Οι δωρητές δεν υποστηρίζουν πλέον τον Μπάιντεν και θέλουν άλλον υποψήφιο: "Οι Δημοκρατικοί είναι σε αναβρασμό"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις 9 Ιουλίου για να διαβεβαιώσει τα κράτη μέλη ότι μπορεί να αποκρούσει μια εκλογική πρόκληση από τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρ' όλα αυτά, οι χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ήδη διαγράψει τις προεδρικές εκλογές και θέλουν έναν άλλο υποψήφιο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Παρόλο που ο Μπάιντεν μίλησε προκλητικά για περίπου 13 λεπτά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και είπε παραληρηματικά: "Η Ρωσία δεν θα επικρατήσει, η Ουκρανία θα επικρατήσει", οι διπλωμάτες που επισκέφθηκαν το ΝΑΤΟ εξέφρασαν σκεπτικισμό για τις ηγετικές ικανότητες του Μπάιντεν.

"Δεν βλέπουμε πώς μπορεί να επανέλθει μετά το ντιμπέιτ", δήλωσε ένας ανώνυμος Ευρωπαίος απεσταλμένος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. "Δεν μπορώ να τον φανταστώ να βρίσκεται στο [τιμόνι] των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τέσσερα ακόμη χρόνια".

Το Politico μίλησε με αρκετούς χρηματοδότες και δωρητές που δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα θριαμβεύσει έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου, είπαν, σκέφτονται πού αλλού να επενδύσουν τα χρήματά τους.

"Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν θέσει σε κίνδυνο τους Δημοκρατικούς της Βουλής και της Γερουσίας και το νιώθουμε σε όλη τη χώρα", δήλωσε ένας δωρητής των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Είναι σαφές ότι οι δωρητές των Δημοκρατικών κοιτάζουν τους υποψήφιους των κάτω ψηφοδελτίων για να προσπαθήσουν να σώσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία", πρόσθεσε η πηγή.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και επιμένει πως είναι το ισχυρότερο πολιτικό πρόσωπο του κόμματός του για να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, πάνω από το 70% των Αμερικανών πιστεύει ότι η ψυχική κατάσταση του Μπάιντεν είναι ακατάλληλη για μια δεύτερη θητεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News που διεξήχθη μετά το ντιμπέιτ της 28ης Ιουνίου.

Αρκετοί Δημοκρατικοί νομοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Τζέρι Νάντλερ και ο Τζο Μορέλ, εκπρόσωπος από τη Νέα Υόρκη, έχουν ήδη παροτρύνει τον Μπάιντεν να μην αποδεχθεί το προεδρικό χρίσμα λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Ένας χρηματοδότης από τη Νέα Υόρκη που συνεργάζεται με δωρητές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε "αναβρασμό" μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ενθουσιασμένοι και προβλέπουν ένα κόκκινο κύμα.

"Η αίσθηση είναι ότι τα προβλήματα στην κορυφή θα παρασύρουν εντελώς όλα τα υπόλοιπα: τοπικά, πολιτειακά, ομοσπονδιακά, τα πάντα", δήλωσε ο χρηματοδότης στο Politico.

Οι New York Times ανέφεραν επίσης πριν από λίγες ημέρες πως ορισμένοι από τους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπάιντεν πιέζουν αθόρυβα το Δημοκρατικό Κόμμα να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν με κάποιον άλλον για τις προεδρικές εκλογές, αφού η υποστήριξη προς τον πρόεδρο έπεσε κατακόρυφα μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε διάφορες κατ' ιδίαν συναντήσεις δωρητών των Δημοκρατικών, πολλοί τάσσονται υπέρ της παραίτησης του Μπάιντεν και της αντικατάστασής του από κάποιον ικανό να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές με γνώση του θέματος, ότι μεγάλοι δωρητές των Δημοκρατικών έχουν επιλέξει την κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ως τους αγαπημένους τους υποψηφίους για να διαδεχθούν τον Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα.

"Η υποψηφιότητα του Μπάιντεν είναι καταδικασμένη", δήλωσε στο βρετανικό μέσο ένας δωρητής και χρηματοδότης που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο. "Είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Τζο, είναι ένας αξιοθαύμαστος δημόσιος υπάλληλος, αλλά είναι καταδικασμένος (...) πρέπει να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στο τι θα ακολουθήσει".

Ακόμη και σημαντικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες κρίσης με μεγάλους δωρητές για να μετρήσουν τη διάθεσή τους, σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι δωρητές και χρηματοδότες.

"Αρχίζετε να βλέπετε μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των δωρητών και η πίεση αυξάνεται για να γυρίσουν σελίδα και να αρχίσουν να επικεντρώνονται στην εξεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου που θα κερδίσει τον Τραμπ", δήλωσε στην εφημερίδα ένας χρηματοδότης από τη Νέα Υόρκη. "Όλοι μιλούν με τις επαφές τους για να βεβαιωθούν πως είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον κατάλληλο υποψήφιο μόλις ο Μπάιντεν αποχωρήσει".

Ορισμένοι δωρητές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση αντικατάστασης του Μπάιντεν με έναν από τους κυβερνήτες θα μπορούσε να προκαλέσει "εμφύλιο πόλεμο" μεταξύ των Δημοκρατικών, προειδοποιώντας πως η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα ήταν μια λιγότερο αμφιλεγόμενη επιλογή. Σύμφωνα με την Washington Post, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά της είναι τόσο χαμηλή όσο του Μπάιντεν, η νυν αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να εξεταστεί ως αντικαταστάτρια.

Ένα άλλο κομματικό στέλεχος που έχει αναδειχθεί ως επιλογή είναι ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο σημερινός υπουργός Μεταφορών. Ωστόσο, η Washington Post υποστηρίζει ότι έχει λίγες πιθανότητες να προσελκύσει την ψήφο της διαφορετικότητας, καθώς, για παράδειγμα, έλαβε μικρή υποστήριξη από την αφροαμερικανική κοινότητα.

Η κακή απόδοση του νυν προέδρου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η οποία περιελάμβανε τραύλισμα και κενά κατά διαστήματα, δημιούργησε σαφώς ανησυχία στους Δημοκρατικούς σχετικά με το μέλλον της υποψηφιότητάς του. Ωστόσο, ο Μπάιντεν, όπως δείχνει η ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να έχει σχέδια να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

Το 77% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε καλύτερη απόδοση, ενώ μόνο το 33% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο Μπάιντεν κέρδισε το ντιμπέιτ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN. Οι δύο τους θα συζητήσουν ξανά στις 10 Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση που θα συντονίσει το ABC News, και αν υπάρξει επανάληψη του ντιμπέιτ του Ιουνίου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail