Οι ΗΠΑ ανησυχούν για έναν πιθανό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ

pixabay / robertwaghorn
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ενεργά να αποτρέψουν μια πλήρη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί σταθερά το Τελ Αβίβ εδώ και εβδομάδες ενάντια στην ιδέα ενός "περιορισμένου πολέμου" στο Λίβανο. Η πρωταρχική ανησυχία είναι ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση του Ιράν.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας CQ Brown, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εξέφρασε σημαντικές ανησυχίες στους δημοσιογράφους. Ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν το Ισραήλ σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Προειδοποίησε ότι μια εκτεταμένη ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, προκαλώντας ενδεχομένως την έντονη αντίδραση του Ιράν για την υπεράσπιση της Χεζμπολάχ. Το Ιράν έχει δηλώσει πως θα υποστήριζε τη Χεζμπολάχ εάν αντιλαμβανόταν μια σοβαρή απειλή για την ομάδα. Αυτή η κλιμάκωση ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην περιοχή, ένα σενάριο για το οποίο οι ΗΠΑ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες, ιδίως με τους πόρους τους που είναι ήδη πιεσμένοι στην Ουκρανία και τη φθίνουσα παγκόσμια επιρροή τους.

Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με Ισραηλινούς ηγέτες για να υπογραμμίσουν τις πιθανές συνέπειες μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Το κύριο μήνυμα της Ουάσινγκτον είναι να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες επιπτώσεις τυχόν στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περιοχή και να θέσουν σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επανέλαβε τις ανησυχίες αυτές σε συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ. Ιστορικά, οι ΗΠΑ έχουν συχνά επιδεινώσει τις κρίσεις αντί να τις ειρηνεύσουν, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ ενεργούν διαφορετικά. Όμως, οι ανησυχίες των ΗΠΑ προέρχονται από τη διατήρηση της δικής τους ασφάλειας, η επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντίσταση, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.  Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι εναντίον του λαού του Λιβάνου ή οποιουδήποτε άλλου πολίτη, αλλά εναντίον τρομοκρατικών ομάδων.

Το κρίσιμο αυτό θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της επίσκεψης του Γκάλαντ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Όστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, συναντήθηκε με αξιωματούχους τόσο στο Λίβανο όσο και στο Ισραήλ. Ο Hochstein περιέγραψε πρόσφατα την κατάσταση ως "πολύ σοβαρή" κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βηρυτό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Pat Ryder έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για τα πυρά ρουκετών που ανταλλάσσονται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει όλα τα μέρη να ηρεμήσουν και να επιδιώξουν διπλωματικές λύσεις. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πρόσφατα πως οι έντονες συγκρούσεις στη Ράφα της Γάζας υποχωρούν και πως οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα προετοιμαστούν σύντομα για πιθανές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι το Ισραήλ θα μεταφέρει δυνάμεις στο βορρά κυρίως για αμυντικούς σκοπούς μόλις λήξει η τρέχουσα έντονη φάση. Ενώ εξέφρασε την ελπίδα για μια διπλωματική λύση, επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα του Ισραήλ να χειριστεί συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο Νετανιάχου έχει τονίσει την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ να κρατήσει τις δυνάμεις της μακριά από τα σύνορα, η οποία θα περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας φυσικής απόστασης μεταξύ της Χεζμπολάχ και των συνόρων. Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ εμπλέκονται σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της μόνο αν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα. Στις 12 Ιουνίου, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της, Ταλέμπ Σαμί Αμπντουλάχ, από το Ισραήλ. Πρόσφατα, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει κρίσιμες στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ, όπως η πυρηνική του υποδομή, το προπαγανδιστικό αυτό βίντεο απηύθυνε άμεση απειλή κατά της ασφάλειας του Ισραήλ, πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών της Χεζμπολάχ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί έντονα πως το Ισραήλ θα εμπλακεί σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, παρασύροντας ενδεχομένως τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύγκρουση για την οποία δεν είναι προετοιμασμένη. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και την αστάθεια της περιοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσεκτικές και μετρημένες ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Τόσο η δράση της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την αστάθεια, και το Ισραήλ πρέπει να πλοηγηθεί σε αυτές τις προκλήσεις, διαχειριζόμενο παράλληλα τη στρατιωτική του ισχύ και τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail