Η τελευταία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προέρχεται από μια απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ

Δεν υπάρχει τρόπος να το κάνεις όμορφο. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ το 2019 να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις (INF), η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν, είναι ένας λόγος που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να παράγει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συνθήκη INF απαγόρευσε την παραγωγή, τη δοκιμή και την ανάπτυξη χερσαίων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα όσα είπε ο πρόεδρος Πούτιν την Παρασκευή σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας:
Όπως γνωρίζετε, πριν από αρκετά χρόνια, με ένα τραβηγμένο πρόσχημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συνθήκη αυτή και ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να παράγουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα.

Το 2019, ανακοινώσαμε πως ούτε θα παράγουμε αυτούς τους πυραύλους, ούτε θα τους αναπτύξουμε, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναπτύσσουν τέτοια συστήματα οπουδήποτε στον πλανήτη.

Τώρα γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά τα έφεραν στην Ευρώπη, στη Δανία, για να τα χρησιμοποιήσουν σε ασκήσεις. Πριν από λίγο καιρό, αναφέρθηκε ότι βρίσκονται στις Φιλιππίνες. Δεν είναι σαφές αν έχουν αποσύρει αυτούς τους πυραύλους από τις Φιλιππίνες ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό και να αποφασίσουμε για τα περαιτέρω βήματά μας στο θέμα αυτό. Φαίνεται ότι πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε αυτά τα συστήματα επίθεσης και στη συνέχεια, με βάση την πραγματική κατάσταση, να αποφασίσουμε πού θα τα αναπτύξουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, αν χρειαστεί.
Πρόκειται για μια περίτεχνη και δυνητικά θανατηφόρα παρτίδα διεθνούς σκακιού. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την INF. Η Ρωσία κράτησε τα πυρά της και δεν ξεκίνησε πρόγραμμα κατασκευής τέτοιων πυραυλικών συστημάτων. Τώρα, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν αυτά τα οπλικά συστήματα στην Ευρώπη και διεξήγαγαν μια στρατιωτική άσκηση που προσομοίωσε μια επίθεση κατά της Ρωσίας, ο Πούτιν ανακοίνωσε ουσιαστικά πως η Ρωσία θα αρχίσει να κατασκευάζει μια νέα ομάδα πυραύλων μέσου βεληνεκούς κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων με πραγματικό βεληνεκές 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Δεδομένης της φθίνουσας κατάστασης του δυτικού βιομηχανικού δυναμικού, είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσία, όπως έχει κάνει με τους υπερηχητικούς πυραύλους, θα επιταχύνει και θα ξεπεράσει δραματικά τη Δύση φέρνοντας αυτούς τους νέους πυραύλους ως ένα ακόμη οπλικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης, αν χρειαστεί.

Η Δύση είναι πλέον σε εγρήγορση, όπως ακριβώς συνέβη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Μπελούσοφ προειδοποίησε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι η Ρωσία θα καταρρίψει οποιοδήποτε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ISR επιχειρεί πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ καταπλάκωσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν τις προγραμματισμένες πτήσεις του Global Hawk.

Η απόφαση του Πούτιν έρχεται σε συνέχεια έκθεσης που προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανίκανες να παράγουν βασικά όπλα υψηλής τεχνολογίας χωρίς τη συνεχή υποστήριξη της Κίνας:

"Εάν βρισκόμασταν σε πόλεμο με την Κίνα και σταματούσε να παρέχει εξαρτήματα, δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε τα αεροπλάνα και τα όπλα που χρειαζόμαστε", δήλωσε.

Μια εντυπωσιακή έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν τον ασφυκτικό έλεγχο 12 κρίσιμων τεχνολογιών που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του πυρηνικού εκσυγχρονισμού, των υπερηχητικών και των διαστημικών τεχνολογιών.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία αμυντικού λογισμικού Govini, παρέδωσε ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για την αμερικανική βιομηχανία εξοπλισμών.

'Η εγχώρια παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ είναι μια συρρικνωμένη σκιά του παλιού της εαυτού', ανέφερε η έκθεση.

'Κρίσιμες κατηγορίες βιομηχανιών για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ δεν κατασκευάζονται πλέον σε καμία από τις 50 πολιτείες'.

Θέλει κανείς να υποστηρίξει πως η Κίνα θα συναινέσει και θα πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όλα τα κρίσιμα στοιχεία που απαιτούνται για να συνεχίσει να χωλαίνει η αμερικανική αμυντική βιομηχανία, ενώ οι Αμερικανοί πολιτικοί και στρατηγοί απειλούν με πόλεμο με την Κίνα; Νομίζω ότι δεν ακούω τίποτε άλλο παρά γρύλους. Φυσικά και όχι. Οι Κινέζοι ηγέτες δεν είναι ούτε ηλίθιοι ούτε αυτοκτονικοί.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ εννοεί σοβαρά την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, η ομάδα εθνικής ασφαλείας του θα έπρεπε να εργάζεται πάνω σε στρατηγικές για την αναζωογόνηση των πυρηνικών συνομιλιών ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατασκευής νέων πυραύλων που μπορούν να αποδεκατίσουν την Ευρώπη. Μπορεί να είναι πολύ αργά, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται από θέση αδυναμίας και η Ρωσία και η Κίνα το γνωρίζουν αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail