Οι ΗΠΑ δε διαιρούν και δεν κυβερνούν πια... Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον Κόλπο αγκαλιάζουν το Ιράν

Photo: Public domain
Σε ένα σημάδι σημαντικής γεωπολιτικής αναδιάταξης, η Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου έστειλαν θερμά συγχαρητήρια στο Ιράν για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό του Μασούντ Πεζεσκιάν.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν καλωσόρισε την είδηση του νικητή των εκλογών του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι ελπίζει πως τα δύο έθνη του Περσικού Κόλπου θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους "μεταξύ των αδελφών λαών μας".

Αυτός ο κλάδος ελιάς από τη Σαουδική Αραβία προς το Ιράν είναι μια πρωτοφανής διπλωματική εξέλιξη - που θα προκαλέσει συναγερμό στην Ουάσινγκτον, της οποίας πρωταρχικός στόχος στη Μέση Ανατολή ήταν να απομονώσει το Ιράν από τους γείτονές του.

Υπήρχαν παρόμοια εγκάρδια επίσημα μηνύματα από το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Μπαχρέιν. Μαζί με τη Σαουδική Αραβία, αυτά τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Τώρα γίνεται πολύς λόγος για την εξομάλυνση των σχέσεων του αραβικού μπλοκ του Κόλπου με τον Πέρση γείτονά του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν - καρδιοχειρουργός στο επάγγελμα - λέει ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στις ειρηνικές περιφερειακές σχέσεις.

Για δεκαετίες, από την ιρανική επανάσταση του 1979, τα αραβικά κράτη του Κόλπου αντιμετώπιζαν την Ισλαμική Δημοκρατία με βαθιά καχυποψία και εχθρότητα. Για ένα πράγμα, υπάρχει η θρησκευτική ένταση μεταξύ του σιιτικού Ισλάμ, όπως το πρεσβεύει κυρίως το Ιράν, και του σουνιτικού Ισλάμ που κυριαρχεί στα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Υπάρχει επίσης ο ενστικτώδης φόβος μεταξύ των αραβικών μοναρχιών ότι η επαναστατική πολιτική που πρεσβεύει το Ιράν θα μπορούσε να μολύνει τις μάζες τους, απειλώντας έτσι τις άκαμπτες απολυταρχίες και το σύστημα κληρονομικής διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι το Ιράν διεξάγει εκλογές έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα βασίλεια του Κόλπου που κυβερνώνται από βασιλικές οικογένειες. Πάει και το μάντρα του προέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τη δημοκρατία έναντι της απολυταρχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, ιδίως η πρώην αποικιοκρατική δύναμη Βρετανία, έχουν εκμεταλλευτεί τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο για να ασκήσουν μια πολιτική "διαίρει και βασίλευε". Οι Βρετανοί είναι δάσκαλοι του παρελθόντος στο να παίζουν το σεχταριστικό παιχνίδι σε όλες τις πρώην αποικίες τους, από την Ιρλανδία μέχρι τη Μιανμάρ και παντού ενδιάμεσα, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Παίρνοντας ένα φύλλο από αυτό το ιμπεριαλιστικό εγχειρίδιο, η Ουάσινγκτον έχει ιστορικά τροφοδοτήσει τους φόβους για τον ιρανικό επεκτατισμό. Αυτό έχει εξασφαλίσει ότι η Σαουδική Αραβία και οι γείτονές της στον Κόλπο παραμένουν υπό την "προστασία" των ΗΠΑ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του συστήματος πετροδολαρίων που στηρίζει το αμερικανικό δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα. Χωρίς τα προνόμια του πετροδολλαρίου, η οικονομία των ΗΠΑ θα κατέρρεε.

Δεύτερον, ο Κόλπος είναι μια τεράστια αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές όπλων, από τα υπερτιμημένα συστήματα αεράμυνας Patriot μέχρι τα υπερτιμημένα μαχητικά αεροσκάφη.

Εν ολίγοις, η πολιτική των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους ήταν και είναι η προώθηση ενός ψυχρού πολέμου στον Κόλπο μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ιράν.

Η σχισματική εχθρότητα δεν μπορεί να υπερτονιστεί. Οι αραβικές μοναρχίες ήταν συνήθως παρανοϊκές όσον αφορά τη διείσδυση του Ιράν στις κοινωνίες τους. Η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι σουνίτες ηγεμόνες ασκούσαν αυστηρές κατασταλτικές πολιτικές απέναντι στους σιιτικούς πληθυσμούς τους.

Το 2010, ένα εκρηκτικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της οργάνωσης Wikileaks του Julian Assange έδειξε τον τότε Σαουδάραβα ηγεμόνα βασιλιά Αμπντάλα να παρακαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν. Ο Σαουδάραβας μονάρχης περιέγραψε το Ιράν ως "το κεφάλι του φιδιού" και παρακάλεσε τις ΗΠΑ να αποκεφαλίσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Προχωρήστε γρήγορα στον σημερινό Σαουδάραβα ηγεμόνα, τον βασιλιά Σαλμάν, ετεροθαλή αδελφό του εκλιπόντος Αμπντάλα, ο οποίος τώρα ζητά αδελφικές σχέσεις με το Ιράν - όπως και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εξέφρασε επίσης τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο του Ιράν και προχώρησε περαιτέρω προτείνοντας περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Ο Σαουδάραβας διάδοχος φέρεται να είπε στον πρόεδρο Πεζεσκιάν: "Επιβεβαιώνω την προθυμία μου να αναπτύξω και να εμβαθύνω τις σχέσεις που ενώνουν τις χώρες και τους λαούς μας και εξυπηρετούν τα αμοιβαία συμφέροντά μας".

Πρόκειται για μια εκπληκτική μεταστροφή των θετικών σχέσεων. Ο πρίγκιπας διάδοχος MbS ήταν ο κύριος υποκινητής του καταστροφικού πολέμου της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη το 2015, ο οποίος προκλήθηκε από τον φόβο του για τη συμμαχία του Ιράν με τους Χούτι στη νότια γειτονική χώρα της Σαουδικής Αραβίας μετά τη διεθνή πυρηνική συμφωνία ορόσημο με την Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία και τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στην επιδίωξη του μυστικού πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία κατά του Ιρανού συμμάχου Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτή η προσπάθεια για πόλεμο με πληρεξούσιο ήταν μια ήττα για την αμερικανική πλευρά, αφού η Ρωσία και το Ιράν επενέβησαν για να υπερασπιστούν τη Συρία.

Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια σημαντική γεωπολιτική αναδιάταξη. Η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και άλλοι έχουν βάλει ένα αποφασιστικό σημάδι που σηματοδοτεί το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της Δύσης.

Είναι σαφές ότι η λεγόμενη "παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες" υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αδιέξοδη απάτη που επιβλήθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Όλα τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν πως ο πρωταρχικός εχθρός της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας είναι ο ηγεμόνας των ΗΠΑ και οι δυτικοί υποτελείς του.

Ο υποκινούμενος από τις ΗΠΑ πληρεξούσιος πόλεμος κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία σπρώχνει απερίσκεπτα τον κόσμο στην άβυσσο μιας πυρηνικής καταστροφής. Αλλού, στη Μέση Ανατολή με την υποστηριζόμενη από τη Δύση ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα και την αδυσώπητη πολεμικότητα του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα, γίνεται όλο και πιο φανερό ποια είναι η πηγή των διεθνών συγκρούσεων και του χάους - ο δυτικός ιμπεριαλισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι Άραβες ηγέτες του Κόλπου μπορεί να μην αντιδρούν από δημοκρατικές ευαισθησίες. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα γραπτά είναι στον τοίχο για την αμερικανική ηγεμονία και την καταστροφική επιθυμία θανάτου της να επιβιώσει με κάθε κόστος.

Ο κόσμος αλλάζει δραματικά προς μια νέα πολυπολική τάξη όπου η πλειοψηφία των εθνών προσπαθεί να καταλήξει σε μια ειρηνική συνύπαρξη.

Πέρυσι, η Κίνα μεσολάβησε για μια ιστορική προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Όλα αυτά τα μέρη γνωρίζουν πως η αμερικανική αταξία της ηγεμονικής διαίρεσης του Ψυχρού Πολέμου είναι μη βιώσιμη και τελικά αυτοκαταστροφική για όσους την ακολουθούν.

Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι η ευρασιατική οικονομική μηχανή κινεί την παγκόσμια οικονομία και ο εναγκαλισμός του Παγκόσμιου Νότου με μια πολυπολική τάξη πραγμάτων χτυπάει καρφιά στο φέρετρο της δυτικής ηγεμονίας.

Η Σαουδική Αραβία και τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου εγγράφονται ως νέα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας της Σαγκάης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, την Ινδία και το Πακιστάν, μεταξύ άλλων.

Ο βασιλιάς Σαλμάν και άλλοι Άραβες ηγέτες συνειδητοποιούν επιτέλους πως η πατρωνία του θείου Σαμ είναι σαν να βάζεις ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι σου. Όπως φημολογείται ότι κάποτε ο παλιός Αμερικανός εγκληματίας πολέμου Χένρι Κίσινγκερ παρατήρησε με τον κυνισμό που τον χαρακτήριζε: το να είσαι εχθρός των ΗΠΑ μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι σύμμαχος του θείου Σαμ είναι απολύτως μοιραίο.

Οι μέρες που η Ουάσιγκτον και τα δυτικά τσιράκια της έπαιζαν το "διαίρει και βασίλευε" έχουν τελειώσει, γιατί έχουν απαξιωθεί ανεπανόρθωτα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail