Photo: commons.wikimedia.org by Daniel Toschläger, PDM |
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα Tomahawk εδάφους στη Γερμανία, τα οποία θα μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα. Το ρωσικό μορατόριουμ έχει αγνοηθεί και η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για πυρηνικό πόλεμο.
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι ΗΠΑ επιστρέφουν πυρηνικούς πυραύλους στη Γερμανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμφώνησαν να τοποθετήσουν "αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς" σε γερμανικές στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Από το 2026, θα αναπτύξουν τους "τυποποιημένους πυραύλους-6" (SM-6), πυραύλους κρουζ Tomahawk με πυρηνική ικανότητα και βεληνεκές έως 2.000 χιλιόμετρα, καθώς και ισχυρότερα υπερηχητικά όπλα που παραμένουν ακόμη υπό ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα "για την ενίσχυση της άμυνας έναντι της Ρωσίας":
Η κίνηση αυτή ετοιμάζεται από την στιγμή που το Πεντάγωνο άνοιξε τη 2η Πολυδύναμη Δύναμη Επιχειρήσεων στο Βισμπάντεν το 2021 και επανενεργοποίησε την 56η Διοίκηση Πυροβολικού. Από το 1963 έως το 1991, η μονάδα αυτή διοικούσε τάγματα οπλισμένα με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους Pershing και Pershing II.
Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν, αλλά όχι ο Πιστόριους
Η απόφαση αυτή αποτέλεσε έκπληξη για τους Γερμανούς. Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF δήλωσε πως η απόφαση θα μπορούσε να ανατραπεί σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος ο Τραμπ είχε δρομολογήσει τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γερμανία.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πιστεύει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από τη Γερμανία να επενδύσει στην ανάπτυξη και αγορά τέτοιων όπλων αντεπίθεσης, δήλωσε ο Πιστόριους στην εκπομπή Deutschlandfunk στις 11 Ιουλίου.
Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει "τρομερές συνέπειες"
Η Sahra Wagenknecht, επικεφαλής της Ένωσης του ονόματός της, δήλωσε πως η Γερμανία μπορεί έτσι να μετατραπεί σε θέατρο πολέμου "με τρομερές συνέπειες για όλους όσοι ζουν εδώ".
"Αυτή η τρέλα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση που να εκπροσωπεί τα υπαρξιακά συμφέροντα της χώρας μας και όχι τις επιθυμίες των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ουάσινγκτον δε θα επηρεαστεί άμεσα από τις συνέπειες ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου", δήλωσε σε συνέντευξή της στο Der Spiegel.
Η Ρωσία θα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα
Η Μόσχα ανακοίνωσε μορατόριουμ για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στο έδαφός της μετά τη λήξη της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF). Ωστόσο, η απόφαση που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη Ρωσία.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικές αποστολές, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν το ίδιο και έφεραν τους πυραύλους αυτούς στη Δανία και ακόμη και στις Φιλιππίνες.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε την Πέμπτη 11 Ιουλίου ότι η φύση της ρωσικής αντίδρασης "θα καθοριστεί με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο".
"Ο στρατός, χωρίς αμφιβολία, έχει ήδη λάβει υπόψη του αυτό το μήνυμα", σημείωσε ο Ryabkov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί διαθέτουν ήδη επίγειες εκδόσεις του πυραύλου κρουζ Tomahawk που εκτοξεύεται από τη θάλασσα και του πυραύλου SM-6 που εκτοξεύεται από τον αέρα.
Οι επίγειοι πύραυλοι με βεληνεκές πτήσης άνω των 500 χιλιομέτρων απαγορεύτηκαν μέχρι το 2019. Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF και δήλωσαν ότι η Μόσχα φέρεται να παραβιάζει τη συμφωνία επικαλούμενες την ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου κρουζ 9M729 εδάφους, γνωστού ως SSC-8. Η Μόσχα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υπονόμευση του συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη και ανέστειλε τη συνθήκη.