Η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς το Ισραήλ δε θα μείνει ατιμώρητη από την Υεμένη

Ο ηγέτης της Ανσαράλα Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούτι ανέβασε τους τόνους, απειλώντας το Ριάντ με τεράστιες οικονομικές και στρατιωτικές συνέπειες, αν οι Σαουδάραβες συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές των ΗΠΑ και να στηρίζουν το κράτος κατοχής.

Σε ένα στρατηγικά συγχρονισμένο μήνυμα προς τους Σαουδάραβες ηγέτες, ο Abdul Malik al-Houthi, ηγέτης του κινήματος Ansarallah της Υεμένης, προειδοποίησε για επικείμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων στις 7 Ιουλίου:

Χαλίλ Νασράλα - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Το αεροδρόμιο του Ριάντ για το αεροδρόμιο της Σαναά... και τα λιμάνια για τα λιμάνια.

Η προειδοποίηση ακολούθησε την πρόσφατη αύξηση των απειλών από τη Σαναά προς τη Σαουδική Αραβία. Η πιο αξιοσημείωτη από αυτές σημειώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Υεμένη εξέδωσε τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε από το Ριάντ να επισπεύσει την επιστροφή των κρατούμενων Υεμενιτών προσκυνητών στη Σαναά με πτήση της Yemenia Airways που είχε καθυστερήσει για μια εβδομάδα. Οι Σαουδάραβες συμμορφώθηκαν εντός της τριήμερης προθεσμίας, έχοντας κατανοήσει "τη γλώσσα της βίας".

Η κλιμάκωση της Ansarallah συνδέεται άμεσα με τις ενέργειες της υποστηριζόμενης από το Ριάντ κυβέρνησης της Υεμένης υπό την επιρροή των ΗΠΑ, με στόχο να αποτρέψει τη Σαναά από τη συνέχιση του ναυτικού αποκλεισμού της για τη στήριξη της Γάζας. Αυτό διευκρινίστηκε ρητά από τον Χούτι, ο οποίος προειδοποίησε τους Σαουδάραβες να μην συμπράξουν με τις ΗΠΑ στις προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τον Άξονα Αντίστασης της περιοχής.

Η οικονομική επιθετικότητα ανανεώνει τη σύγκρουση

Στις αρχές Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης (CBY), με έδρα το Άντεν, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Ριάντ, διέταξε τις τράπεζες στη Σαναά να μεταφέρουν την έδρα τους στη νότια πόλη-λιμάνι εντός 60 ημερών, αλλιώς θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις βάσει των νόμων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Η ντε φάκτο κυβέρνηση στη Σαναά εξέλαβε αυτό ως μια προσπάθεια να την πιέσουν να σταματήσει την υποστήριξή της προς τη Γάζα, μετά από μια άμεση προειδοποίηση των ΗΠΑ που υποστηρίχθηκε από απειλές για νέα σαουδαραβική επίθεση. Αντί να υποχωρήσει, η Σαναά επέκτεινε τις επιχειρήσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχοντας ήδη κινηθεί σε υδάτινους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων του Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου του Άντεν.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι σαουδαραβικοί ελιγμοί για τον περιορισμό των περιορισμών πτήσεων από το αεροδρόμιο της Σαναά και την κράτηση των προσκυνητών του Χατζ της Υεμένης στην Τζέντα προκάλεσαν περαιτέρω απειλές από την ηγεσία της Ανσαράλα.

Οι Χούτι απείλησαν ρητά τη Σαουδική Αραβία με σοβαρές συνέπειες για τις ενέργειες αυτές και την υποστήριξή της στο Ισραήλ κατά της Υεμένης.

Μετά την ομιλία του, η Σαουδική Αραβία φάνηκε να αντιστρέφει την στάση της, δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση του Άντεν να αναβάλει την απόφασή της για τις τράπεζες. Η κίνηση αυτή υιοθετήθηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής του συγκροτημένου από τη Σαουδική Αραβία Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας (PLC), Ρασάντ αλ-Αλίμι, να "αναβάλει την απόφαση για την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών μέχρι το τέλος Αυγούστου και να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις".

Η Σανάα ενημέρωσε αμέσως τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την "κατηγορηματική απόρριψη της προσπάθειας να ωραιοποιηθεί το ζήτημα ως εσωτερική υπόθεση", σύμφωνα με τον Χουσεΐν αλ-Εζζί, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Σανάα. Ο Ezzi αναφέρει πως "η χρήση της γλώσσας της αναβολής και της απέλασης σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα του λαού της Υεμένης είναι απαράδεκτη".

Η άρνηση της Σαναά δείχνει μια νέα φάση στις προσπάθειές της για άρση του αποκλεισμού, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις υποστήριξης στη Γάζα και τα χτυπήματα κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη απαιτούν αλλαγή στον τρόπο προσέγγισής της.

Στρατιωτική ετοιμότητα της Υεμένης

Μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, που είναι σύμμαχοι της Ανσαράλα, ανακοίνωσαν την ετοιμότητα για αντίποινα εναντίον σαουδαραβικών αεροδρομίων, τραπεζών και λιμανιών -που συνήθως συνδέονται με την πολιορκία του λαού της Υεμένης- και τις ενέργειες του Ριάντ για την υποστήριξη του Ισραήλ, ο στρατός της Υεμένης εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση την Παρασκευή.

Η δήλωση, η οποία προανήγγειλε μια ναυτική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωνε:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, μπροστά στις εχθρικές κινήσεις του μεγάλου λαού της Υεμένης από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε εφαρμογή των αμερικανικών οδηγιών και στην υπηρεσία του ισραηλινού εχθρού, να επιβεβαιώσουν την στρατιωτική τους ετοιμότητα για την υλοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. Σε μια νόμιμη απάντηση σε αυτές τις κινήσεις.

Η ετοιμότητα που ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης υποδηλώνει την προετοιμασία τους για στρατιωτική δράση εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, εν αναμονή των αποφάσεων της ηγεσίας. Η Σαναά προετοιμάζεται για έναν πολυμέτωπο πόλεμο από αμυντική θέση και έχει αναπτύξει μια ποικίλη και εκτεταμένη τράπεζα στόχων τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα αυξημένο δυναμικό ζημιών.

Αλλά οι φιλοδοξίες της Υεμένης είναι ευρύτερες από τις απλές στρατιωτικές αντιδράσεις. Υπονοώντας τους ποικίλους στρατηγικούς υπολογισμούς της, ένα υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Ansarullah, ο Mohammed Nasser al-Bukhaiti, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X: "Θα νικήσουμε το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας όχι με τη δύναμη των όπλων μας, αλλά με την ευθυγράμμισή του με τα πιο τυραννικά και εγκληματικά καθεστώτα και με την υποστήριξή μας στους καταπιεσμένους και τους περιθωριοποιημένους".

Οι απειλές του Χούτι δεν είναι ούτε απλές προειδοποιήσεις. Ο Hizam al-Assad, μέλος του πολιτικού γραφείου και του Συμβουλίου Shura της Ansarallah, επιβεβαιώνει στο The Cradle ότι υπάρχει "γενική κινητοποίηση και επανάληψη των μαχών για να δοθεί ένα πλήγμα στο σαουδαραβικό καθεστώς με στόχο τους οικονομικούς, αναπτυξιακούς, ζωτικούς και στρατιωτικούς πόρους του".

Ο Άσαντ αποδίδει την επανάληψη των μαχών στη συνεχιζόμενη "επιθετικότητα του σαουδαραβικού καθεστώτος κατά του λαού της Υεμένης, μαζί με τις συνωμοσίες του με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς κατά του έθνους και των δίκαιων αιτημάτων του".

Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας παρείχε υπηρεσίες στον ισραηλινό εχθρό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, ανοίγοντας μια χερσαία οδό για τον εφοδιασμό των Ισραηλινών με όπλα και προμήθειες, έτσι, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει εχθρότητα και ευθυγράμμιση με το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και του λαού της Γάζας, συμμετέχοντας στη διάπραξη ειδεχθών σφαγών στη Γάζα.

Καμία σαφής σαουδαραβική θέση δεν έχει διαφανεί δημοσίως. Το Ριάντ πιθανότατα θα ξεκινήσει επαφές μέσω μεσαζόντων όπως το Ομάν ή θα επιχειρήσει απευθείας επικοινωνία με τη Σαναά για να αποφύγει την κλιμάκωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ενέργειες της τελευταίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική οικονομική ζημία στη Σαουδική Αραβία.

Δε θα είναι η πρώτη φορά που οι Σαουδάραβες θα βιώσουν πλήγμα στην οικονομία τους - η Υεμένη εξαπολύει τακτικά αντίποινα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και ζωτικές υποδομές του βασιλείου, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη μισή παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήδη από το 2019. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και πάλι και οι συνθήκες επιδεινωθούν, οι συνέπειες για τη σαουδαραβική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων έργων της, όπως το NEOM, θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες.

Η λανθασμένη εκτίμηση του Ριάντ για την αποφασιστικότητα της Σαναά

Επί εννέα μήνες από την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Υεμένης. Αρνήθηκε δημοσίως να συμμετάσχει σε ναυτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για αεροπορικές επιδρομές.

Οι ΗΠΑ και οι Ισραηλινοί ενημερώθηκαν για τα πρώτα πλήγματα της Υεμένης προς τα κατεχόμενα εδάφη στις 18 Οκτωβρίου 2023, αφού η Σαναά ανακοίνωσε ότι ένα κύμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα εκτοξευόταν με στόχο το Ισραήλ και όχι τη Σαουδική Αραβία.

Έκτοτε, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εσωτερικό της Υεμένης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετακίνηση της Κεντρικής Τράπεζας στο Άντεν. Το Ριάντ διευκόλυνε κρυφά τη χερσαία διέλευση προς το Ισραήλ ως αποζημίωση για το κλείσιμο του λιμανιού του Εϊλάτ από τη Σαναά, αφού εμπόδισε τα πλοία να φτάσουν σε αυτό.

Πρόσφατα, εφάρμοσε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ που σχετίζονται με τον αποκλεισμό του λαού της Υεμένης, δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Υεμένη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό των διμερών επιθέσεων και να άρουν τον αποκλεισμό.

Υπό το πρίσμα αυτών των παραγόντων, είναι σαφές πως το Ριάντ έχει εκτιμήσει λανθασμένα τη θέση της Σαναά. Η Υεμένη έχει πλέον θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, θεωρώντας ότι είναι μια ευκαιρία να παγώσει κάθε πρακτικό βήμα που σχετίζεται με τον τερματισμό της εννιάχρονης σαουδαραβικής-εμιρατινής επιθετικότητας.

Οι Σαουδάραβες έχουν ποντάρει στις περιφερειακές μεταβλητές που ευνοούν τις ΗΠΑ και τους Ισραηλινούς, ελπίζοντας να απαλλαγούν από πολλές πιέσεις. Αυτό αποδεικνύεται από τη συνέχιση των υποστηριζόμενων από την Ουάσινγκτον διαπραγματεύσεων για την "εξομάλυνση" με το Τελ Αβίβ, παρά τις περιφερειακές πραγματικότητες στις οποίες η αποτρεπτική ισχύς των ΗΠΑ έχει αποδυναμωθεί και το Ισραήλ αγωνίζεται να επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους του στον πόλεμο της Γάζας.

Σε απάντηση, η Σαναά πιστεύει ότι πρέπει να δώσει στους Σαουδάραβες να καταλάβουν πως οι υπολογισμοί τους είναι λανθασμένοι και πως θα υπάρξουν μελλοντικά χτυπήματα εάν το Ριάντ δεν αλλάξει την περιφερειακή του πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail