«Σκληρό σήμα»: οι Σαουδάραβες απείλησαν να απορρίψουν το ευρωπαϊκό χρέος λόγω της Ρωσίας

RIA Novosti / Alexey Nikolsky
Η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να πουλήσει χρεόγραφα της ΕΕ ως απάντηση στη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι είναι απαραίτητο να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους οποίους η G7 έχει ξεχάσει εδώ και καιρό. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δήλωση και αν το Ριάντ είναι έτοιμο για πραγματική δράση - στο RIA Novosti.

RIA Novosti / Παρουσίαση Freepen.gr

Θα μπορούσε να ξεπουλήσει


Είναι γνωστό ότι η G7 θέλει να υπεξαιρέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στη Ρωσία. Οι Σαουδάραβες απειλούν σε αυτή την περίπτωση να απαλλαγούν από τους τίτλους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Το πρακτορείο επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δεν υποστήριξε την ιδέα αυτή. "Οι σχέσεις μας με την G7 και άλλες χώρες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη και αυξάνουν τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος", επικαλείται το Bloomberg το σχόλιο του υπουργείου.

Ωστόσο, σημειώνουν παρατηρητές, η ίδια η συζήτηση μιας τέτοιας επιλογής καθιστά σαφές στη Δύση: υπάρχει ένα όριο σε όλα, το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

"Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται στην απροθυμία του να αποσταθεροποιήσει την αγορά χρέους. Οι πραγματικές προθέσεις μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές", τονίζει ο Andrei Loboda, οικονομολόγος, διευθυντής επικοινωνίας της BitRiver. 

Αξιοσημείωτος κάτοχος

Η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων ξένων κατόχων κρατικού χρέους των ΗΠΑ.

Συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα - 455,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποθέματα χρυσού - 323 τόνοι. Κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ - κατά 135,9 δισεκατομμύρια.

"Πόσα ευρωομόλογα κατέχει το Ριάντ είναι άγνωστο. Συνολικές επενδύσεις των χωρών του Κόλπου στο ενιαίο νόμισμα και τους τίτλους της ΕΕ - περίπου 15,1 δισεκατομμύρια", επισημαίνει ο Nikolai Pereslavsky, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην CM Service.

Για λόγους σύγκρισης, τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανέρχονται σε περίπου 69 δισ. ευρώ: 51 σε συνάλλαγμα και 18 σε χρυσό. Δηλαδή, οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην οικονομία της ΕΕ δεν είναι τόσο σημαντικές και, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, το ξεπούλημά τους δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά.

"Για να προκληθεί πραγματικά κατάρρευση, θα πρέπει να προστεθούν στο Ριάντ το Πεκίνο και το Τόκιο και αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο", προσθέτει ο Αντρέι Λομπόντα.

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο!

Ωστόσο, το προηγούμενο είναι πολύ επικίνδυνο - το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες του Κόλπου.

"Μια αλυσιδωτή αντίδραση θα οδηγούσε σε μεγάλο ξεπούλημα, επιδεινώνοντας τις ήδη μάλλον αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου το 50% του δημόσιου χρέους της Γαλλίας - πολύ περισσότερο από την Ιταλία (28), τις ΗΠΑ (30). Στην Ισπανία είναι 40, στη Γερμανία 45. Οι ξένοι εγκαταλείπουν την αγορά πολύ γρήγορα όταν προκύπτουν προβλήματα. Και το Παρίσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιηθεί", εξηγεί ο Evgeny Shatov, εταίρος της Capital Lab.

Επιπλέον, τα επενδυτικά σχέδια θα τεθούν σε κίνδυνο. Το 2023, στο Φόρουμ του Παρισιού, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνίες αξίας σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διπλωματική επιρροή

Συνεπώς, η κατάσταση είναι διττή. Από τη μία πλευρά, οι Σαουδάραβες δεν χρειάζονται μια κρυφή ή προφανή σύγκρουση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα σε πρώτο πλάνο. Το Ριάντ χρειάζεται σταθερές και λειτουργικές σχέσεις με τη Δύση, αν αυτό δεν απειλεί την κρατική υπόσταση, λέει ο Guzel Protsenko, διευθύνων σύμβουλος της Alfa-Forex.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση έχει λάβει ένα μήνυμα: το Ριάντ δεν υποστηρίζει τις προσπάθειες κλοπής περιουσιακών στοιχείων από χώρες εκτός του ελέγχου των ΗΠΑ και μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των εταίρων του. Επιπλέον, φέτος η Σαουδική Αραβία προσχώρησε στις BRICS.

Η πρόσφατη άρνηση του Ριάντ να παρατείνει τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον για υποχρεωτικό εμπόριο πετρελαίου σε δολάρια προκάλεσε μεγάλη διεθνή απήχηση, υπενθυμίζει ο Νικολάι Περεσλάβσκι.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι πλέον ένας αδύναμος περιφερειακός παίκτης, αλλά ο σημαντικότερος εξαγωγέας πετρελαίου, οι αποφάσεις του οποίου είναι καθοριστικές στο καρτέλ του ΟΠΕΚ και, ως εκ τούτου, σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Σαουδάραβες αντιπαθούν πραγματικά τις αντιρωσικές κυρώσεις και την "στρατιωτικοποίηση" του δολαρίου. Η διάλυση μιας συμφωνίας μισού αιώνα αποτελεί ένα σοβαρό βήμα μακριά από το σύστημα του πετροδολαρίου. Η παγκόσμια τάση χρήσης άλλων νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο θα ενταθεί.

Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες αποτελούν επίσης απόδειξη της αυξανόμενης διπλωματικής επιρροής του Ριάντ και η Δύση θα πρέπει να το λάβει υπόψη της. Αν και τέτοιες απειλές δεν είναι το στυλ των σαουδαραβικών αρχών, αυτές περιέγραψαν στην G7 τις πιθανές συνέπειες τυχόν κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, επισημαίνει το Bloomberg.

Τον Μάιο-Ιούνιο, η G7 μελέτησε διάφορες επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα κεφάλαια της Τράπεζας της Ρωσίας. Τελικά, αποφάσισαν να δώσουν στο Κίεβο μόνο τα κέρδη που προέκυψαν από αυτά, αν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέμειναν σε πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης δήμευσης. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική ως προς την ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail