Ερμηνεύοντας την απόφαση του Πολωνού στρατιωτικού αρχηγού να προετοιμαστεί για "σύγκρουση πλήρους κλίμακας"

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Wieslaw Kukula δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη [10/7] ότι "σήμερα, πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, όχι για μια σύγκρουση ασύμμετρου τύπου". Αυτό έγινε αμέσως μετά τη νέα υπογραφή του πολωνο-ουκρανικού συμφώνου ασφαλείας. Τα σχετικά συμπεράσματα είναι ότι η Πολωνία θα αποκτήσει τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Ουκρανία, θα συγκροτήσει μια "Ουκρανική Λεγεώνα" και εξετάζει το ενδεχόμενο αναχαίτισης ρωσικών πυραύλων.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχοντας κατά νου αυτούς τους όρους και σημειώνοντας πώς τα σχόλια του Kukula συνέπεσαν με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ορισμένοι παρατηρητές υποψιάστηκαν πως σηματοδοτούν πρόοδο στα πιθανά σχέδια της Πολωνίας να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία για να διασφαλίσει τις επενδύσεις της εκεί, εάν η Ρωσία τις απειλήσει ή επιτύχει μια διάρρηξη. Η στρατιωτικοστρατηγική δυναμική της σύγκρουσης τείνει υπέρ της Ρωσίας τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν έχουν σημειωθεί ακόμη εξελίξεις που να αλλάζουν το παιχνίδι, αν και η Πολωνία δεν το ρισκάρει.

Η απόφαση του Kukula να προετοιμαστεί για μια "σύγκρουση πλήρους κλίμακας" υποδηλώνει έντονα ότι η Πολωνία δεν αποκλείει μια συμβατική επέμβαση στην Ουκρανία υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες και αναμένει ότι θα κλιμακωθεί γρήγορα σε έναν νέο πολωνο-ρωσικό πόλεμο, όπως αυτός που ξέσπασε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο πως το πολωνο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας ορίζει ότι "θα βασιστούν στην πολωνο-ουκρανική αδελφοσύνη στα όπλα στον πόλεμο του 1920 με την μπολσεβίκικη Ρωσία" κατά την εκπόνηση των νέων σχολικών προγραμμάτων σπουδών.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε στον αναγνώστη ότι το σύμφωνό τους προβλέπει τη δημιουργία μιας "Ουκρανικής Λεγεώνας" στην Πολωνία, η οποία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας Jacek Siewiera, θα μπορούσε δυνητικά να περιλαμβάνει "εκατομμύρια" "εθελοντές". Είναι προφανές πως αυτός ο ισχυρισμός είναι υπερβολικά φιλόδοξος, αλλά το θέμα είναι πως αυτή η πολεμική δύναμη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η αιχμή του δόρατος αν η Πολωνία παρέμβει συμβατικά στη σύγκρουση, συν το ότι οι Πολωνοί στρατιωτικοί θα μπορούσαν να μεταμφιεστούν σε Ουκρανούς για να ενισχύσουν τον αριθμό και την αποτελεσματικότητά της.

Ανεξάρτητα από το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας άλλος "πλήρους κλίμακας" Πολωνο-Ρωσικός Πόλεμος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εκτοξεύσει τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ απέναντι στο οποίο οι πυρηνικά εξοπλισμένες ΗΠΑ έχουν αμοιβαίες υποχρεώσεις ασφαλείας, και ακόμη και αν η επέκτασή τους στις δραστηριότητες των συμμάχων σε τρίτες χώρες είναι νομικά αμφίβολη, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να κρεμάσουν κάποιον από τους συμμάχους τους αν τα ένστολα στρατεύματά τους κονιορτοποιηθούν από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Η δυτική ελίτ θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να απαντήσουν με κάποιον τρόπο.

Αφήνοντας κατά μέρος τις εικασίες για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει μια τέτοια σύγκρουση, είναι καιρός να στραφούμε προς το ποιο θα ήταν το τελικό παιχνίδι της Πολωνίας για τη συμβατική επέμβαση εξ αρχής. Την άνοιξη του 2022 υποστηρίχθηκε εδώ ότι τα πολωνικά συμφέροντα δεν θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την προσάρτηση των δυτικών ουκρανικών περιοχών που ήλεγχε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Αντίθετα, αυτή η συνέχεια εδώ από το καλοκαίρι του 2023 υποστηρίζει ότι μια "σφαίρα επιρροής" θα ήταν πολύ καλύτερη, η οποία επιδιωκόταν ήδη πριν από το σύμφωνο ασφαλείας τους. 

Κατά συνέπεια, σταθμίζοντας το κόστος και τα οφέλη, είναι πολύ πιο πιθανό η Πολωνία να αποφύγει την προσάρτηση της Δυτικής Ουκρανίας και αντ' αυτού να παραμείνει ικανοποιημένη με τη μετατροπή της σε ένα πελατειακό κράτος όπου οι πολωνικές εταιρείες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στους φυσικούς και εργασιακούς πόρους της χωρίς καμία από τις ευθύνες. Η "ουκρανική λεγεώνα" θα μπορούσε τότε να ενεργεί ως πραιτοριανή φρουρά της Πολωνίας, ενώ κάποια ένστολα στρατεύματα θα μπορούσαν ακόμη να αναπτυχθούν για εκπαίδευση και άλλους σκοπούς στο παρασκήνιο.

Τα σχέδια της Πολωνίας να τριπλασιάσει σχεδόν τις συνοριακές δυνάμεις της από 6.000 σε 17.000, 9.000 από τους οποίους θα αποτελέσουν μια ταχεία δύναμη αντίδρασης στα σύνορα, ανακοινώθηκαν επίσης συμπτωματικά την ίδια ημέρα με το σκανδαλώδες σχόλιο του Kukula και θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια συμβατική επέμβαση. Αυτοί που θα μπορούσαν να περάσουν στην Ουκρανία δεν θα άφηναν όμως τα σύνορα της Λευκορωσίας ευάλωτα σε εισβολείς παράνομων μεταναστών ή όποιες άλλες απειλές, αφού η Πολωνία έχει ήδη ζητήσει από τη Γερμανία να αναλάβει μερική ευθύνη για το μέτωπο αυτό.

Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα, η Πολωνία θα έπαιρνε ένα τεράστιο ρίσκο αν επενέβαινε συμβατικά στην Ουκρανία σύντομα. Η προγραμματισμένη στρατιωτική της ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί και θα χρειαστεί ακόμη τουλάχιστον μερικά χρόνια πριν είναι έτοιμη να πολεμήσει μια "σύγκρουση πλήρους κλίμακας". Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση πως οι ΗΠΑ θα επιτεθούν άμεσα στις ρωσικές δυνάμεις ως απάντηση στο ότι αυτές κονιορτοποιούν τους Πολωνούς στην Ουκρανία. Αντ' αυτού, μπορεί να συμφωνήσουν να διχοτομήσουν ασύμμετρα την Ουκρανία ως έναν γρήγορο συμβιβασμό αποκλιμάκωσης για να αποφευχθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τούτου λεχθέντος, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια περιορισμένη επέμβαση που θα επικεντρωθεί στη δυτική Ουκρανία και θα επικεντρωθεί σε μη πολεμικούς ρόλους, αν και ο αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η τελευταία έρευνα ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού think tank απέδειξε πως θα εξακολουθούσε να είναι πολύ αντιδημοφιλής στους Πολωνούς. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από το Λβοφ, γύρω από την οποία θα μπορούσαν να βασιστούν οι στρατιωτικο-βιομηχανικές και άλλες επενδύσεις της, και την ανάπτυξη ένστολων στρατευμάτων εκεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς μαζί με τους πραιτοριανούς φρουρούς της "Ουκρανικής Λεγεώνας".

Η Ρωσία δε θα μπορούσε να αγνοήσει αυτή την εξέλιξη, αν εξελιχθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενθαρρύνει το ΝΑΤΟ στο σύνολό του να κλιμακώσει γρήγορα αυτή την επέμβαση υπό την ηγεσία της Πολωνίας για να καλύψει τα πάντα μέχρι τον Δνείπερο, μετά την οποία τα γεράκια του μπλοκ θα μπορούσαν να γίνουν παιχνιδιάρικα και να φλερτάρουν με τη διάβαση του ποταμού για να απειλήσουν τις νέες περιοχές της Ρωσίας. Το επακόλουθο παιχνίδι πυρηνικού κοτόπουλου που περιγράφηκε εδώ θα μπορούσε να καταλήξει σε αμοιβαία καταστροφή, αν η Ρωσία αισθανθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τακτικές πυρηνικές κεφαλές ως έσχατη λύση σε αυτοάμυνα για να σταματήσει μια επικείμενη εισβολή.

Είναι επομένως αναμενόμενο πως η Ρωσία θα απαντήσει κινηματικά στην επίσημη εισαγωγή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ή/και σε μια περιορισμένη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από τις δυτικές περιοχές της, αν και ανάλογα με την κλίμακα της επέμβασης της Πολωνίας και την αντίδραση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ μπορεί να μην εμπλακούν άμεσα στη μάχη. Για να είμαστε σαφείς, η Πολωνία μπορεί να μην κάνει τίποτα από αυτά τα δύο και θα μπορούσε να παραμείνει επισήμως εκτός της σύγκρουσης, αλλά τα σχόλια του Kukula ωστόσο υποδηλώνουν έντονα ότι υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κάνει το βήμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail