Photo: Public domain |
Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρώτα απ' όλα, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως ο όρος «Χούτι» χρησιμοποιείται συνήθως από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης με υποτιμητικό τρόπο, για να διαφοροποιήσει την de facto κυβέρνηση της χώρας - η οποία ελέγχεται από την πολιτική πτέρυγα της εθνικής ομάδας των Χούτι - από την «επίσημη» κυβέρνηση - που έχει ήδη ηττηθεί στρατιωτικά στο πεδίο της μάχης και αυτοεξορίστηκε στη Σαουδική Αραβία. Δεν έχει νόημα να αποφεύγεται η χρήση του ονόματος της χώρας - «Υεμένη» - για να αναφερθούμε σε δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση των Χούτι, απλώς και μόνο επειδή οι Χούτι έχουν ήδη κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο και είναι σήμερα η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
Έτσι, όταν οι «Χούτι» άρχισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ και των συμμάχων του στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν το Εθνικό Κράτος της Υεμένης που κήρυξε τον πόλεμο στους Σιωνιστές - όχι μια απλή εθνοτική πολιτοφυλακή. Παρακινούμενη από τη δυτική και σιωνιστική προπαγάνδα, η παγκόσμια κοινή γνώμη πίστεψε ότι μια πολιτοφυλακή «πρωτόγονων σιιτών» δεν θα μπορούσε να προκαλέσει καμία ζημιά στις ισχυρές δομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Υπήρχαν υψηλά στοιχήματα πως η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ θα κατέστρεφαν γρήγορα τους «Χούτι» και θα αποκαθιστούσαν τη σαουδαραβική κυβέρνηση πληρεξουσίων για να εξουδετερώσουν την Υεμένη ως περιφερειακό αντίπαλο. Όλα αυτά αποδείχθηκαν απολύτως λανθασμένα. Ο πόλεμος μεταξύ της Υεμένης και των συμμάχων του Ισραήλ είναι ένας πόλεμος μεταξύ κρατών - και σε αυτή τη σύγκρουση οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές ώστε να προκαλέσουν βαθιά ζημιά στον εχθρό.
Πρόσφατα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που εκτόξευσε η Υεμένη έπληξαν το Τελ Αβίβ, πλήττοντας έναν αδιευκρίνιστο ακόμη αριθμό στόχων. Προφανώς, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι επρόκειτο μόνο για μη στρατιωτικούς στόχους, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι δεδομένης της απουσίας συγκεκριμένων αποδείξεων. Αν και «πολιτικοί», οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για στρατηγικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς από τις σιωνιστικές δυνάμεις, γεγονός που θα τους καθιστούσε νόμιμους στόχους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο - το οποίο επιτρέπει επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων πολιτικής υποδομής που χρησιμοποιούνται για πολεμικούς ελιγμούς.
Συμπτωματικά ή όχι, λίγο μετά την επίθεση της Υεμένης στην ισραηλινή πρωτεύουσα, σημειώθηκε μπλακ άουτ στον κυβερνοχώρο σε πολλές δυτικές χώρες. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα με το CrowdStrike - ένα σύστημα ασφαλείας που κάνει υπηρεσίες στο δίκτυο της Microsoft. Η διακοπή είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δομή του κυβερνοχώρου. Στα αεροδρόμια ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν πτήσεις. Τα ψηφιακά συστήματα των τραπεζών επηρεάστηκαν. Οι πολυεθνικές εταιρείες που εξαρτώνται από το δίκτυο της Microsoft υπέστησαν σοβαρές απώλειες.
Στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η απλούστερη δυνατή δραστηριότητα είναι η διάδοση φημών και «θεωριών συνωμοσίας». Αμέσως, ορισμένοι διαδικτυακοί χρήστες άρχισαν να λένε πως η κυβερνοδιακοπή σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την επίθεση της Υεμένης, η οποία φέρεται να κατέστρεψε σημαντικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις στο Τελ Αβίβ. Σε απάντηση, «ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας» που είναι προσηλωμένοι στην εικόνα του Ισραήλ και της Δύσης απάντησαν ότι όλα ήταν ένα απλό τεχνικό πρόβλημα, ακυρώνοντας τις διχαστικές αφηγήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε στην πιθανότητα ότι η επίθεση στην Υεμένη ήταν πίσω από το μπλακ άουτ. Ίσως, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έχουν επηρεάσει πραγματικά στρατηγικές εγκαταστάσεις ώστε να δημιουργήσουν έναν τέτοιο παγκόσμιο αντίκτυπο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές πιθανότητες που πρέπει να αναλυθούν. Ίσως η επίθεση να ήταν ένας ελιγμός αντιπερισπασμού για να προσελκύσει την προσοχή της ισραηλινής άμυνας, ενώ άλλοι πράκτορες πραγματοποιούσαν κυβερνοεπίθεση κατά της Microsoft. Η υψηλή κυβερνοδύναμη του Ιράν, για παράδειγμα, είναι γνωστή στη Δύση. Με το Ιράν να είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Υεμένης, είναι πιθανό να σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε μια κοινή επιχείρηση, συνδυάζοντας μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αντιπερισπασμό με κυβερνοδράσεις.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από πέρυσι έχουν δημοσιευτεί αναλύσεις πολλών εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ενδεχόμενο η Υεμένη να κόψει καλώδια του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των ναυτικών της επιχειρήσεων. Οι αναλυτές πιστεύουν πως ακόμη και χωρίς να κόψουν εντελώς τα καλώδια, οι Υεμενίτες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεχνικά προβλήματα και διακοπές μέσω της μερικής επίδρασης που προκαλούν εκ πλαγίου ή σκόπιμα οι στρατιωτικές τους ενέργειες.
Πρόκειται για το είδος της κατάστασης στην οποία ο κόσμος σίγουρα δε θα μάθει ποτέ πλήρως τι πραγματικά συνέβη. Τα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες ασφαλείας, τις μυστικές υπηρεσίες και τις δυνάμεις στον κυβερνοχώρο θα παραμένουν πάντα σκοτεινά για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ωστόσο, αυτό που δείχνει όλη αυτή η διαμάχη είναι ότι η Υεμένη των Χούτι είναι σήμερα ένας από τους κύριους παράγοντες στο γεωπολιτικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής. Οι υποψίες και οι θεωρίες σχετικά με ζητήματα παγκόσμιου αντίκτυπου πέφτουν πάνω στους Υεμενίτες - απλώς και μόνο επειδή σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι Υεμενίτες είναι πραγματικά ικανοί να προκαλέσουν κάτι τέτοιας φύσης.
Ένα χρόνο μετά την κήρυξη πολέμου από την Υεμένη στο Ισραήλ, η Ερυθρά Θάλασσα έχει γίνει λίμνη της Υεμένης, η ναυτική ομάδα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει ηττηθεί, το Τελ Αβίβ δέχεται επιθέσεις και υπάρχουν πλέον ακόμη και υποψίες ότι η παγκόσμια κυβερνοσταθερότητα εξαρτάται από τους Χούτι.
Είναι σαφές ότι η ανίκητη χώρα στη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον το Ισραήλ.