Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι "τελειωμένος και δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ"

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 9-10 Ιουλίου, το Politico δημοσίευσε ένα άρθρο που αποκαλύπτει ότι ηγέτες και διπλωμάτες από τις χώρες μέλη εξέφρασαν κατ' ιδίαν την ανησυχία τους για την υγεία του Μπάιντεν και τις σχεδόν μηδενικές πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το άρθρο βασίζεται στα σχόλια 20 ατόμων που συνδέονται με το ΝΑΤΟ ή τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής και υποστηρίζει πως όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι είχαν "σιωπηλές επιφυλάξεις" για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν από πριν από το "καταστροφικό ντιμπέιτ" του με τον Τραμπ. Ωστόσο, μετά την τηλεοπτική μονομαχία, όπου ο πρόεδρος παρουσίασε σημάδια αισθητής γνωστικής και σωματικής παρακμής, αισθάνονται τώρα "αποτροπιασμό και φόβο πως ο Μπάιντεν μπορεί να είναι πολύ αδύναμος για να νικήσει τον Τραμπ και να ηγηθεί μιας παγκόσμιας υπερδύναμης".

"Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να δει ότι ο πρόεδρος είναι γέρος. Δεν είμαστε σίγουροι ότι, ακόμη και αν κερδίσει, μπορεί να επιβιώσει άλλα τέσσερα χρόνια", δήλωσε αξιωματούχος από ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου.

"Ήταν οδυνηρό να το παρακολουθήσει κανείς, ας είμαστε ειλικρινείς", δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ για το αμερικανικό προεδρικό ντιμπέιτ. "Όλοι θέλουμε ο Μπάιντεν να έχει μια δεύτερη θητεία για να αποφύγουμε να ασχοληθούμε ξανά με τον Τραμπ, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά καθησυχαστικό".

Το πρακτορείο επικαλείται επίσης έναν υπουργό της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ (ο οποίος παραιτήθηκε στις 5 Ιουλίου μετά τη νίκη των Εργατικών), ο οποίος καλεί τους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος να έρθουν σε συμφωνία και να ασκήσουν πίεση στον Μπάιντεν να παραιτηθεί, "ώστε να έχουμε κάποιες πιθανότητες για έναν υποψήφιο αξιόπιστο για τους ψηφοφόρους".

Το Politico υπενθυμίζει επίσης ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν απρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα δημοσίως, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε πρόσφατα στους Δημοκρατικούς και τις επιπτώσεις μετά το καταστροφικό προεδρικό ντιμπέιτ.

"Έχουν σίγουρα ένα πρόβλημα. Οι αντιδράσεις ήταν ξεκάθαρες", δήλωσε ο Πολωνός πολιτικός στις αρχές Ιουλίου.

Το άρθρο σημειώνει επίσης πως, ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν θα έχει την πρόκληση τις επόμενες ημέρες να αποδείξει σε όλους τους αρχηγούς κρατών και τους διπλωματικούς αξιωματούχους των χωρών που απαρτίζουν τη Συμμαχία, καθώς και στον Τύπο που θα καλύψει την εκδήλωση, ότι οι γνωστικές και σωματικές του ικανότητες δεν είναι τόσο κακές όσο έχουν φανεί το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, το πρακτορείο σημειώνει ότι με μια ατζέντα γεμάτη εκδηλώσεις, διμερείς συναντήσεις και ομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε και πάλι, όπως έχει κάνει στο ντιμπέιτ και σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις πριν και μετά, να παρουσιάσει προβλήματα στην ομιλία ή στη μνήμη, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την υποψηφιότητά του.

Το επίσημο δείπνο με τους υπόλοιπους ηγέτες, εξηγεί το Politico, θα απαιτήσει "από τον Μπάιντεν να είναι διαυγής καθώς συναναστρέφεται με τους ομολόγους του και συζητά ευαίσθητα θέματα μακριά από τις κάμερες".

"Δεν είναι τόσο το γεγονός ότι είναι αναστατωμένοι επειδή, κατά καιρούς, έχει παραλείψει τα τελετουργικά δείπνα σε διάφορες συνόδους κορυφής ή έχει φύγει νωρίτερα. Και δεν είναι επίσης ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί σημειωματάρια, μιλάει πιο αργά και απαλά και κινείται με μια ακαμψία που είναι αδύνατο να μην την προσέξει κανείς", είπαν οι διπλωμάτες. "Ανησυχούν για το πολιτικό του κύρος και τις πιθανότητες επανεκλογής του, γνωρίζοντας ότι η ηλικία του αποτελεί σημαντικό πολιτικό βάρος".

Το σημείωμα δείχνει πως αυτό που ανησυχεί τους διπλωμάτες είναι η πολιτική κρίση του Μπάιντεν και οι μικρές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Το σενάριο αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, ο οποίος είναι επικριτής τόσο της αμερικανικής συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ -την οποία θεωρεί υπερβολική- όσο και της στρατιωτικής χρηματοδότησης του Κιέβου, την οποία έχει προωθήσει το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η USA TODAY/Suffolk University μετά το ολέθριο ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Τραμπ, περισσότεροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος θα έκανε καλύτερη δουλειά από τον νυν στα περισσότερα σημαντικά ζητήματα. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν τον Τραμπ πιο ικανό να χειριστεί θέματα εθνικής ασφάλειας και να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Ο Μπάιντεν έλαβε υψηλότερη βαθμολογία μόνο σε δύο από τα έξι βασικά θέματα που εξετάστηκαν: τις φυλετικές σχέσεις και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτό που επίσης προβληματίζει τον Μπάιντεν είναι το γεγονός ότι το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εγκρίνει τώρα την απόδοση του Τραμπ στην εργασία του όταν ήταν πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, σε σύγκριση με το 41% που δήλωσε ότι εγκρίνει την τρέχουσα απόδοση του Μπάιντεν στην εργασία του.

"Μου φαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν να συνεχίσει την εκστρατεία του και να παραμείνει", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με το Politico, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενώ εναπόκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα αν θα τον αντικαταστήσει, θα πρέπει να "εξετάσουν όλες τις επιλογές".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail