Γιατί το ΝΑΤΟ υποχωρεί ξαφνικά στη Μαύρη Θάλασσα;

Η ISR (νοημοσύνη, επιτήρηση, αναγνώριση) είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές του πολέμου. Χωρίς τέτοια μέσα και πλατφόρμες, οποιοσδήποτε στρατός είναι ουσιαστικά τυφλός, καθιστώντας είτε αδύνατη είτε τουλάχιστον εξαιρετικά αναποτελεσματική τη χρήση οποιουδήποτε είδους στρατηγικών και/ή όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Και όμως, η ISR είναι μακράν το πιο παραγνωρισμένο και υποτιμημένο μέρος οποιασδήποτε σύγκρουσης (ενδεχομένως ακόμη περισσότερο από την υλικοτεχνική υποδομή και την οικονομία του πολέμου). Πολύ λίγοι άνθρωποι θα σκεφτόντουσαν καν την πιθανότητα ότι οι πλατφόρμες ISR μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Ακόμη και νομικά μιλώντας, δεν υπάρχουν μαύροι και άσπροι λόγοι για να τις θεωρήσουμε ως τέτοιες. Αυτή η νομική γκρίζα ζώνη είναι ακριβώς αυτό που το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ελπίζει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται επ' αόριστον. Και πράγματι, δίνει στην πολιτική Δύση που σέρνεται στην εισβολή της Ρωσίας ένα κρίσιμο ασύμμετρο πλεονέκτημα, ίσως το σημαντικότερο που εξακολουθεί να έχει (ή είχε, σε αυτό το σημείο).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Δηλαδή, ενώ εξακολουθούν να μην συμμετέχουν στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση (επίσημα τουλάχιστον), οι ΗΠΑ και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος (αν όχι τις περισσότερες) των αποφάσεων που λαμβάνει η νεοναζιστική χούντα και οι στρατιωτικές της δυνάμεις. Ακριβώς η ISR είναι μία από τις βασικές πτυχές που αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου για να έχουν έστω και μια πιθανότητα να πολεμήσουν. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος για τις πλατφόρμες ISR, ένα πλεονέκτημα που σήμερα αντιμετωπίζεται μόνο από τα κορυφαία συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) της Ρωσίας. Ωστόσο, για περισσότερο από δύο χρόνια, η δυνατότητα της Μόσχας να απαντήσει ήταν αρκετά περιορισμένη, καθώς είναι πολύ πιο περίπλοκη λόγω της πιθανότητας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης που η ηγεσία του Κρεμλίνου θέλει απλώς να αποφύγει. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει η πολιτική Δύση.

Για να το πετύχει αυτό, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα μέσα ISR για να στοχεύσει τον ρωσικό στρατό, παρέχοντας στη νεοναζιστική χούντα ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των στρατευμάτων της Μόσχας. Σύντομα ακολούθησε η απόκτηση στόχων και η καθοδήγηση των όπλων που προέρχονται από τις ΗΠΑ/το ΝΑΤΟ, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται από τα HIMARS και τα M270 MLRS (συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης). Η πολιτική Δύση έγινε τόσο θρασύτατη σε αυτό που άρχισε να πετάει σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κριμαίας, προκαλώντας τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) να απαντήσουν άμεσα. Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο, ένα ρωσικό Su-27SM3 κατέρριψε αριστοτεχνικά ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 "Reaper" της USAF χωρίς να ρίξει ούτε μία βολή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πτήσεις αυτές σταμάτησαν για εβδομάδες μετά το "ατυχές περιστατικό", σώζοντας χιλιάδες ζωές που διαφορετικά θα είχαν τεθεί σε κίνδυνο από το καθεστώς του Κιέβου. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το ΝΑΤΟ επανέλαβε τις πτήσεις αυτές.

Το αποτέλεσμα ήταν μια απόλυτη καταστροφή, ιδιαίτερα για τους αμάχους. Δηλαδή, καθώς η πολιτική Δύση χρησιμοποιεί πλέον ανοιχτά τρομοκρατικές τακτικές εναντίον της Ρωσίας (που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης και συντονίζονται με τους ισλαμιστές ριζοσπάστες στη χώρα), το Κρεμλίνο χρειάζεται τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να το αντιμετωπίσει. Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου σημειώθηκαν αρκετές καλά συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης στοχοποίησης εκατοντάδων λουόμενων στην παραλία της Κριμαίας, όταν ένας αμερικανικής προέλευσης πύραυλος ATACMS που εκτοξεύτηκε από τη νεοναζιστική χούντα σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις (μεταξύ των οποίων δύο παιδιά) και τραυμάτισε πάνω από 150 άτομα. Αμέσως μετά από αυτή την τρομοκρατική επίθεση, υποστήριξα ότι η Μόσχα θα πρέπει να αρχίσει να καταρρίπτει το συντομότερο δυνατό όλα τα μέσα και τις πλατφόρμες ISR του ΝΑΤΟ, επειδή ακριβώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να καταστεί δυνατή η τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη εξ αρχής.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό ακριβώς συνέβη, καθώς πρόσφατες αναφορές στρατιωτικών πηγών δείχνουν ότι το VKS απάντησε αμέσως στέλνοντας τα κορυφαία αναχαιτιστικά του για να "επισκεφθούν" τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR που χρησιμοποιεί η USAF. Σύμφωνα με το Fighter-Bomber, έναν από τους πιο γνωστούς Ρώσους milbloggers, "εξουδετέρωσαν" ένα αμερικανικό RQ-4B "Global Hawk" πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Fighter-Bomber ισχυρίζεται ότι υπάρχει ακόμη και βίντεο του γεγονότος. Ο απολογισμός του δείχνει ότι ένα MiG-31 έκανε δύο περάσματα από το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πετώντας με ταχύτητα έως και 2,3 Mach (πάνω από 2800 km/h). Λέει ότι "αυτή είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στην ιστορία της αεροπορίας" και πως "κανείς δεν έχει "συναντήσει" ποτέ κανέναν σε τέτοια ύψη και ταχύτητες". Το Fighter-Bomber δήλωσε επίσης ότι το υπερταχύ, υψηλότατο MiG-31 (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ "Foxhound") επιλέχθηκε επειδή είναι το μοναδικό αεροσκάφος στο VKS (και στον κόσμο) που μπορεί να εκτελέσει μια τέτοια αποστολή.

Δήλωσε επίσης ότι τόσο ο πιλότος όσο και ο πλοηγός/WSO (αξιωματικός οπλικών συστημάτων) του MiG-31 έλαβαν το "Τάγμα Θάρρους" για τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης και πως "τα πληρώματα [του MiG-31] προετοιμάζονται για νέες "συναντήσεις" [με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη]". Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης απέρριψαν τους ισχυρισμούς αυτούς, καθώς δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη στοιχεία. Ωστόσο, οι ενέργειες του ΝΑΤΟ έκτοτε υποδηλώνουν ότι έλαβε χώρα τουλάχιστον κάποιο "περιστατικό", καθώς δεν έχουν πετάξει ΝΑΤΟϊκά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά έχουν αντικατασταθεί από επανδρωμένα αεροσκάφη ISR. Επιπλέον, αυτά πετούν και με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών. Ακόμα χειρότερα, τα περισσότερα από αυτά πετούν πάνω από περιοχές που κατέχει το ΝΑΤΟ, ιδίως η Ρουμανία. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσημα πως θα λάβει μέτρα κατά των μέσων ISR των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για να αποτρέψει περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις, κάτι που συνάδει με τους ισχυρισμούς του Fighter-Bomber.

Μια από τις θετικές πτυχές αυτού είναι επίσης το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να παρέχει συνοδεία για τα επανδρωμένα αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ακριβό και λογιστικά δυσκίνητο να διατηρηθούν οι πτήσεις ISR, καθιστώντας τις πιο σπάνιες και, ως εκ τούτου, μειώνοντας δραστικά την αποτελεσματικότητα των ήδη υπερτιμημένων όπλων του ΝΑΤΟ. Για να μη μιλήσουμε για τα έξοδα που συνεπάγεται η συνεχής συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών που περιλαμβάνουν έως και τέσσερα αεροσκάφη σε συνεχή φύλαξη. Επιπλέον, τα αεροσκάφη αυτά απλά δεν έχουν το βεληνεκές για να ακολουθούν αεροσκάφη ISR καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής, πράγμα που σημαίνει ότι μια ολόκληρη μοίρα πρέπει να βρίσκεται σε μάχιμη υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, περιπλέκοντας περαιτέρω τέτοιες αποστολές για το ΝΑΤΟ. Και πράγματι, αμέσως μετά το περιστατικό MIG-31-RQ-4B που ανέφερε το Fighter-Bomber, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR του ΝΑΤΟ ακύρωσαν ξαφνικά όλες τις προγραμματισμένες πτητικές αποστολές τους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail