Το τέλος του πολέμου του Ομπάμα στη Συρία

Photo: Public domain
Το Kessab είναι ένα μικρό συριακό χωριό στα τουρκικά σύνορα. Το Φεβρουάριο του 2011, η Em Ahmad, κάτοικος του Kessab επί 30 και πλέον χρόνια, επέστρεφε στο Kessab μέσω του διεθνούς συνοριακού περάσματος στο Kessab. Η ίδια και η οικογένειά της σοκαρίστηκαν όταν είδαν λευκές σκηνές που είχαν στηθεί στην Τουρκία στα σύνορα καθώς περνούσαν. Η λεγόμενη "λαϊκή εξέγερση" στην Νταράα της Συρίας δεν είχε ξεκινήσει πριν από το Μάρτιο του 2011 και η Em Ahmad δεν είχε ιδέα για τον σκοπό της κοινότητας σκηνών που είχε στηθεί περιμένοντας τους Σύριους πρόσφυγες. Αργότερα, θα καταλάβαινε το ρόλο που έπαιζαν αυτές οι σκηνές και το γεγονός ότι ήταν έτοιμες πολύ πριν βγει στους δρόμους οποιοσδήποτε Σύριος στη Νταράα, 371 χιλιόμετρα μακριά.

Steven Sahiounie - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Συρία κάνει τώρα τα πρώτα βήματα προς τον τερματισμό του εφιάλτη που κατέστρεψε πολλά μέρη της χώρας, προκάλεσε τη μεγαλύτερη μετανάστευση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές σε γειτονικές χώρες, εκτόπισε τη μισή χώρα και σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόσφατα, η Τουρκία άλλαξε την πολιτική της για τη Συρία σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, al-Sudani, ανακοίνωσε πως αναμένει πολύ σύντομα μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Recip Tayyip Erdogan και του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad.

Για να αποκατασταθεί η σχέση, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την υποστήριξή της στους τρομοκράτες, να αποσύρει τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της από όλες τις περιοχές της Συρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα του Χαλεπίου. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει από την Τουρκία, καθώς τερμάτισε την υποστήριξη των τρομοκρατών στο Ιντλίμπ και τερμάτισε την υποστήριξη του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) βόρεια του Χαλεπιού.

Αυτή η δραστική αλλαγή της Τουρκίας αντιμετωπίστηκε πρόσφατα με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και Τούρκων πολιτών και τρομοκρατών και των Σύριων αμάχων υποστηρικτών τους, οι οποίοι κατέβασαν τις τουρκικές σημαίες και τις πάτησαν, επιτέθηκαν σε τουρκικά οχήματα και Τούρκους οδηγούς και επιτέθηκαν σε Τούρκο στρατιώτη και τον ανάγκασαν να γονατίσει και να φιλήσει τη σημαία με τα 3 αστέρια του FSA. Στο Ιντλίμπ, οι τρομοκράτες έκαψαν τουρκικά οχήματα που ανήκαν σε Τούρκους πολίτες που εργάζονταν επίσημα στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα όλοι οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι να απομακρυνθούν από το Ιντλίμπ. Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία δέχθηκαν επιθέσεις από εξαγριωμένους Τούρκους πολίτες που θεωρούν τους Σύριους ως ανεπιθύμητους βάνδαλους.

Βόρεια του Χαλεπιού, υπήρχαν δρόμοι που ελέγχονταν από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία FSA, αλλά ήρθε νέα εντολή από την Άγκυρα να παραχωρηθούν οι δρόμοι πίσω στον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA). Αυτά τα πρώτα βήματα ανοίγουν το δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.

Ο ΟΗΕ έπαιξε ρόλο στη διατήρηση του Ιντλίμπ ως προπυργίου της ένοπλης αντιπολίτευσης. Επανειλημμένα, ο ΟΗΕ πίεσε τη Ρωσία και τη Συρία να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιντλίμπ από την Τουρκία. Ο ΟΗΕ υποστήριξε ότι υπήρχαν 3 εκατομμύρια άμαχοι που χρειάζονταν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, και ενώ αυτό είναι αλήθεια, η βοήθεια περνούσε αποκλειστικά από τα χέρια της Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Αν ήσουν πολίτης υποστηρικτής της HTS, έπαιρνες τη βοήθειά σου, αλλά αν είχες κάποιο παράπονο, δεν έπαιρνες τίποτα. Οι άμαχοι αναγκάζονταν να αγοράζουν τα τρόφιμα που χρειάζονταν από το εμπορικό κέντρο Al Hamra, όπου ο ηγέτης του HTS, Mohammed al-Julani, αποθήκευε το πλεόνασμα της βοήθειας για να το πουλήσει. Όλες οι μεγάλες διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις βρίσκονταν στο Ιντλίμπ και πολλές από αυτές είχαν σοβαρά προβλήματα με τους τρομοκράτες που έλεγχαν το έργο τους εκεί. Για παράδειγμα, οι τρομοκράτες δεν επέτρεπαν στις γυναίκες αμάχους να συμμετέχουν σε προγράμματα βοήθειας που θα τους δίδασκαν δεξιότητες απασχόλησης. Σύμφωνα με τον FSA, που κάποτε ονομαζόταν "Στρατός του ΜακΚέιν", οι γυναίκες έπρεπε να μένουν στο σπίτι στην κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα.

Η Τουρκία ήταν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία καθοδηγήθηκε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο σχέδιο "αλλαγής καθεστώτος" που ενορχήστρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Το συριακό σχέδιο ήταν μόνο ένα κομμάτι της ευρύτερης "Αραβικής Άνοιξης", στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια "Νέα Μέση Ανατολή".

Η Λιβύη δέχθηκε επίθεση και καταστράφηκε από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και δεν έχει ανακάμψει. Η Τυνησία μετατράπηκε σε κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι εκλογές στην Αίγυπτο νοθεύτηκαν από τις ΗΠΑ προκειμένου να τοποθετηθεί ένας πρόεδρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο τιμόνι, και η Συρία δέχθηκε επίθεση σε ένα σχέδιο "αλλαγής καθεστώτος" που απέτυχε. Η Τυνησία και η Αίγυπτος έχουν έκτοτε ανακάμψει από την ανάμειξη των ΗΠΑ στην "Αραβική Άνοιξη" και έχουν διώξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Συρία αντιστάθηκε και αρνήθηκε να αλλάξει μια κοσμική κυβέρνηση σε έναν θρησκευτικό εφιάλτη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Wesley Clark, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε ένα βίντεο, ότι επισκέφθηκε το Πεντάγωνο και του είπαν πως είχαν σχέδια να "εξουδετερώσουν επτά χώρες". Η Συρία ήταν μία από αυτές.

Η Serena Shim, μια Αμερικανο-Λιβανέζα δημοσιογράφος που βρισκόταν στην Τουρκία σε αποστολή, είδε ένα φορτηγό του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ να παραδίδει ένοπλους τρομοκράτες της Jibhat al-Nusra (που τώρα ονομάζεται HTS) από τα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία. Αφού μετέδωσε την εκρηκτική είδηση, σκοτώθηκε στην Τουρκία όταν ένα φορτηγό με τσιμέντο εμβόλισε το μικρό ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό της, ενώ ο οδηγός του φορτηγού δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Η HTS έχει καταλάβει το Ιντλίμπ και κρατά 3 εκατομμύρια κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το Ιντλίμπ είναι το τελευταίο έδαφος που έχει απομείνει υπό την κατοχή της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης. Πρόσφατα, οι κάτοικοι του Ιντλίμπ βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείρισή τους υπό τη σιδηρά πυγμή του Τζουλάνι. Το Κατάρ, ένα από τα τελευταία προπύργια της επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει πλέον τον Τζουλάνι και πως συμπάσχει με τους διαδηλωτές που εξέφρασαν τα παράπονά τους μετά τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια αμάχων από τους τρομοκράτες του Τζουλάνι.

Παρά την επικήρυξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλι του Τζουλάνι, που έχει εκδοθεί από το αμερικανικό FBI, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισκέφθηκαν τον Τζουλάνι για να του πάρουν συνέντευξη, ενώ ο ίδιος φορούσε δυτικό κοστούμι και γραβάτα, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει την εικόνα του. Τελικά, το σχέδιο των ΗΠΑ να μεταμορφώσουν ένα ριζοσπάστη ισλαμιστή τρομοκράτη σε εγκεκριμένο από την Ουάσιγκτον ηγέτη στη Συρία απέτυχε, όπως και ολόκληρος ο πόλεμος του Ομπάμα στη Συρία.

Ο Robert S. Ford, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Συρία, έχει ασκήσει έντονη κριτική στην αποτυχία του Ομπάμα στη Συρία. Ο Ford πιστεύει ότι οι ΗΠΑ υποτίμησαν σοβαρά τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) και στοιχημάτισαν πως θα έσπαγε κάτω από την πίεση των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στους δρόμους. Ο SAA δεν έσπασε ποτέ. Ο Φορντ ήθελε οι ΗΠΑ να εισέλθουν στρατιωτικά στην Συρία, αλλά ο Ομπάμα αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Ρεπουμπλικάνος της Αριζόνα, ήταν η μεγαλύτερη δύναμη πίσω από τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των τρομοκρατών που πολεμούν στη Συρία. Ο Μακέιν πραγματοποίησε αρκετές παράνομες επισκέψεις στην Ιντλίμπ και συναντήθηκε προσωπικά με τους τρομοκράτες και τους διοικητές τους. Παρόλο που μισούσε τους Μεξικανούς μετανάστες που έρχονταν παράνομα στην Αριζόνα, αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει το ίδιο και να περάσει από την Τουρκία στο Ιντλίμπ χωρίς καμία βίζα ή συνοριακό έλεγχο. Πίστευε στον FSA και άσκησε πιέσεις υπέρ τους στο Κογκρέσο. Ο FSA πούλησε τη φίλη του από την Αριζόνα, Kayla Mueller, στον ISIS στο Χαλέπι. Αργότερα βιάστηκε και βασανίστηκε από τον ηγέτη του ISIS, Μπαγκντάντι, και πέθανε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.

Η Συρία βρίσκεται τώρα σε μια μεταβατική περίοδο. Τα πεδία των μαχών έχουν σιγήσει από το 2017, αλλά η διαδικασία ανάκαμψης δεν επιτράπηκε να ξεκινήσει λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Συρία, οι οποίες εμποδίζουν την αποστολή προμηθειών, ή επενδύσεων στη Συρία, εκτός από την αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη Συρία: Ποτέ μην συμμετέχετε σε οποιονδήποτε πόλεμο των ΗΠΑ στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τρομοκράτες ως μέσο- ποτέ μην υποστηρίζετε θρησκευτικές συγκρούσεις- ποτέ μην επιβάλλετε τη δημοκρατία σε κανέναν λαό με την κάννη ενός όπλου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail