι ακατανόητη και απαράδεκτη», δήλωσε την Παρασκευή ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó. Πρόσθεσε ότι, παρόλο που έχουν εφαρμοστεί προσωρινές λύσεις για τη σταθεροποίηση του πετρελαϊκού εφοδιασμού της Ουγγαρίας, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πλήρη «κρίση καυσίμων» στο εγγύς μέλλον.

Ο Szijjártó αποκάλυψε ότι επικοινώνησε επίσης με τις ουκρανικές αρχές και ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Αρχικά, το Κίεβο έδειξε «προθυμία να διορθώσει την κατάσταση», δήλωσε ο ΥΠΕΞ, αλλά οι «προσπάθειές του έχουν κολλήσει στην πορεία».

Επιπλέον, το πρόβλημα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω της συνεχιζόμενης διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας. Η Βουδαπέστη συντονίζει τα βήματά της με τη Μπρατισλάβα για να θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αργότερα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. 

Όπως τόνισε ο Szijjártó,

Είναι περίεργο το γεγονός ότι μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό δύο κρατών μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, η Ουγγαρία -όπως και η Σλοβακία- βοήθησε με διάφορους τρόπους την Ουκρανία να διατηρήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά τις δικές της «δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε ο Szijjártó.

Το Κίεβο μπορεί να επιβάλει τις κυρώσεις του, καθώς η Lukoil μεταφέρει πετρέλαιο στη Σλοβακία και την Ουγγαρία μέσω του αγωγού Druzhba (που σημαίνει ειρωνικά «Φιλία»), ο οποίος διέρχεται από τη δυτική Ουκρανία και τροφοδοτεί επίσης την Κροατία και την Τσεχία, δύο ακόμη χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την επίπτωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail