«Αφήστε το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει ή θα σας κόψουμε το ντίζελ», λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας στην Ουκρανία

pixabay
Freepen.gr - Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο κάλεσε την Ουκρανία να επαναλάβει τη ροή ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, διαφορετικά θα διακόψει τις προμήθειες ντίζελ από το διυλιστήριο πετρελαίου της Σλοβακίας προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο έκλεισε τον περασμένο μήνα την στρόφιγγα του αγωγού που είναι γνωστός και ως αγωγός «Φιλίας», ο οποίος συνδέει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με ρωσικό αργό πετρέλαιο. Μεγάλο μέρος αυτού διυλίζεται στη συνέχεια μέσω της Slovnaft, μιας εταιρείας διύλισης πετρελαίου στη Σλοβακία.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού η Ουκρανία επέβαλε κυρώσεις στη Lukoil, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, κατηγορώντας την πως υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

Η κίνηση αυτή οδήγησε αρχικά σε ελλείψεις εφοδιασμού στη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα. Η Lukoil αποτελούσε το ήμισυ των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου της Ουγγαρίας και το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της. Ωστόσο, άλλοι Ρώσοι εξαγωγείς ανέλαβαν να καλύψουν το κενό, με την απαγόρευση της Lukoil να μην παρουσιάζει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει κανονικά στα διυλιστήρια του ουγγρικού ομίλου MOL τόσο στη Százhalombatta της Ουγγαρίας όσο και στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Εάν η διαμετακόμιση του ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας δεν επαναληφθεί σύντομα, η Slovnaft δε θα επαναλάβει την προμήθεια καυσίμων ντίζελ στην Ουκρανία, η οποία καλύπτει το ένα δέκατο της ουκρανικής κατανάλωσης», ανέφερε ο Fico σε ανάρτησή του στο Facebook.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail