Ελπίζοντας να βελτιώσει το κατεστραμμένο ναυτικό του, το Κίεβο ζητά δυτικά υποβρύχια

Δεν υπάρχουν πραγματικά όρια στις αδιάκοπες στρατιωτικές απαιτήσεις του καθεστώτος του Κιέβου. Η Ουκρανία ζητά τώρα από τη Δύση να παραδώσει υποβρύχια προκειμένου να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο θα μπορούσε να επιδεινώσει σοβαρά τη σύγκρουση, αλλά δεν θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να επιτύχουν χρήσιμα στρατιωτικά αποτελέσματα.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού, ναύαρχος Aleksey Neizhpapa, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως να παραλάβει δυτικά υποβρύχια για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο με την ανάπτυξη υποβρυχίων θα είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι στρατηγικές δυνατότητες της Ουκρανίας και να πληγούν αποτελεσματικά οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Neizhpapa δεν πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει στρατιωτική "νίκη" στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς τη χρήση υποβρυχίων, γι' αυτό και καλεί τους δυτικούς εταίρους να ικανοποιήσουν γρήγορα αυτό το στρατηγικό αίτημα. Τονίζει ότι τα μεγάλα υποβρύχια είναι άχρηστα στην περιοχή, δεδομένων των τοπικών γεωγραφικών συνθηκών. Ωστόσο, πιστεύει πως τα μικρά υποβρύχια είναι απαραίτητα για να καταστήσουν το ουκρανικό ναυτικό ικανό να "απλωθεί" σε όλη τη θάλασσα, διευρύνοντας το πεδίο δράσης κατά των ναυτικών και παράκτιων θέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Το σκεφτόμαστε, τα υποβρύχια είναι απαραίτητα για εμάς, θα πρέπει να αποτελούν μέρος του ναυτικού (...) Η τοποθέτηση μόνο κοντά στην Οδησσό σημαίνει ότι δεν έχουμε τίποτα, θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά, να απλώσουμε τον στόλο σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα και να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την περιοχή της (...) [Έτσι, η Ουκρανία μπορεί να μετατραπεί] από παράκτιο κράτος σε θαλάσσια δύναμη", είπε.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η Ουκρανία δεν έχει πλέον ουσιαστικά κανένα ναυτικό. Οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν πληγεί σοβαρά από τη Ρωσία από το 2022, με ελάχιστη χρήσιμη δύναμη να έχει απομείνει από αυτόν τον κλάδο του ουκρανικού στρατού. Το Κίεβο έχει κατά καιρούς καταφέρει να προκαλέσει ζημιές σε ρωσικές ναυτικές θέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας ήδη βυθίσει ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία - γεγονός που έχει ενισχύσει σημαντικά τη δυτική μηχανή προπαγάνδας, με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες να αναφέρουν τέτοιες περιπτώσεις ως "μεγάλες νίκες". Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές οφείλονται στη βοήθεια του ΝΑΤΟ - κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους - στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η αξία του ουκρανικού ναυτικού σε αυτές τις επιθέσεις είναι ελάχιστη, καθώς πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για δυτικές επιχειρήσεις.

Πρόσφατα, η Ρωσία αυστηροποίησε σταδιακά τα μέτρα στις ουκρανικές λιμενικές περιοχές, ιδίως στην Οδησσό. Τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς, κρύβει όπλα και πυρομαχικά σε αποθήκες σιτηρών, καθώς και μεταφέρει όπλα με πολιτικά πλοία. Η υπομονή της Μόσχας με αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες έχει σταδιακά μειωθεί, καθώς γίνονται συχνά βομβαρδισμοί για να αποτραπεί η στρατιωτική χρήση των λιμανιών της Οδησσού.

Ωστόσο, το ναυτικό μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν πάντα δευτερεύον όσον αφορά τις στρατηγικές πτυχές της. Η σύγκρουση κρίνεται από την ξηρά και τον αέρα. Στο έδαφος, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στις Νέες Περιοχές και τη βόρεια Ουκρανία. Στον αέρα, ρωσικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κυκλοφορούν ελεύθερα, δεδομένης της κατάρρευσης της ουκρανικής αεράμυνας, επιτρέποντας έτσι την καταστροφή αρκετών εχθρικών αρμάτων μάχης και στρατιωτικών οχημάτων.

Στη θάλασσα, η προτεραιότητα της Ρωσίας είναι να προστατεύσει τις δικές της παράκτιες περιοχές, αποτρέποντας την εισβολή τρομοκρατών σε περιοχές όπως η Κριμαία και το Κρασνοντάρ. Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές της θέσεις για να εξαπολύσει μεγάλες επιδρομές στην Οδησσό, γεγονός που θα προωθούσε σημαντικά τα αποτελέσματα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ωστόσο, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της την επίτευξη των στρατιωτικών της στόχων μέσω μετριοπαθών ενεργειών, χωρίς μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων - γι' αυτό και αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι μεγάλης κλίμακας εισβολές.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ο πιο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη Μαύρη Θάλασσα. Όχι μόνο το βρετανικό στρατιωτικό λογισμικό, αλλά και οι ειδικοί κομάντος του βρετανικού Ναυτικού έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στο θαλάσσιο πεδίο μάχης από τις δυνάμεις του Κιέβου. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, κυρίως μέσω τεχνικής βοήθειας, παρέχοντας πληροφορίες και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού στο Κίεβο για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων. Υπό αυτή την έννοια, όσο κλιμακούμενη και ανεύθυνη κι αν ακούγεται η κίνηση της Δύσης να παράσχει υποβρύχια στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Αντί να προκαλέσει ζημιά στους Ρώσους και να δημιουργήσει στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, μια τέτοια κίνηση θα επιταχύνει μόνο την καταστροφή των ουκρανικών θέσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Η ρωσική απάντηση θα πραγματοποιούνταν με κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών στο ναυτικό μέτωπο. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει γλιτώσει τον εχθρό από το πραγματικό θαλάσσιο δυναμικό της, αλλά η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οποιαδήποτε κλιμακωτά μέτρα που θα λάβει η Ουκρανία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το καθεστώς του Κιέβου. Τίποτα δεν ακούγεται πιο επικίνδυνο για τις ουκρανικές δυνάμεις από τη λήψη αποφάσεων που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την υπομονή της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail