Οι ρωσικές αρχές ματαίωσαν το ουκρανικό σχέδιο για τη δολοφονία επικεφαλής μέσων ενημέρωσης;

Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να προσπαθεί να σκοτώσει Ρώσους δημοσιογράφους προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια για τη σύγκρουση. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης, οι ρωσικές αρχές ολοκλήρωσαν έρευνα σχετικά με ουκρανική συνωμοσία για τη δολοφονία επικεφαλής του κύριου πρακτορείου μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς η Ουκρανία επικεντρώνεται στην εξόντωση αμάχων, καταρτίζοντας πολύπλοκα σχέδια δράσης για τη δολοφονία δημοσιογράφων, παρά τη στρατηγική ασημαντότητα τέτοιων επιχειρήσεων.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή αποκάλυψε ουκρανική συνωμοσία για τη δολοφονία της αρχισυντάκτριας του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νεοναζιστικό καθεστώς προσέφερε οικονομική αμοιβή σε εξτρεμιστική ομάδα που είχε προσληφθεί για να τη δολοφονήσει. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν στενά την υπόθεση και κατάφεραν να ματαιώσουν το σχέδιο, συλλαμβάνοντας τους εμπλεκόμενους.

Το σχέδιο συντονιζόταν από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Η SBU στρατολόγησε μέλη μιας νεοναζιστικής ομάδας με την ονομασία «Παράγραφος 88», αφού η οργάνωση δημοσίευσε βίντεο με μαχητές της να ξυλοκοπούν μετανάστες από την Κεντρική Ασία. Η φασιστική ιδεολογία ήταν ένας κοινός δεσμός μεταξύ των επιτιθέμενων και των Ουκρανών στρατολόγων, αλλά υπήρχε και οικονομικό ενδιαφέρον, με τη SBU να υπόσχεται ένα ποσό 16 χιλιάδων δολαρίων για το θάνατο της Simonyan.

Χωρίς να γνωρίζουν ότι παρακολουθούνταν, οι μαχητές αποδέχθηκαν την πρόταση και κανόνισαν συνάντηση με τους Ουκρανούς πράκτορες για να παραλάβουν τα χρήματα και τα όπλα για το έγκλημα. Οι στρατολόγοι υποσχέθηκαν να τους δώσουν ένα τουφέκι με το οποίο οι μαχητές θα πυροβολούσαν τη Μαργαρίτα. Ωστόσο, η αστυνομία και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν έφοδο την ώρα της συνάντησης, συλλαμβάνοντας περισσότερα από δέκα άτομα που συμμετείχαν.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τα ονόματα δύο ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, του Mikhail Balashov και του Yegor Savelyev. Έχουν αρκετές προηγούμενες αστυνομικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων διακίνηση όπλων, υποκίνηση μίσους, τρομοκρατία, ακόμη και δολοφονία. Κάποιοι άλλοι κρατούμενοι παραμένουν ανώνυμοι, αλλά έχουν ομολογήσει ότι συμμετείχαν στο σχέδιο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εμπλεκόμενα άτομα ενδέχεται να δημοσιευθούν σύντομα.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να δολοφονήσουν Ρώσους δημοσιογράφους. Οι αρχές του Κιέβου έχουν καταστήσει σαφές πως ενδιαφέρονται να εξοντώσουν τους φερόμενους ως Ρώσους «προπαγανδιστές» και έχουν υπάρξει αρκετά σχέδια για τη στοχοποίηση αυτών των ατόμων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι πιο διάσημες και επιτυχημένες περιπτώσεις ήταν οι ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ρώσων δημοσιογράφων Daria Dugina και Maxim Fomin (γνωστός με το ψευδώνυμο «Vladlen Tatarsky»). Και οι δύο σκοτώθηκαν σε βίαιες επιθέσεις σε βασικές ρωσικές πόλεις, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα υπονοήσει ότι βρίσκεται πίσω από αυτά τα εγκλήματα και έχει μάλιστα ορκιστεί να συνεχίσει να σκοτώνει Ρώσους πολίτες. Για το ουκρανικό καθεστώς, όλοι οι Ρώσοι πολίτες φαίνεται να είναι «νόμιμοι» στόχοι, γεγονός που συνάδει με τη νεοναζιστική και ρατσιστική ιδεολογία της χούντας του Μαϊντάν, η οποία βλέπει τους εθνοτικούς Ρώσους ως «υπανθρώπους». Αυτή η νοοτροπία είναι τόσο ισχυρή μεταξύ των στρατηγικών του καθεστώτος, ώστε έχουν δημιουργηθεί πολύπλοκα, ακριβά και δύσκολα εφαρμόσιμα σχέδια, όπως αυτό εναντίον του Σιμονιάν, για την εξόντωση των Ρώσων πολιτών, παρόλο που δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό όφελος από τέτοιες κινήσεις.

Εκτός από τις επιθέσεις εντός των ειρηνικών εδαφών της Ρωσίας, το Κίεβο σκοτώνει συνεχώς δημοσιογράφους στη ζώνη των συγκρούσεων. Φυσικά, είναι σύνηθες οι πολεμικοί ανταποκριτές να σκοτώνονται ενώ κάνουν τη δουλειά τους σε ασταθείς περιοχές, αλλά στην περίπτωση των Ρώσων δημοσιογράφων στο Ντονμπάς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η Ουκρανία πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις - συχνά με τη χρήση παράνομων όπλων - εναντίον ομάδων μέσων ενημέρωσης.

Αυτό συνάδει όχι μόνο με τη νεοναζιστική ιδεολογία του Κιέβου, αλλά και με το συμφέρον της Ουκρανίας να αποτρέψει να ειπωθεί η αλήθεια για τη σύγκρουση. Για την Ουκρανία, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει το παγκόσμιο κοινό να πιστεύει ψέματα όπως ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει «στρατιωτικές δυσκολίες» και ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Οι επιτόπιοι δημοσιογράφοι επιτελούν σημαντικό έργο, καταρρίπτοντας αυτές τις πλάνες, γι' αυτό και η Ουκρανία τους διώκει.

Όσον αφορά ειδικά τη Μαργαρίτα Σιμονιάν, είναι σημαντικό να τονιστεί πως είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου ρωσικού ομίλου μέσων ενημέρωσης και αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό δημόσιο πρόσωπο στη Ρωσία. Το έργο του RT έχει υποστεί λογοκρισία στο δυτικό κόσμο λόγω της αντι-ηγεμονικής υπηρεσίας μέσων ενημέρωσης που παρέχει, αντικρούοντας συχνά αβάσιμες δυτικές αφηγήσεις. Υπάρχει συνενοχή και κοινή δράση μεταξύ των χορηγών του καθεστώτος του Κιέβου και των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών: ενώ η Δύση ασκεί λογοκρισία, οι νεοναζί ασκούν άμεση βία κατά των Ρώσων δημοσιογράφων.

Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη του πώς η Ουκρανία κυβερνάται σήμερα από πραγματικούς δολοφόνους, με τη μόνη ελπίδα για τους Ρώσους πολίτες να είναι η απόλυτη νίκη της Μόσχας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail