Η Ουκρανία και η Δύση προετοιμάζονται για ένα αβέβαιο μέλλον

president.gov.ua
Ο Ζελένσκι παρακολουθεί προσεκτικά τα παγκόσμια γεγονότα, σχεδιάζοντας το ενδεχόμενο λιγότερο ενθουσιώδους υποστήριξης

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου, η ουκρανική κυβέρνηση και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν για το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή και αμερικανική ηγεσία να είναι λιγότερο ενθουσιώδης ως προς την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, η ομάδα εν αναμονή του Τραμπ προετοιμάζεται για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα ακανθώδη ζητήματα της επανεξέτασης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της διαχείρισης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου την Τρίτη, λίγο μετά την έναρξη της εξάμηνης εναλλαγής της χώρας του στην προεδρία της ΕΕ.

Ο Όρμπαν, ο οποίος έχει εργαστεί ενάντια στις προσπάθειες άλλων μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να στηρίξουν το Κίεβο και να τιμωρήσουν τη Μόσχα, φέρεται να έθεσε την ιδέα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στον Ουκρανό ομόλογό του αυτή την εβδομάδα.

"Οι κανόνες της διεθνούς διπλωματίας είναι αργοί και πολύπλοκοι. Ζήτησα από τον πρόεδρο να εξετάσει αν θα ήταν δυνατόν να αντιστραφεί η σειρά και να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι παρακολουθεί επιφυλακτικά τα παγκόσμια γεγονότα, διαβάζει τα μηνύματα και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ, λένε οι ειδικοί.

"Ο Zelenskyy μπορεί να καταλάβει την κατάσταση. Είδε το αμερικανικό προεδρικό ντιμπέιτ και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών και ευρωπαϊκών εκλογών - και γνωρίζει ότι αν θέλει να διατηρήσει την υποστήριξή του πρέπει να συνεργαστεί με το σύνολο των χαρακτήρων", δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Politico η Andrea Kendall-Taylor, ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου θα συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο κορυφής του, εργάζεται εδώ και μήνες για να "θωρακίσει" την υποστήριξη της συμμαχίας προς το Κίεβο από τον Τραμπ, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσα χρήματα θα δεσμεύσει και από ποιον. Το περιοδικό Foreign Policy ανέφερε πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον παρείχε σχεδόν το ήμισυ της βοήθειας των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει η συμμαχία κάθε χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Politico δημοσίευσε επίσης μια λεπτομερή ιστορία αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς οι πιθανοί σύμβουλοι του Τραμπ μπορεί να προσεγγίσουν τις διατλαντικές σχέσεις, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλες αλλαγές εάν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στην εξουσία το 2025. Εκτός από τα σχέδια για ένα "ριζικό αναπροσανατολισμό" του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία, το κομμάτι αναφέρει πως ένας μελλοντικός Λευκός Οίκος του Τραμπ θα μπορούσε να δεσμευτεί στη Μόσχα ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς.

"Μια ταχεία επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία που διαρκεί δυόμισι χρόνια, θα έπαιζε επίσης πιθανότατα βασικό ρόλο στα σχέδια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ", σύμφωνα με το Politico. "Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την Ουκρανία που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο πιθανός υποψήφιος του GOP μελετά μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να μην επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς - συγκεκριμένα στην Ουκρανία και τη Γεωργία - και διαπραγματεύεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το πόσα ουκρανικά εδάφη μπορεί να κρατήσει η Μόσχα, σύμφωνα με δύο άλλους εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας που πρόσκεινται στον Τραμπ".

Ο ίδιος ο Τραμπ παρέμεινε ως επί το πλείστον αδέσμευτος σχετικά με το πώς ακριβώς σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο - λέγοντας μόνο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος για να βοηθήσει την Ουκρανία, ότι ο πόλεμος δεν θα συνέβαινε επί των ημερών του και ότι, αν εκλεγεί ξανά, θα τον είχε επιλύσει πριν αναλάβει την προεδρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail