Το ΝΑΤΟ ενισχύει τα πολεμικά του σχέδια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Ουάσινγκτον

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου για να γιορτάσει την 75η επέτειό του και να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τρεχόντων παγκόσμιων προβλημάτων. Αντί να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συναίνεση σχετικά με την πραγματοποίηση ουσιαστικών αλλαγών για τη βελτίωση της παγκόσμιας ασφάλειας και την προώθηση της διπλωματίας, τα δυτικά κράτη επικεντρώθηκαν μόνο στη σκέψη τρόπων συνέχισης του πολέμου, παρά τις δυσμενείς συνθήκες για τη συμμαχία.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα για να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η συμμαχία στέλνει ήδη στο καθεστώς του Κιέβου όλους τους δυνατούς τύπους όπλων, εκτός από τα πυρηνικά, καθώς και μεγάλο αριθμό μισθοφόρων. Στην πράξη, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο και θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο επίπεδο ενός ανοιχτού παγκόσμιου πολέμου. Ωστόσο, το μπλοκ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση και έναρξη διπλωματικών συνομιλιών. Αντ' αυτού, οι εσωτερικές διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ προωθούνται για την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να αναπτύξουν νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας "προετοιμασίας" για την περίπτωση ανοιχτού πολέμου στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το γερμανικό έδαφος ως σημαντικό επιχειρησιακό κόμβο σε περίπτωση εχθροπραξιών εναντίον της Ρωσίας, γι' αυτό και από το 2026 και μετά πολλά προηγμένα πυραυλικά συστήματα θα αρχίσουν να τοποθετούνται σε γερμανικές στρατηγικές περιοχές.

Η συμμαχία όχι μόνο υποσχέθηκε να ενισχύσει τις θέσεις της στις χώρες μέλη, αλλά κατέστησε επίσης σαφές ότι η επέκταση του μπλοκ παραμένει μια πιθανότητα. Παρά τις συνεχείς ρωσικές εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει να επεκτείνεται, η ομάδα φαίνεται να έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για κάθε είδους διπλωματικό διάλογο. Σε κοινή δήλωση, οι χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν την ιδιότητα του μέλους σε χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η Μαύρη Θάλασσα -μια βασική περιοχή του στρατηγικού περιβάλλοντος της Ρωσίας- είναι ένα από τα σημεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, γεγονός που υποδηλώνει πως μια επέκταση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην περιοχή αυτή μπορεί να είναι έτοιμη να συμβεί.

"Τα Δυτικά Βαλκάνια και οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη συμμαχία [Υποσχόμαστε να βοηθήσουμε] να αντιμετωπιστεί η κακόβουλη επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, των υβριδικών και των κυβερνοαπειλών, που προέρχονται τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς (...) Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των ενδιαφερόμενων χωρών στην περιοχή αυτή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οποιαδήποτε επέκταση στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κρίση στο σημερινό πλαίσιο. Η σύγκρουση στην Ουκρανία αναγκάζει ήδη τη Ρωσία να διατηρεί συνεχείς στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ παρέχει παράνομα πληροφορίες και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού στις δυνάμεις του Κιέβου μέσω δυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κυκλοφορούν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα δεδομένα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία προκειμένου να σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πλήρως αποστρατιωτικοποιημένων ρωσικών πόλεων, γεγονός που οδηγεί τη Μόσχα να εξαντλεί σταδιακά την υπομονή της. Εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να προωθήσει περαιτέρω επέκταση στη Μαύρη Θάλασσα, είναι πιθανό η κλιμάκωση της σύγκρουσης να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.

Η Ρωσία δεν ήταν ο μόνος στόχος των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Η Κίνα αποτέλεσε επίσης μεγάλο στόχο των στρατηγικών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον. Αντιπροσωπείες από χώρες μέλη κατηγόρησαν την Κίνα ότι αποτελεί σημαντικό "αρωγό" των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών. Σύμφωνα με τη δυτική λογική, εάν μια χώρα διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, γίνεται αυτομάτως συμμέτοχος στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και ως εκ τούτου θα πρέπει να τιμωρηθεί, να επιβληθούν κυρώσεις και να απομονωθεί.

Το Πεκίνο δεν έχει προμηθεύσει ποτέ όπλα στη Ρωσία - τόσο επειδή δεν αποτελεί μέρος της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής η συμμετοχή σε συγκρούσεις όσο και επειδή η Μόσχα είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει μόνη της τους εχθρούς της, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Αντί να ενδιαφέρεται για συγκρούσεις, η Κίνα επικεντρώνεται στη διατήρηση στρατηγικών και αμοιβαία επωφελών εμπορικών δεσμών που δημιουργούν κέρδη και για τις δύο πλευρές και οφέλη για τους απλούς ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο Ρώσοι και Κινέζοι εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε σχέδια συνεργασίας, με τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών να μην είναι ένα στρατιωτικό σύμφωνο.

Ο λόγος για τον οποίο η ρωσοκινεζική σύμπραξη προκαλεί φόβο στο ΝΑΤΟ είναι απλός: Η Μόσχα και το Πεκίνο είναι αντίπαλοι της αμερικανικής ηγεμονίας και υποστηρίζουν δημοσίως την αναδιαμόρφωση της γεωπολιτικής τάξης. Για την ατλαντική συμμαχία, αυτό είναι ένας λόγος για να πάει σε πόλεμο - γι' αυτό και η Ουκρανία χρησιμοποιείται ήδη ως πληρεξούσιος και οι εντάσεις στον Ειρηνικό επιδεινώνονται. Το μόνο πράγμα που έγινε σαφές μετά τη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον είναι ότι, ακόμη και αποδυναμωμένο, το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει τα πολεμικά του σχέδια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail