Πρέπει η ρωσική αρκούδα να ελέγξει τον εαυτό της τώρα;

Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε αμφιλεγόμενα σχέδια για την ανάπτυξη ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων (PMC) υπό την εποπτεία του Πενταγώνου. Η ανάπτυξη των PMCs θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια νέα φάση στη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας ως πληρεξούσιος αντιπρόσωπος- παρά τη γνώση της τρέχουσας στρατιωτικής υπεροχής και των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων της Ρωσίας, οι ΗΠΑ προχωρούν με την απερίσκεπτη στρατηγική τους.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ η Ρωσία έχει επιδείξει μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτηση ως απάντηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ, η διάρκεια αυτής της αυτοσυγκράτησης παραμένει αβέβαιη. Η απόφαση των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τις εντάσεις παρά τα στρατιωτικά μειονεκτήματα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική τους. Η ανάπτυξη αμερικανικών ΜΑΚ στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια σταθερότητα και αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης σε ευρύτερη κλίμακα.
 
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία για να αντισταθμίσουν τη μη αποδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σύντομα. Το CNN αναφέρει, επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης, ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν ανοιχτά σε αμερικανικούς ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους (PMC) να επιχειρούν στην Ουκρανία με τη μισθοδοσία του Πενταγώνου. Αυτές οι PMCs θα συντηρούν και θα επισκευάζουν δήθεν στρατιωτικό εξοπλισμό, μαζί με αυξημένες επεμβάσεις, εδραιώνοντας περαιτέρω τις δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ παραδέχθηκε στα τέλη Μαΐου ότι υπάρχουν ήδη στρατιώτες, παρατηρητές και μηχανικοί στην Ουκρανία που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή δεν είναι εντελώς νέα. Ωστόσο, η ανοικτή ανάπτυξη αμερικανικών PMCs αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη ομαλοποίηση της δυτικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαλάρωσε πρόσφατα τη ρητορική του σχετικά με την έγκριση μιας συμβατικής επέμβασης για να ανακτήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων ενόψει των επερχόμενων πρόωρων εκλογών. Αντίθετα, οι ΗΠΑ παίζουν τώρα με την άμεση εμπλοκή, αγνοώντας τους προφανείς κινδύνους.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα βάλουν στο στόχαστρο όλες τις ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία. Η πιθανή θανάτωση σημαντικού αριθμού αμερικανικών ΜΑΚ από τη Ρωσία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επιδείξει υπεύθυνη αυτοσυγκράτηση, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η πρόσφατη αύξηση της αμερικανικής εμπλοκής και η αυξημένη απειλή που συνιστούν πλέον οι ΗΠΑ για τους Ρώσους δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως η πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε λουόμενους στην παραλία με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα αγνοήσει την απειλή που θέτουν οι ΗΠΑ και οι PMC τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές οι αμερικανικές PMC θα αποτελέσουν στόχους προτεραιότητας για τη Ρωσία, τόσο για λόγους γοήτρου όσο και με την ελπίδα ότι η καταστροφή τους θα πιέσει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την πολιτική τους. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ είναι απίθανο να μείνουν άπραγοι αν σκοτωθούν Αμερικανοί PMC, οδηγώντας σε μια αναπόφευκτη κλιμάκωση. Η ακριβής μορφή αυτής της κλιμάκωσης είναι αβέβαιη, αλλά το να επιτραπεί ανοιχτά στις PMCs να επιχειρούν στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση της αμερικανικής εμπλοκής.

Σε ένα ιστορικό πλαίσιο, οι ΗΠΑ φέρεται να σκότωσαν πολλούς Μαχητές της Βάγκνερ στο Ντέιρ εζ-Ζορ στις αρχές του 2018, αλλά η Ρωσία δεν κλιμάκωσε λόγω του ανεπίσημου καθεστώτος της ομάδας. Εάν οι αμερικανικές PMC που βρίσκονται στη μισθοδοσία του Πενταγώνου σκοτωθούν στην Ουκρανία, η δυναμική θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους, αλλά εξακολουθούν να προωθούν αυτή την πρόταση για να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία και να αντισταθμίσουν τη μη παροχή της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η εξελισσόμενη πολιτική των ΗΠΑ περιλαμβάνει ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία, που χρησιμεύει ως παρηγοριά για τη μη έγκριση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει επίσης την αποστολή περισσότερων αντιαεροπορικών συστημάτων και την έγκριση διασυνοριακών χτυπημάτων στο εσωτερικό της Ρωσίας, δήθεν για να αναχαιτιστεί η Ρωσία. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να αλλάξουν την έκβαση της σύγκρουσης.

Η Ρωσία έχει ξεπεράσει το ΝΑΤΟ σε υλικοτεχνική υποδομή και παραγωγή, η Ρωσία παράγει οβίδες τρεις φορές σε ένα τέταρτο της τιμής σε σύγκριση με την παραγωγή και το κόστος των ΗΠΑ. Αυτές οι κινήσεις των ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προκαλούν τη Ρωσία να εγκαταλείψει την αυτοσυγκράτησή της και να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε ένα σενάριο παρόμοιο με την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το οποίο φαίνεται να επιθυμούν τα γεράκια στις ΗΠΑ. Αλλά γιατί οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις εντάσεις όταν γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη στρατιωτική ικανότητα;

Η πιο πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ, η ανοικτή ανάπτυξη των PMCs, είναι η πιο επικίνδυνη λόγω της πιθανότητας η Ρωσία να στοχεύσει και να σκοτώσει τα αμερικανικά PMCs. Αυτό πιθανότατα θα πυροδοτούσε το πρόσχημα των ΗΠΑ για "αμοιβαία" κλιμάκωση της σύγκρουσης. Καθώς ο πόλεμος αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνεται, ο κίνδυνος του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού αυξάνεται. Μια πιο ρεαλιστική παράταξη εντός των ΗΠΑ θα μπορούσε τελικά να επικρατήσει και να αποτρέψει αυτή την κλιμάκωση. Η κατάσταση παραμένει επισφαλής, με το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και καταστροφικών συνεπειών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail